„Алармата вие. Мисля, че в трезора има обир", с тези думи кърджалийски бизнесмен вдигнал по тревога полицията. Било е няколко минути след 01:00 часа на 4 януари 2013-та година. Малко по-късно на излизане от обществения трезор на ул. „Сан Стефано" е арестуван Славчо Мегеров – Мегера. До него са паднали 4 500 евро. Малко преди това пък групата на Мегера е натръшкала на земята в офис в района на пазара няколко охранители. Неутрализирането на гардовете станало броени минути след като в базата за охрана е имало полицаи.
Това е най-хубавото, което може да се у случило в онази нощ – разминаването на полицаите и въоръжените с автомати бандити.
 
През февруари може да стартира делото за неуспешния обир на обществения трезор в Кърджали. Това е най-оптимистичният вариант, заяви окръжният прокурор Светлозар Лазаров. Делото е събрано в 36 тома, а до края на януари се очаква материалите по него да бъдат предоставени на обвиняемите и техните защитници. Когато това стане и няма искания от страна на адвокатите, в срок до месец обвинителният акт срещу петимата ще бъде внесен в съда, допълни Лазаров.
За престъплението един по един бяха задържани соченият за касоразбивач номер 1 в Южна България Славчо Магеров - Мегера, Венцислав Димитров - Мечан, Валентин Кирилов - Пуйката, Явор Славянов - Циката, Росен Драгомиров - Синбад и Хубен Митев. От групата изпадна Мечан, защото бе застрелян на 19 май 2013 г. пред кафенето му "Лого" в Перник. Останалите са извън ареста заради изтеклия по закон 8-месечен срок на задържане.
„Всеки ден на техните защитници ще се предоставят по два тома", заяви Лазаров.
Бандата на Мегера и Пуйката е сред основните заподозрени от полицията за задигнатите 340 000 лв. от централния офис на куриерската фирма "Спиди" АД от 14 октомври м.г. Проверяват ги и за отмъкнатите 30 бона и 1000 евро от "Уникредит Булбанк" в Кърджали от 27 ноември 2013 г., както и обира на аптечни складове "Либра" от 29 ноември 2013 г., когато маскирани „духнаха" с 50 000 лв. В момента прокуратурата в Кърджали предявява на всички обвиняеми и техните адвокати 36 тома материали по делото за банковия обир в града от януари м.г. Според запознати, всеки ден се предявяват по 2-3 тома.
Първоначално делата са били две - за кражба и грабеж. Впоследствие обаче са обединени в едно, за което разследващите са категорични, че е подплатено с железни доказателства.
Обвиненията обаче не са за организирана престъпна група. Те са за квалифицирана кражба, унищожаване и повреждане и противозаконно лишаване от свобода на охранителите в банката. При Славчо обаче има утежняващи обстоятелства - кражбата се води в условията на опасен рецидив.
Какво се случва? На 4 януари 2013 г. към 1 часа през нощта шестима проникват в обществен трезор през необезопасен прозорец в задната част на сградата, разбиват 32 касети, като от едната задигат 4500 евро.
 
Успели са да преодолеят две от защитите на трезора, третата не била забелязана.
Затова завила и алармата.
По пътя обирджиите разпиляват инструменти. В непосредствена близост до трезора полицаите пък намират изоставен джип БМВ, с който са се придвижвали извършителите. Първи, по "бели гащи", на излизане от трезора е заловен Мегера, както си е с "бизнес облекло" - маска и ръкавици. Останалите петима успяват да избягат. Установено е, че той е поддържал връзка с Хубен Митев и Росен Драгомиров, Валентин Кирилов и Явор Воденов. Ден след Мегера полицията хваща Хубен. 20 дни по-късно е закопчан и Синбад. Пуйката е обявен за общодържавно издирване и е задържан на 25 май 2013 г. сутринта в Пернишко. Твърди се, че Валентин Кирилов сам се предава на полицията в миньорския град под страх да не бъде екзекутиран за убийството на Венцислав Димитров - Мечан, част от престъпната банда.
 
И шестимата от бандата са с дебели досиета.
Още като непълнолетен през 1992 г. Пуйката има криминални регистрации за кражби от магазини и лавки. По-късно срещу него са водени разследвания за кражби на автомобили, има и присъди за това. Кирилов е и сред заподозрените за обира на инкасото от столичния "Техномаркет". Според разследващите, той вероятно е замесен и в разбиването на сградата на СДВР в София преди години. Тогава бяха откраднати досъдебните производства на Пуйката и останалите, участвали в обира на инкасото. Кирилов е бил разследван и за грабежа на 49 000 лв. от "Пиреос банк".
Синбад пък има около 26 регистрации от 2000 г. до днес - за кражби, грабежи, наркотици, хулиганство. В момента той е под "домашен арест", защото лекува болните си бъбреци. Със същата мярка е и Пуйката, за да се оперира от дискова херния, която е засегнала нерви и левия му крак. Други двама от бандата също са на свобода от лятото насам.
 
Синбад извади гадже за алиби
Росен Драгомиров - Синбад представил при ареста алиби за нощта, в която бе обран общественият трезор в Кърджали, твърдят запознати. Според него на 4 януари през нощта с приятелката му Богдана Богданова са празнували в хотел "Двете реки" в Разлог. Имало документи за това, а и от персонала на ресторанта и хотела можели да свидетелстват.
 
Циката се кълне, че е невинен
Шофьорът на ТИР Явор Воденов-Циката се кълне, че е невинен. И се жалва, че след като е обвинен за участие в обира, губи работата си и дори му се налага да спи на пътя. Веднага след ареста шефът ми ме изхвърли, оплаква се Циката пред местната медия. Разказва, че го докарали в ареста в Кърджали, където след заседание на Районния съд го пуснали под гаранция от 4000 лева. Заседанието свършило късно, а Явор нямал нито лев в джоба си. Отнели му и мобилния телефон. Имал фонокарта и я ползвал, за да се обади на приятели. След като нямало къде да нощува в Кърджали, Воденов тръгнал през нощта на стоп за Перник. При пристигането си в Пловдив се настанил във входа на жилищна кооперация, където пренощувал върху изтривалките, завивайки се с черджета. Прегладнял, се прибрал на следващия ден в Перник. 5 дни по-късно Окръжният съд в Кърджали го призовал и му наложил мярка "задържане под стража".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/1/14 20:21

    ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ !!!!!!!!!! ЧЕ ТЕ ВСЕ ПОМАЦИ ! ЕГАТИ РАЗБОЙНИЦИТЕ ! А ХАЙТОВ ГИ ХВАЛИ - МНОГО "ЧЕСТНИ" ХОРА БИЛИ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/1/14 20:40

    До 20,21 Жена ти също ги хвали

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/1/14 20:53

    20:40. НЕ СЪМ ЛЕЗБИЙКА ! А ТИ С АКЪЛА КАК СИ ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/1/14 21:14

    20,53 Охо ,тогава губиш много,че не ни познаваш!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.