Най-голямото престъпление на „онова" управление, преди `89-а година, е че откъсна хората от земята. По най-безпардонния и престъпнически начин. То направо отне собствеността на гражданите на тази държава, открадна го. Хора, които от поколения са се грижели за стопанствата си, трябваше да ги изоставят в полза на един режим, който си бе наумил да превърне една земеделска държава в нещо „по-така". Строяха се заводи, дори цял град изникна насред нищото, за да се изпълни лозунгът „Градим!". Стотици хиляди селяни станаха граждани, търсейки препитание в най-близкия град…
Времето отмина и очакваното се случи. Заводите, предварително обречени на гибел,  фалираха, но остана земята. Върната на потомците на онези стопани, които трябваше да се откажат от нея, на които бе отнето всичко, за което техните прародители бяха проливали кръвта си във войните. Всичко бе заради тази земя. Тя обаче бе вече обезценена от насилствено наложените чужди идеали. „Не мож` ма върна на село" се превърна в съвременния бич за държавата. Нивите пустеят, селата обезлюдяват, а в града е пълно с безработни. Никой не ще да се връща назад. „Учи, за да не работиш", вече властваше в психологията на обществото за прогрес. И не напълно.
„Най-добрите клиенти са от селата", констатират брокери на недвижими имоти в Родопите. „Доста по-малко са купувачите, които са от града и искат да се сдобият с ново или второ жилище в него. По-скоро продават и напускат в посока по-голям град с повече възможности за работа. В момента основните клиенти са именно от селата. Работят много. Дали земеделие или в чужбина, но желанието им е да се сдобият с апартамент в града. Хем не са на село, хем са близо до него. Клиенти, които рядко се пазарят и разполагат с пари в кеш", допълват от бранша с продажби на имоти. 
Земята е най-ценното за нашенци. Заради нея се водят битки дори на самите ниви-за граници, за пашуващи животни, за, за… Затова никой да не се учудва, когато някой реши да сее домати на терасата, да прави лозе пред входа, да гледа крави между панелките, кокошки в гаража и т.н. Имаме си селяни, селяндури и хора, влюбени в земята. Всички те са граждани. А селата пусти, пусти…

„Родопи войс"

Още по темата – тук и тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/1/14 18:15

    и още повече ще пустеят скоро време и селата и градовете, евалла на управляващите, уж се похвалят много, крадци гадни боклуци всички политици...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/1/14 21:05

    Жалко,че автора няма понятие от земята кога и как се работило.Помнили,че до 90 год. нямаше педя земя не работена.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.