Ниските цени в Кирково удариха магазините в Северна Гърция, дограмаджии и дърводелци също бият тревога
 
Пуснат ли камионите през ГКПП „Маказа", производители на мебели, дървопреработващи предприятия, фирми за дограма и други в района на Комотини ще понесат тежки загуби. По-малките дружества пък направо ще фалират.
Това се казва в тревожен доклад на Търговско-индустриалната камара в област Родопи, твърди пред всекидневника „24х7 Родопи" Вангелис Дзигас, собственик на дърводелски цех.
Вдигането на забраната за преминаване през прохода на моторни превозни средства с тегло над 3,5 тона ще рефлектира негативно върху бизнеса с услуги, както се случи вече със собствениците на хранителни магазини, било констатирано още в доклада.
Отчетено е, че новият граничен пункт „Маказа – Нимфея" вече дава негативно отражение върху работата на търговските обекти в Комотини и региона заради евтините храни, цигари, напитки и други стоки в България.
Шефът на камарата Аргирис Аргиропулос представя тревожни данни за случилото се след отварянето на ГКПП „Маказа". Според него евтинията в България и пренасянето на стоки от първа необходимост от Кирково и Кърджали в Комотини, нанесли първия удар на собствениците на магазини в района на Комотини, но тепърва загуби щели да отчитат производителите на алуминиеви продукти, на мебели и други.
Вече имало готовност за доставки от България в Комотини и само се чакало отпадането на забраната за движението на камионите.
Ще припомним, че по официална информация до лятото предстои да бъде променена инфраструктурата на граничния пункт, като ще бъдат похарчени 1 млн. евро. Ще бъдат поставени навеси и съответните кантари, с които да боравят митническите служители. По този начин ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона.
Аргиропулос също се дразнел от появилите се камиони с кърджалийска регистрация, но признава, че България е страна в Европейския съюз и никой не може да попречи на бизнесмените да разгърнат инициативата си и в района на Комотини.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/1/14 19:32

    Da umirat teq garci marzelivi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/1/14 19:36

    Споко Комотини, не се кахърете със сегашната си политика ДПС и БСП ще затворят пак границите към Европа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/1/14 20:05

    Da namalyat i te tsenite,nali i dvete strani sa EU.

    ОтговорИзтриване
  4. Кърджалиец-европеец30/1/14 20:11

    И през лятото ли ще се дразните от Кърджалийската регистрация?Потока туристи от Златоград ще се пренасочат към Маказа-Комотини.И тогава к'во правите мили комшии.До сега нямахте толкоз граници отворени.Добре Ви беше от нашето присъствие и пари.Ще ни търпите.Ами ако сте примерно като Германия и сте заобиколени с отворени граници от вси страни,на кого ще се сърдите?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/1/14 20:38

    Какво да кажат хотелиерите и ресторантьорите по Черноморието, които през последните години почти не виждак туристи от Кърджали и Смолян? Ние като ходим да си харчим парите в Гърция сме много хубави за гърците, иначе сме лоши. Ама то не може само мед да ближеш, трябва и от жилото да се опита. Както ние си даваме парите по таверните, така и гърците ще трябва да поналеят в нашата икономика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/1/14 05:36

      Баси коментара! Пари, пари! Кви пари ма Овца!

      Изтриване
  6. Анонимен30/1/14 22:15

    malakite sa tarikati ...oprostiha im 50 miliarda i pak shte lapkat papeshi i uzo . Znaiat kak da plachat pred evropata

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/1/14 22:22

    Ot kak se pomnq Girtsiq e v griza.....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/1/14 00:01

    Кво харчите в Гърция.Зареждате багажниците в Лидал,ядете и пиете по плажовете и си тръгвате.А за нас гърците остават само боклуците след вас,без да похарчите и 10е в страната ни.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/1/14 00:17

    Да им имам кризата на гърците. То нашата е уникална, истинска криза. Криза на истински мързел и все чакаме някой да ни свърши работата. Защо ли викат, че гърците са били мързеливи? Те работят с ум и им работят гастарбайтерите. Ами и ние да почнем така и да си вкараме работници. Ама не можем. Само с работа държавата ни ще цъфне и върже.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/1/14 06:44

    00:01 ΓΑΜΟ ΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΥ, ΜΑΛΑΚΑ !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/1/14 07:30

    Стига византийски номера! А когато половин Европа работеше за гърците, си мълчаха.
    По-мързеливи хора не съм срещал.Едни камъни имат и цял живот на тях разчитат.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.