"Възродителният процес" прокуди стотици хиляди български граждани от страната. Той нанесе огромни щети на българската икономика, остави след себе си обширни пустеещи райони и разбита финансова система, пише Николай Цеков в анализ за "Дойче веле"
 
"Научните" анализи и хипотези за промените в етническия състав на населението на НРБ, изработени още в края на 1960-те и през 1970-те години за ползване от апарата на ЦК на БКП, са сочели, че между 2010 и 2014 г. броят на турците в страната щял да превиши този на българите. МВР непрекъснато е докладвало на управниците не само за настроенията, но и за промени в броя и раждаемостта на основните малцинства – турци, цигани и помаци.
Когато в навечерието на старта на преименуването през 1984 г. вътрешният министър докладвал на Живков, че турците се увеличават годишно с 15 хиляди души, диктаторът възмутено реагирал с думите: "А представяте ли си какво ще стане след 10-20 години и какво ще се случва!?".
В новата демографска история на България след Освобождението през 1878 г. турският етнос никога не е превишавал 10% от цялото население. Това обаче не е довод срещу прокарването на огласената още през 1962 г. политика срещу "турчеене", която започва със забрани на носенето на турски дрехи и на практикуването на религиозни и местни обичаи.
В края на 1967 г. Живков вече открито говори за масово заселване на българи в турските села по южните граници на страната и насилствено преместване на турци във вътрешността. Според диктатора, преподаването на турски език, редом с училищата, пресата и театрите за "малцинствата", са временно отстъпление, с което бързо трябва да се приключи.
Само страхът от обостряне на отношенията с арабските страни, които са важен източник на конвертируема валута за режима, спира плановете за забрана на исляма и за закриване на джамиите по примера на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа.
След турската инвазия в Кипър през 1974 г. управляващата клика в България начело с Тодор Живков започва упорито да говори на своите конгреси и пленуми за възможен "кипърски сценарий" в България - Анкара можела да поиска автономия за населените предимно с турци Лудогорие и Източни Родопи.
 
Корените на злото
Опитът с "побългаряването" на цигани и помаци през 1960-те и 1970-те години дава увереност на Тодор Живков и обкръжението му, че ще се справи и със съпротивата на турците в страната срещу смяната на имената им и забраната за използване на родния им език не само на публични места. Ражда се планът за всеобщ "възстановителен" процес, който скоро е преименуван във "възродителен".
В неговата "идеология" цинично е вградена идеята за някакво продължение на българското национално възраждане от 19-ти век, въпреки че идеологът му Васил Левски е мечтаел за "чиста и свята република, в която всички - българи, турци, цигани - ще са равни". В началото на 1980-те години в ЦК вече открито се говори за "готовността" за изселване на 100 000 - 150 000 български турци в Турция.
Официално смяната на имената на турците стартира ударно в края на декември 1984 г. с милиционерски блокади и насилие в селата на Кърджалийския окръг. Към 14 януари вече са "възстановени" българските имена на над 310 000 души.
"Новите българи" обаче не се примиряват със съдбата си. Напрежението ескалира през пролетта на 1989 г. Многобройни манифестации в "преименуваните" селища завършват с кървави погроми и убийства. Значителен брой от участниците са арестувани от милицията и вътрешните войски и изпратени в Белене и други лагери.
Властите вече виждат в масовото изселване на поне 200 000 - 250 000 български турци спасителен за режима клапан, който да свали напрежението след "възродителната авантюра" в над 1500 селища в Южна и Североизточна България.
 
Последствията от "Голямата екскурзия"
От 1984 г. нататък показателите за държавната икономика на НРБ като задлъжнялост, инфлация и всевъзможни продуктови дефицити непрекъснато се влошават. Според историка Михаил Иванов и експерта по стопанска история Румен Аврамов, "Голямата екскурзия" на бягащи от репресиите на комунистическия режим "нови българи" след отварянето на границите към Турция през май 1989-та, е камъкът, който преобръща колата на социалистическото производство и бит в НРБ.
"Не бива да се забравя или отрича, че асимилацията на мюсюлманите в България беше предшествана от усилия за модернизация и урбанизация на населяваните от тях райони", изтъква бившият президентски съветник Михаил Иванов.
Той напомня, че за да ограничи бързото изтичане на кадри от засегнатите от "възродителния процес" райони, режимът е принуждавал по места кандидатите за задгранични паспорти да работят "до последно" преди "екскурзията". Те били заплашвани, че в противен случай няма да си получат документите за преминаване на границата.
Въпреки натиска, през юли 1989 година МВР докладва, че повече от 160 000 работни места в районите с "възстановени имена" вече са изгубени и цели колективи не се явяват на работа, а хората се подготвят за пътуване към турската граница. Засегнати са големи промишлени обекти дори в София, какъвто е случаят с поне хиляда работници, напуснали внезапно цеховете с непрекъснато производство на металургичния гигант "Кремиковци".
 
Икономическите загуби
Въпреки проведената мобилизация и изпращането на специалисти, войници и учащи се към предприятията и полетата в смесените райони, сривът в индустриалното производство и изоставянето на готова земеделска продукция вече е налице.
Стопанският историк Румен Аврамов, който подготвя обширно изследване за икономическите последствия от "Възродителния процес", твърди, че остойностяването на щетите не е лесна задача. Той предпочита да говори за рязко влошаване през лятото на 1989 г. в макроикономическата рамка на и без това затъващата социалистическа икономика.
"Именно през 1989 г. режимът е принуден за първи път да признае, че темповете на стопански растеж в страната са вече с отрицателен знак", напомня Аврамов. Той се спира и на един добре известен и твърде значим за финансовото потъване на страната факт – масовото теглене от "екскурзиантите" на спестяванията им в ДСК.
В условията на социалистическата "икономика на дефицита", изкараните с много труд заплати от трудолюбивите български турци просто няма къде да бъдат похарчени заради чакания с години ред за апартаменти, коли и дори елементарни стоки за бита. "От архивите на ДСК става ясно, че през юни 1989 година са изтеглени с 912 милиона лева повече в сравнение със същия месец на предходната година. През юни са закрити и 168 хиляди партиди на вложители", казва Аврамов.
Неконвертируемостта на социалистическия лев и липсата на легален валутен пазар са прекрасни условия за възникването на бурна спекулативна търговия с долари, в резултат на която "на черно" заминаващите са готови да купуват щатския долар за 20 лева (6-7 пъти над тогавашната му цена "на черно"), а в отделни случаи и за 40 лева.
Много от отчаяните за бъдещето си в родината български турци търсят трескаво силно дефицитните в България леки автомобили. Местните народни съвети пък изкупуват "по спуснати отгоре" цени около 4000 жилища.
Случва се това, което Тодор Живков прогнозира в реплика по време на юнския пленум на ЦК на БКП през 1989 година: "Ще им вземем къщите без пари". През 1992 година обаче българската държава е принудена да върне жилищата или да възмезди за сметка на бюджета голяма част от прокудените. В крайна сметка огромните размери на изтеглените суми в кеш принуждават БНБ да реализира значителна банкнотна емисия, което е сред причините за бързо покачващата се инфлация и за по-нататъшния срив на лева.
С оглед на създалата се ситуация в българската икономика, банковата система, вътрешната и международната политика, след юли 1989 г. кредиторите на НРБ практически спират отпускането на нови кредити. Това, заедно с излизащата от контрол парична емисия, която подхранва инфлацията, са според Румен Аврамов най-съществените макроикономически шокове, свързани с последната фаза на "Възродителния процес".
Той твърди, че обявеният на 28 март 1990 г. от правителството на Андрей Луканов мораториум върху изплащането на натрупания външен дълг от 10 милиарда долара и фактическият банкрут на държавата е до голяма степен катализиран именно от нагнетената от Живковия режим "Голяма екскурзия".
Не по-маловажни са обаче проблемите, които възникват вследствие на обезлюдяването до 50 на сто на обширни райони и произтичащите от това тежки последици за трудовия пазар в тях. Значителна част от завърналите се през последните месеци на 1989 г. около 150 000 "екскурзианти" заедно с много свои сънародници - българи, по-късно са принудени да напуснат родните си места по икономически причини, свързани и с краха на плановата икономика.
До днес никой не е изчислил човешките загуби от неродените в България млади поколения на принудените да напуснат родината си наши сънародници.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/1/14 11:39

    Да допуснем, че авторът Ибричкията Николай е прав. Молбата ми е към 24Родопи да пуснат отдолу статията си за Ибрям, който доброволно е станал Адриян за да може да работи в Западна Европа. Там няма Тодор Живков, Петър Младенов и Андрей Луканов. Там са все демократи. Аз познавам стотици така нар. Турци от Кърджали, които уж живеят в Турция и се правят на големи турци, ама до сърцето носят паспорта с имена Мартин, Левен, Албен и други получени уж доброзорно през 1984 и 1985 година.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/1/14 11:40

    Това е толкова изтъркана теза, че вече не хваща дикиш дами и господа от Дойчето Веле

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/1/14 11:41

    Кажете на този Николай, на когото явно много му харесва да сяда на рязал калай, че в другите социалистически страни нямаше Възродителен процес ама и там нещата се влошиха, че в някои от тях проливаха и кръв.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/1/14 11:44

    Сещам се за едни тогавашни чиновници и чиновнички, които отидоха по заповед на партията да берат тютюн с ...ръкавици и ножици.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/1/14 11:52

    Това е толкова изтъркана теза, че вече не хваща дикиш дами и господа от Дойчето Веле arkadas tova iskat agentite i komunistite no -NE, NİKOGA NYAMA DA BADE ZABRAVEN tozi proces- i drugoto - edno e po jelanie da si smenyas imeto- primerno zaradi rabota ili zaradi lubima, drugo e nasilstvenno - tankove i voynitsi i militsiya..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/1/14 11:52

    КОЙ КАКВОТО Е ДРОБИЛ ДА СИ ГО СЪРБА !!!!!!!!!
    ТОВА Е САМАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС !!!!!!!!
    омръзна ни да гледаме как едни хора от БКП-ДС,СДС...Герб се прехвърлят от партия на партия. именно тези, които участваха във възродителния процес са по върховете. Амин !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Чакам седмото си дете ! Да живее министър Хасан Адемов,който увеличи детските и ще гласувам винаги за ДПС !

    ОтговорИзтриване
  8. Господин Анонинем от 21/1/14 11:39,Иван ли си,Драган ли си вземи си смени името на Исмет тогава доброволно!А до това дали тези живеещи в Турция носели българския си паспорт в джобчето,си в много голяма илюзия Ганчо!На никой от там живущите не им пука за миналото,кадърните и работливи изселници вече са със собствени жилища,коли и лятни вили,а ииии на последно на по 40-45 години се пенсионираха с по 1200-1300 лири минимална пенсия,и да благодарим че идват да си ги харчат тук паричките та да помогнат малко на месния бюджет с покупките си!!!!!!!!!!!!! Жив и здрав,анализаторе.............!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/1/14 12:53

    До анонимния от 11.39: Като казваш ИБРИКЧИЯ, вероятно целиш да обидиш турците! Но не си познал. Да поддържаш хигиена, не е срамно! Срамното е ако ти честитят банята, защото се къпеш рядко! Смяташ, че сте нещо повече от другите! В повече имате малко опикана кожичка отпред и няколко миризливи буци отзад! Смешник!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/1/14 12:58

    Забравиха ли турците кой им режеше "антенките" на габалдаците и кой им вземаше по пет лева, че говорят на неразбираем език.Нистина да не се случва повече това нещо.В моя край всички които участваха в порцеса, турци са си тук и са вече депесари и още работят.Ами в ДПС голяма част от кметове, директори на у-ща, общ.съветници и депутати са агенти на ДС.Доган, Местан, сега разбрах и за Ахмед Башев са агенти от ДС.Съдете ги заедно с Полютбюро на БКП, защото те участваха заедно.А този писач е ясно на кого служи.Св.Европа, Дойче веле като радия и преса вече не са актуални.Този е гладен.....

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/1/14 13:02

    Това българите малоумни ли сте ,мързеливи ли сте ,не го разбрах .Вижте другите (Полша,Унгария ,Чехия ..) за 25 години къде са ,вижте се вие къде сте .Байганьовци ,вземете поработете малко .За Родината си .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/1/14 14:26

      Що бе ? Ти какъв си след като си роден в . България -помак?. Кажи какъв си? Щото в . Турция ви наричат гяури . Никой не ви иска никъде и вие решихте, че можете да плюете моята родина? Като си толкова напъват срещу. . .българите откаже се от българското си поданство и върви другаде да се доказваш? От къде толкова омраза у тебе- та ти си дори по-равнопоставен от мен-българина? Хайде стига толкова жлъч и омраза! Живеем в един град , в една държава -. България! Нека се уважаме взаимно.

      Изтриване
  12. Анонимен21/1/14 13:14

    AZ samo kazvam na DPS i tiya deto glasuvat za tqh 4etohte li statiyata tova oshte ne e nishto deto se slu4vashe togava,yaziklar olsun size deto se sayuzihte s komunistite

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/1/14 13:20

    DO 21/1/14 12:53 POZDRAVYAVAM GOSPODINA,DA KATO IM KAZSCHVASCH ISTINATA VINAGI BOLI..

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/1/14 13:21

    11:39 Ти преживял ли си това милиционери да нахлуят в дома ти, и с насочени оръжия срещу децата ти и семейството ти, да те накарат да се подпишеш под новото си име. Колко дни и нощи си прекарал с малки деца, в гората в люта зима, очаквайки милицията и армията да обгради селото ти с танкове. Това че някой поради икономически причини временно използва паспорт с български имена, за да си намери работа в европа, защото българия е разорена, е нещо съвсем различно.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/1/14 13:46

    Само са единици които турци милеят за България,повечето от тях са неблагадарници и акъла им е само в Турция,такива фанатици са че не трябва въобще да им се вярва.по големи демагози от тях няма.дпс това раково за обществтото заболяване тряабваше да се изрине от дъно но с продажници българи-политици и други гьотверени които членуват в атзи партия само за келепир сме на това дередже.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/1/14 13:59

    Д0 13.46: Като казваш, че повечето турци са "НЕБЛАГАДАРНИЦИ", кажи ни също за какво да ти благодарим! Съгласен съм с това, че ДПС е раково за обществото заболяване, но откъде ти хрумна идеята да свързваш всички турци с ДПС! За Христо Бисеров ли говориш, за Йордан Цонев ли, за Владко Панайотов ли, за Петя Раева ли, извинявай, не мога да ги изредя всичките, защото ме е гнус! ДПС не е партията на
    турците в България. ДПС е партия на крадците и доносниците, без значение какви са те - българи, турци, помаци или цигани! С тази неграмотна тиква, която притежаваш, ти си таман за редиците на ДПС!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен21/1/14 14:00

    Е, така стана, пр..ба бай ганьо българия. Най-красивата страна, с най-плодородната земя, стана никому не нужна. Хак ви е българи, ние турците ще се оправим, вас ще ви оправят циганите. Тъжно, но вярно.
    П.С.
    България нарочно с малка буква.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен21/1/14 14:42

    До 21/1/14 14:26, щото вас много ви искат... ти по-добре мълчи, написаха ти по-горе как живеят нашите в Турция. Пак ти повтарям: няма изселник без къща, нова кола, без пенсии от по 1200-1500 лири. Всичко това население, мизернико, можеше тук да работи и да допринесе за българия. Нещата станаха така, че населението е безценен и синергичен продукт. Превърнахте България в резерват за дива природа, цигани и пенсионери с пенсия по 130 лв. Изборът ви беше да живеете с турци или цигани. Избрахте циганите.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен21/1/14 15:38

    Алоооо не слагайте всички българи под един знаменател. Знаем че всичко извършено с вас по време на "ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС" е болезнено, но ние обикновените българи, турци, помаци, цигани не сме виновни за случващото се. Моите съболезнования, но няма връщане назад. Помня всичко-танковете пред Автогарата, опашките за снимки, изхвърлянето от работа (мои приятелки как припадаха), купуването на коли от българите в 10-ет торен размер, купуването на безцените апартаменти (мебели, черги, одеала, буркани с компоти и пр. и пр. Не мислете, че трезво мислещите българи не сме от страната на вас турците. Не ви се подмазвам. Това което изписвам е самата действителност. Помня опашките за издаване на паспорт...Помня как ги изселваха в Турция... (мои комшии от гр.Н...,сега разбрах, че са едни от най-богатите в Турция-бизнесмени, баща му беше в махалата ходжа....). Да живяла съм с турци и в града, в който съм родена и тук в град Кърджали. Страхотни сте. Не може да се отрече. Работливи сте. Не сте завистливи като нас българите. В Турция мои приятелки, родени през 1964 година са пенсионерки и получават пенсии от 800 лева наши пари, а и повече...Жалко, жалко, много жалко с приживяното от вас с възродителния процес. Имам приятелка, която се е пенсионирала и с мъжа й си дойдоха в Кърджали. Да получава пенсия, тя и съпруга й общо 2000 лева наши пари, децата й са в Турция. Отворили са си и двамата фирма. Като се замисля има едно но, и то е... Те току що си бяха закупили голям апартамент, обзаведоха го....И какво се случи, продадоха апартамента с мебелите на безценица на българите. Казаха ми, че са ходили в апартамента....Много им е мъчно. Всичко са постигнали с труд, труд и много труд. Нищо не им е дадено от бога. Тя ми се оплака, че българите са я обиждали.... Толкова им е ума. Ето това трябва да знаят българите, истината и само истината. Лесно е да плюеш. Те си знаят какво им е....Мога с часове да ви миша за тях, но спирам. Искам да завърша с това. Защо турците обичат Доган, а що не и другите етноси. Обичат го, защото това е човек с голямо Ч. Ако не беше ДОГАН кръв щеше да се лее по улиците.... Амин !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен21/1/14 15:43

    ТЕЗИ КОИТО ЗАМИНАХА СПЕЧЕЛИХА, А ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА МИЗЕРСТВАТ И ДУМА НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен21/1/14 16:06

    Госпожо, за доган не сте прави, изобщо не е човек с голямо ч.
    Не съм сигурен, че и кръв щеше да се лее, това е една измислица, може би на комунистите. ДПС бе създадена от ДС (все пак това е похвално, като държавно поведение) за да канализира настроението и поведението на турците.
    Не слагаме всички българи под общ знаменател. Проблемът е, че стремително намалява броят на адекватните хора в страната, елитът се изнася навън, остава утайката. Извън смесените райони цари голямо невежество, относно това как живеем тук.
    Друг е въпросът, че нито турците, нито българите направихме нещо за да осъдим виновните за възродителният процес и за 45-те години комунизъм.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен21/1/14 16:44

    ДО 15.38: Хубаво си коментирала всичко, ама къде го слагаш този предател Доган в списъка на човеците, да се чудиш!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен21/1/14 19:56

    ИСКАМ ИЗВИНЕНИЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ОТ ЛЮТВИ МЕСТАН -АГЕНТ ПАВЕЛ .ИЗВИНЕНИЯТА НА С.СТАНИШЕВ НЕ ГИ ПРИЕМАМ ЗАЩОТО ТОЙ НЕЕ УЧАСТВАЛ В ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС КАТО АГЕНТ ПАВЕЛ.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен21/1/14 19:59

    kazvat 4e deto sa zaminali za turcia sa bili pomaci

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен21/1/14 20:19

    От едноличен режим може да се очаква всевъзможни глупости,нека погледнем в историята на човечеството!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен21/1/14 21:48

    Никога не ще има покой в България и света,докато патриотизмът и национализмът не бъдат изкормени от човешкия мозък.Поздравления 12:34/12:53 и 13:59 бравооо.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен21/1/14 21:57

    До 15:38 Благодаря Ви от все сърце за откровената и честна отценка, която давате описвайки точно и много подробно събитията,които ни сполетяха ТОГАВА.Макар и да са минали толкова години,това не може така лесно да се изтрие от съзнанието ни!ПОКЛОН И БЛАГОДАРНОСТИ за това,че имало и такива българи,които виждайки истината не си заравят очите и главата в пясъка!!!Нека вече се научим да уважаваме ЧОВЕКА!!! било то турчин,българин,циганин,евреин,помак...Има ли значение дали мишката е бяла или черна,важното е да лови мишки!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен21/1/14 23:01

    Не е честно злодеянията на БКП да се приписват на всички българи.БКП е вършела геноцид и над самите българи.След 9сеп.1944г.комунистите са ликвидирали целия елит на България-бизнесмени,фабрикатори и др."Възродителният"процес е най -голямата грешка на БКП,която доведе почти до фалит цялата държава.Въпреки всичките злини,ние гражданите на България гласувайки за БСП и ДПС даваме властта в ръцете на БКП.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен22/1/14 09:35

    Ал палто и гит.Вашите избраници побъркаха България.В всяка манджа меродия.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/1/14 16:44

    da jivee 4ove4estvoto....

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен24/1/14 17:51

    Ал палто и гит към 22/1/14.09:35 часа. Явно че вашето палто беше откраднато. Спомняте си случая. Мога и да ви напомня годината. Гледай ДИКОФФ в събота в предаването по Нова телевия и ще разбереш много истина. Лесно е да хулиш. Човек преди да отиде на работа трябва да се огледа в огледалото и тогава да говори врели некипели за хората. Какво му е на Доган, а да не говорим за майка му. Това е една отрудена жена. Родила и възпитала три дъщери и един син. Единственият й син се казва Ахмед Доган...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен10/2/14 15:39

    Абе ,ако ще Асен да се казвам но да има рабта и хлеб на децата,а не да ходят по запада!Ч

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен26/2/14 15:49

    Истината е някъде там, и по малко във всичко изписано до тук! България е на този хал, защото почти не останаха качественни и стойностни хора - било то българи или турци! Лошото е, че вече процеса е необратим и ще затъваме все повече и повече в това блато на пошлост, безхаберие, мизерия и аморалност, и то ВСИЧКИ заедно!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.