„Изненадана съм, че като преподавател с дългогодишен стаж, директор на гимназия и понастоящем заместник-председател на комисията по образование в парламента г-н Багдасаров не познава текстовете на проектозакона за предучилищното и училищното образование и не си е направил труда да проследи пътя от първите поправки до внасянето му в пленарна зала". С тези думи реагира народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Повод за това бе острата реакция на другия народен представител от Кърджали в парламента, който не спести критиките си към проектозакона внесен от ГЕРБ. По думите на Милко Багдасаров в 350-те страници на проекта думата учител се споменава само веднъж.
„През последните три години законопроектът е обсъждан многократно в работни групи и кръгли маси в цялата страна, в изработването му са участвали учители, родители, психолози, научните среди, местната власт и над 100 неправителствени организации.
В документа са отразени конструктивните предложения на всички заинтересовани страни, включително и на депутатите от левицата, и е несериозно да се твърди, че ГЕРБ, като автор и вносител на закона, има безотговорно отношение към него", подчерта Караянчева. „Правилникът на НС, чл. 49, ал.7, позволява на опозицията всяка първа сряда от месеца да предлага своя точка в дневния ред и след като управляващото мнозинство задържа разглеждането му повече от 7 месеца, единственият начин да влезе в зала бе да го предложим ние. Този закон е жизнено необходим, защото предлага нова философия на училищното образование. Той не обслужва ГЕРБ, а е адаптиран към нуждите на българското училище, което повече от 20 г. отчаяно чака да бъде приет нов, модерен, проевропейски образователен закон, изчистен от клишета и архаизми. Колкото до мястото и ролята на учителя, неговото кариерно развитие, мерки за подкрепа и квалификация - за тях има отделен раздел в законопроекта и вие, г-н Багдасаров, като представител на съсловието, трябва да сте го чели внимателно. Ако искате системата на българското образование да се развива динамично, прозрачно и да подготвя грамотни деца, не залагайте на политическия инат, а на разума. Ако ябълката на раздора е авторството на закона, то сега статутът на управляващи ви дава възможност да нанесете поправките, които намирате за уместни, но не ви дава правото да охулите и зачеркнете един добър законопроект, само защото не сте го направили и внесли вие", категорична е Караянчева.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/1/14 15:06

    Преди малко минах през кв Студен кладенец ,видях еда разбита детска градина , в центъра на града унищожаваща се бивша гимназия, кой от ръководството на града е виновен за това безстопанствено полажение в града ,навярно има още много такива згради в града
    Да не говорим за разбитите улици и тротоари
    А общинските съветници ще си увеличават заплатите

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/1/14 15:09

    Стига с тези "неправителствени организации"(над 100)! Видяхме ги в лицето на Бисер Миланов - Петното. Повечето са самозвани и самовлюбени кариеристи.
    Учителите, сред които имам честта да работя, не очакваме "отчаяно" нов Закон за образованието. Очакваме от Вас - народните представители, добри примери, които учениците да следват. Не желаем некомпетентни хора като Вас г-жо Караянчева да се изказват за проблемите в образованието, от които нямате реална представа. За обсъждането се канеха хора, които не са взели мнението на редовите учители.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/1/14 15:10

    Много баби, хилаво дете! Какъвто единия,такъв и другия! Напънала се тиквата и родила -тиква! Аман от ,,големите професионалисти ,,от
    Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/1/14 15:14

    Госпожо Караянчева,Другаря Багдасаров знае текстовете от Устава на БКП/БСП и с това се изчерпва интелектуалният му потенциал. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/1/14 15:33

    Срам и позор за Багдасаров е отношението му към закона, то показва още веднъж, че големият директор продължава да разчита на общи приказки, само че ги няма в парламента заместничките му да му вършат работата, пък и усмивките му не минават.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/1/14 15:38

    Багдасаров мръсници подменихте вота бе ще има да се надявате на следващите избори!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/1/14 15:45

    Багдасаров ти си Таен агент на ДПС.Кой те назначи ???

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/1/14 15:54

    15:33,че Багдасаров в парламента ли е?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/1/14 16:05

    Багдасаров да пиши хубави закони за учителите че като се върне след някой и друг месец пак като учител в Кърджали, да му е добре

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/1/14 16:26

    Браво Цвете натъркай му носа на този еничер.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/1/14 17:03

    Да бе верно, Багдасара в парламента ли е?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/1/14 18:14

    г-жа Караянчева да направи разлика между гимназия и СОУ и тогава да коментира.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/1/14 18:21

    Браво на Багдасаров това негово предложение за задължителното пенсиониране на тези изкуфели старци които са достигнали пенсионна възраст е толкова хубаво предложение че тая от ГЕРБ Каракурчева никога няма да се сети да предложи такова нещо,тая жена е по бетер от Сидеров само крещи в парламента за да се издигне в очите на мафиота Борисов.Тия боклуци от ДПС не знам защо се противопоставят на това предложение на Милко Багдасаров.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/1/14 19:29

    Бе какво задължитерно пенсиониране,бе....ЧЕ ТО УЧИТЕЛИТЕ ЕДВА ЧАКАТ за ранно пенсиониране и веднага хващат пътя.Да не мислите,че в днешната система на образованието някой рита да работи?ХАЙДЕ ДЕ....За 500 лв толкова нерви и накрая пак учителя е виновен...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/1/14 20:29

    ЦВЕТО МАРИ ! ЗАПРИ СЕ ДЕ !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/1/14 20:29

    вместо да се изненадвате г-жо караянчева, вземете та си приберете вересийти от нап, нои, рио, горско, земеделие, полиция и тем подобни, пък после се скрийте за малко, защото народа видя какво свършихте. и кога пък взехте да разбирате и от образование, много широки специалисти станахте всички бе, ми то да идат всички в парламента да се изучат като вас и то в българия всичко ще цафне и върже

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен16/1/14 20:38

    политически инат проявявате вие че не се спотаихте някъде да си премислите грешките ами продължавате да облъчвате хората с политическо бърборене, ако по този начин се опитвате да задържите намалелия си електорат - на грешен път сте

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен16/1/14 20:40

    БАГДАСАРОВ КАТО ДЕПУТАТ , ИМА ЛИ ИЗКАЗВАНЕ ДОСЕГА В ПАРЛАМЕНТА ! ИНАЧЕ ПРЕД БАБУШКЕРИТЕ В КЪРДЖАЛИ Е ГОЛЯМ ОРАТОР !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен16/1/14 20:45

    20:29 kak taka, sakan ne biva da pipat dodnosnicite hele v gorskoto onia deistvastia donosnik ot veselcani

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен16/1/14 20:58

    20:45. СЪЖАЛЯВАМ ! НИЩО НЕ ТИ СЕ ЧЕТЕ И РАЗБИРА ! ЧЕТИ И УЧИ ПОВЕЧЕ !

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен16/1/14 20:59

    Чети другарю, чети!!!:):)

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен16/1/14 21:02

    малииииий кви заучени фрази "да се развива диначино, прозрачно.... мерки за подкрепа...." бла-бла четири години що не свършихте таз рабта а?

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен16/1/14 21:16

    20:58 ni sa boi ba toi koito trebe razbra

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.