Скандалната фирма на волейболния шеф Данчо Лазаров дължи пари за сигурността на сметището

Делото за охраната на депото за битови отпадъци в Кърджали ще се гледа в София. Над 13 000 лева дължи фирмата, която обгрижва сметището, за сигурността на площадката за депониране на отпадъци.
Както вече 24rodopi.com писа, фирмата на скандалния волейболен шеф Данчо Лазаров -„Сиконко билдинг", успя да спечели няколко проекта по различни европейски програми. Изпълнението на единия от тях – за изграждането на депо за битови отпадъци в Кърджали по програмата ИСПА на стойност 14 млн. евро, беше спрян от правителството на ГЕРБ заради съмнения за завишени стойности на дейностите по проекта.
Договорните отношения между екоминистерството и консорциума обаче продължават, с тази разлика, че от „Сиконко билдинг" са спрели плащанията си към партньорски фирми. Както вече писахме общо девет дружества са блокирали сметките на фирмата, а от „Сиконко билдинг" дори са пробвали да се разплатят с една от тях, предлагайки поставените фургони на депото, които обаче се оказали общинска собственост.
Първоначално охранителната фирма е завела дело в Кърджалийския съд. Магистратите край Арда обаче са приели възражението на ответната страна делото да бъде прехвърлено в София с мотиви, че седалището на фирмата е именно в столицата.
Кърджалийската фирма сключва договор за охрана на обекта и го изпълнява стриктно, докато от „Сиконко билдинг" спират плащанията. Сумите са дължими за периода септември 2012-април 2013 година. Последните плащания към охранителите обаче не са извършени от „Сиконко билдинг", а от друга фирма-„Планет дивелопмънтс", чийто управител е отново волейболният шеф.
От охранителната фирма изваждат обезпечителна заповед. През май миналата година фирмата завежда дело, а през септември магистратите край Арда излизат с решение то да се прехвърли в столицата.
Освен като един от шефовете на волейбола, името на собственика нашумя още повече след скандал през 2005 година с оглавявания от него приватизационен фонд „Сиконко холдинг". С ликвидирането на холдинга, в него потъват боновете от масовата приватизация на 12 хиляди акционери. През 2005 г. част от акционерите го обвиняват, че източва дружеството чрез свои фирми, и се опитват да извадят него и сина му от управителния съвет на "Сиконко холдинг". Имало е и съмнения за неправомерно вписани акции в негова полза като твърденията на съдружниците му тогава бяха, че той притежава около 39% от акциите, а не както е вписано в книгата на акционерите повече от половината.
По случая беше сезирана прокуратурата, но до истината така и не се стигна. Като резултат обаче холдингът, който притежаваше капитал от около 16 млн. лв. и по твърдения на хора от съвета на директорите тогава с нетна печалба за 2004 г. от 12 млн. лв. беше ликвидиран, а по-голямата част от активите му се вляха в дъщерни дружества.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.