Унизителният скандал с изчезналите членски и осигурителни вноски на 60 кърджалийски адвокати добива сюжета на роман на Джон Гришам. Те твърдят, че техническият секретар Марияна Георгиева е изчезнала с парите, като посочват, че са щипнати минимум 30 000 лева и максимум – 90 бона. От Икономическа полиция са на мнение, че ще я обявят за общодържавно издирване. От прокуратурата обаче официално обявиха, че още е рано снимката й да се разпраща по полицейските управления в страната и дори още не е решено дали ще се образува досъдебно производство. За държавното обвинение 41-годишната Марияна Георгиева е само възможният извършител на крупна кражба. Но може и да не е. При всички случаи адвокатите са измамени. Някои с по 5 000 лева.
Именно те вече са наели детектив, който да разнищи цялата история, както и местонахождението на Марияна Георгиева. И това да стане много преди прокуратурата да се произнесе дали въобще ще има досъдебно производство срещу жената, която от 9 години оперира с адвокатските пари.
„Марияна е неоткриваема. Нито един от 60-те адвокати не я е виждал от 27-28 декември 2013-та година. Щом прокуратурата твърди, че не е необходимо да се обяви за общодържавно издирване, значи знае къде е. С взлом у тях не мога да вляза, разбира се. На този етап издирвам по снимка таксиджия, който е бил особено близък с Марияна в последните месеци. Той е ключът към схемата и парите. Търсят се едни 50 000 лева", разкри пред 24rodopi.com наетият бивш полицай.
Следите на Георгиева се губят от края на декември, когато поискала отпуск от председателката на Адвокатската колегия Милена Караманолова. Тя е нов шеф и сменила съпруга си Христо Караманолов, който през последните години ръководел канцеларията на колегията.
Марияна обещала да бъде на работа на 11 януари т. г., но на вратата на офиса на третия етаж в комплекс „Орфей" все още стояла бележката, че техническият секретар е в болнични.
На 25 януари се провело общо събрание на местната колегия и се оказало, че Марияна пак я няма на работа. Както вече 24rodopi.com писа, от са подадени две жалби до прокуратурата. Първият сигнал е от председателя на колегията Милена Караманолева, внесен на 15 януари т.г., а прокуратурата е разпоредила незабавна проверка още на следващия ден. Вторият сигнал е от управителя на осигурителната каса при колегията.
Служителка на НАП-Кърджали се натъкнала на несъответствия между подадените декларации от адвокатите и информацията от НОИ. Така станало ясно, че близо 60 души от колегията дължат пенсионни вноски.
"От мухата правят слон. Още не е доказано, че Мариана е завлякла някого. Някои колеги казват, че не са им внесени вноските. Като правих проверка в банката към 21 декември, установих, че Мариана е внасяла пари", това твърди анонимна адвокатка пред софийски вестник.
„Пълни глупости. Само 3-ма от колегите не са измамени. Някои от ограбените просто още не знаят в какъв батак са се забъркали и какви санкции предстоят. Да хванат адвокат на нарушава законите и да не плаща данъци си е сериозна работа, меко казано. Не е само до срама", коментира с усмивка пред 24rodopi.com един от адвокатите, които не се е доверяват на секретарката и сам си е внасял вноски и други такси.
В момента се извършва ревизия на неправомерните тегления на суми от банковата сметка на колегията. Единствено секретарката Мариана Георгиева имала спесимен за това от 2004 г. Тя започнала работа в колегията преди 10 г., преди това е била домакин в Областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасяли и членски внос към Висшия адвокатски колектив, и към този в Кърджали.
Ще припомним, че при местната колегия действа и осигурителна каса. Сумите за здраве и пенсия трябвало да събира и отчита отново Мариана, но се твърди, че била упълномощена за това с устна договорка. Само в последната година тя е източила 30 000 лева от тази сметка, твърдят ощетените.
За всяка вноска секретарката Мариана издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация. Според първоначално лансираната информация касиерката не внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така за последните 10 г. адвокатите от колегията в Кърджали станали нередовни платци. Според някои от практикуващите юристи в града, трябвало да внесат суми в рамките на няколко хиляди лева. Установени са липси и на първични документи, както и неправилно водене на налични такива.
Според прокурори вероятността 1-месечният срок на проверката да бъде удължен е голяма, тъй като касае обследване на множество счетоводни документи, банкови сметки и движенията по тях. Ако действително се окажат липси, десетки адвокати трябва да внасят осигуровки за години назад с лихви. Голяма част от тях са се осигурявали на максимална заплата и в момента дължат по над 5 хиляди лева. Те не разполагат с документи, че са били изрядни. На този етап са само некоректни платци към държавата. На по-следващ етап могат да бъдат третирани и като "престъпници".

Четете по-късно тук: В съда пуснаха виц за измамените адвокати
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

46 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/2/14 09:13

    Привет колеги, скоро ще ви изпратя снимки, всичко е според уговорката,

    ОтговорИзтриване
  2. Реджеб--лисицата1/2/14 09:17

    Дедективът щом е бивше ченге ,да не е Димо -нафтата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/2/14 09:22

    vsi4ki koito gi poznavat znaqt 4e maja i e zamesen.nikoga ne e rabotil,a vinagi sa razpolaga li s pari.ot kade liii???

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/2/14 09:37

    Адвокатите ни издават документ за взетите от тях пари от гражданите. Сега на тях ще им се стъжни, че не са искали такива за дадените.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/2/14 09:41

    sega.pa.maza.bil.vinoven.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/2/14 10:15

    Попът паднал в реката.Цялото село тича по брега и вика - "Дай ръка, дядо попе".Онзи не дава, ще се удави.Сетил се един, взел една тояга и вика "Дръж попе тоягата".Хванал се попа и го спасили. Та с нашите адвокати така -няма кой да им викне "Дръж".

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/2/14 10:44

    Koldar Koldar kude q nameri taq jena ot barchinkite samo jivota ti susipva aide gaz za Germaniq !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/2/14 12:07

    Всеки може да влезе с ЕГН-то си в сайта на НАП и НОИ и да си провери осигуровките. Ега си тъпите адвокати! Представяте ли си на кого поверяваме често съдбата си? А тлъстите хонорари, които им плащаме, с които поддържат безгрижен живот? Адвокатите са пасмина и са едни от най-виновните за положението в България, защото са нечестни, подмолни и неморални. Бивши ченгета с купени дипломи от случайни университети станаха адвокати, нотариуси, банкери и пр. и продължават да тровят атмосферата с делата си. БСП ни натресе всичко това!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/2/14 12:52

    МАЙ Е ХУБАВИЦА , КАТО ГЛЕДАМ СНИМКАТА ! МНОГО Е СЪМНИТЕЛНО С ДРУГАРИТЕ АДВОКАТИ ! ДА НЕ БИ СЕКРЕТАРКАТА ДА Е ОБИЧАЛА И ДРУГИЯ "ЧЛЕНСКИ" ВНОС ?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/2/14 14:09

    "След дъжд КАЧулка"?!, коментарите са излишни. Сега в чата така било, иначе било...Подозирали сте, че живее в охолство, не се ли осъмнихте, че нещо има нередно...Има адвокати, които са работили (преди...) в Министерство на вътрешните работи...,наблюдавайки я не се ли осъмниха, че има нещо гнило..градът е малък...все пак се знаем, кой от каква черга е....Нещата ще бъдат разнищени, но ще отнеме време... Здраве и спокойствие...Животът продължава, колкото и горчивини да ни поднася ...????

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/2/14 14:57

    Защо се ловите бе хора на приказките за въображаем любовник ?!
    Мъжът и известен като Колдура е в основата на всичко.Тя е крала за да живее, той нашироко. Той я карал да му снася пари ,а се тя ще лежи.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/2/14 15:07

    Ай стига бе, че е щипнала по 200лв от адвокат голяма работа
    Да си ги харчи момичето

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен1/2/14 15:25

    и според мен мъжа и е карал да краде а сега тя ще го изяде заради него. трябва него да приберат

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1/2/14 15:27

    Охолен живот за Марияна ,мъжът и любовницата му. За всичко са нужни пари,дават ги адвокати добри.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1/2/14 15:31

    НЕ Е ПОДАЛА ДЕКЛ №6 В НАП
    КАТО ГИ ПОДАДЕ ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ ЧИСТИ
    НЯКОЙ ИСКА ДА И ВЗЕМЕ БИЗНЕСА НА МОМИЧЕТО

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/2/14 16:02

    ТЯ НЕ ПОДАВА ДЕКЛ.6 ПОДАВАТ СИ Я АДВОКАТИТЕ ЗАЕДНО С ГОДИШНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ.ТЯ САМО ИМ ДАВА БЕЛЕЖКА ЗА ВНЕСЕНИТЕ ПРЕЗ ГОДИНАТА ЗОВ И ДОО.ПЪКС ТЕ ДА СИ ПРОВЕРЯВАТ В САЙТА НА НОЙ.НАЛИ СА ГРАМОТНИ.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/2/14 16:46

    Maryana edinstveno e krala zaradi koldora maja i, tozi djip ne varvi s voda a i i otkade pari da napravyat magazina za riba vinagi e razpolagala s pari nyama nikakav lubovnik

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/2/14 16:52

    16.02.-много злоба, давай малко по- спокойно!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен1/2/14 16:53

    Mnogo vyarno maja i nikoga ne e rabotil i vinagi sa razpolagali s pari na palno sam saglasna s po g ore pisanoto tozi djip ne varvi s voda a i s kakvi pari napraviha magazina za riba za6to tarsyat vinata v drugi hora kato nesa6testvuva6ti i vaobrazyaemi lubovnici

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен1/2/14 17:00

    ДО РЕДЖЕБ- АБДАЛА ОТ 09:17. "ДЕДЕКТИВЪТ" !!!!!!!!!!! МНОГО СИ ПРОСТ И НЕГРАМОТЕН !

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен1/2/14 17:47

    За Колдура ще краде пари,пък го е зарязала и изчезнала как стават тия работи???

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен1/2/14 18:12

    po sa6tia na4in jivee i zaiko ama nqma koi da proveri posle se 4udiat kade sa pari da ne gi e zarabotilo onova anoreksi4noto det se pravi na finansof bos

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен1/2/14 18:23

    voobste.nezabarkvayte.Koldura.tya.znae.zakogo.e.pipala.Parite.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен1/2/14 18:40

    emi da za koldora 6te krade to ne e ot sega da si ogajdat vlezte v feisbuka i razgledaite snimkite i klipa na magazina

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен1/2/14 18:42

    teq pari ne sa ot edna godina kradeni.kade sa otiva li,pri maja ii.kakvo go za6tetavate toq bokluk.toq e vinovnika.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен2/2/14 09:08

    Мариана сама си е виновна, тя е крадлата никой не може да те накара на сила да крадеш дори то бил и мажа и.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен2/2/14 10:13

    Спокойно -по следите и сам в най-скоро време ще я доведа !!!
    Детектива :D

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен2/2/14 12:30

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен2/2/14 17:28

    lele.covek.daneocakva.otneya.takiva.
    RABOTI.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен3/2/14 08:42

    Умните адвокатите ,Мариана на кино ги изпрати.За да скрият своя срам любовник
    веднага и туриха там.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен3/2/14 09:53

    da.nee.Laza.za.lyubovnika.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен3/2/14 12:28

    Песента на Мариана:
    Адвокати ,адвокати , хич не ми се влиза в пандиза.Любовник ми измислете и мене отървете.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен3/2/14 13:10

    Еми не е лъжа за любовника но кой от тримата?

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен3/2/14 13:29

    kamiv.primer.Dava.na.Decatasi.dapazi.
    GOSPOD...

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен3/2/14 13:40

    kolko stese krie i kade ?

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен3/2/14 13:50

    zatova sterkayi vseki tineydgar e znae.

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен3/2/14 13:52

    Колдура ял, пил и се веселил и накрая Мариянчето натопил.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен3/2/14 15:02

    Какво искате от хора с Рабфаговско образование и приемани с предимство. Едно време тройкаджия да си, ама с жителство от Кърджали и си приет за студент. Срам! Хем неграмотни, хем крадливи.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен3/2/14 15:32

    рабфаковско се пише

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен3/2/14 21:22

    ostavete namira horata.....ne namesvaite pone decata im

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен3/2/14 21:23

    ostavete namira horata.....ne namesvaite pone decata im

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен3/2/14 23:38

    Mariya.ot.3 blok s saprugasi Znayat mnogo Yadoha piha Zaedno bese SUPER...

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен4/2/14 23:07

    mai vsi4ki znaqt za tova semeistvo,no samo ''organite na reda'' ne znaqt pak.ediniq piroman,a drugiq kradez po nevolq.tova samo v BG go ima.......

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.