80 хиляди  тона руда  годишно ще добива новият рудник на „Горубсо Кърджали" АД. Инвестиционното предложение предвижда  изграждане на  три участъка в проучвателна площ " Момчилград" - находище Момчил. Запасите и ресурсите са утвърдени от екоминистерството.
Общата площ на участъците Пловка,  Обичник и Рударка се изчислява на около 2 500 дка. Полиметалните златно-сребърни руди, добити по открит способ,  ще се преработват  в действащите мощности на Обогатителна фабрика, без да се променя годишния й капацитет.
Срокът на   действие на инвестиционното предложение е 10 години. Добитата скална маса, без икономически значимо съдържание на ценен метал ще бъде депонирана  в 25 временни депа, а по-късно ще се използва за запълване.
Находище „Момчил" включва в площта си част от защитената местност „Рибино", попада и в защитената  зона „ Източни Родопи" за опазване на природни  местообитания.
Съгласно законовата уредба бизнес намерението подлежи на задължителна оценка за въздействието върху околната среда, подчертават  в  РИОСВ-Хасково. Освен това „Горубсо" трябва да представи  план за управление на минните отпадъци.
Документация  за бъдеща  експлоатация на находището „Горубсо Кърджали" АД депозира в РИОСВ-Хасково още миналата година. Тогава процедурато  по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС и оценка за съвместимост  бе прекратена  поради противоречие с режима на дейностите в ЗМ „Рибино".
Екоинспекцията в Хасково е уведомила за  сегашните намерения на инвеститора кметовете на  общините Момчилград,  Крумовград и  Кирково, както и на селата Подрумче , Обичник, Рибино, Самовила и Пловка.
На снимката: „Горубсо-Кърджали" получи специалната награда „Зелена иновация" в националния конкурс „Най-зелените компании в България" м. г.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/2/14 12:58

    СЕГА ЗАВИСТЛИВИТЕ "ЕКОЛОЗИ" ЩЕ РИПНАТ ! РИПНИ КАЛИНКЕ !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/2/14 14:52

    Горубсо може да добива , НО НА ВНИМАНИЕТО НА КАТ
    ТЕЖКОТОВАРНИТЕ КОЛИ НА ГОРУБСО СЕ ДВИЖАТ С БЯСНА СКОРОСТ ПРЕМИНАВАЙКИ ПРЕЗ ПАЗАРА
    Докато не е станала белята да се вземат мерки

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/2/14 15:29

    завистлив е дядо ти. 12:58
    толкова си кух че няма как да разбереш че тровят децата ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/2/14 18:29

    ДО 15:29. КАТО ТРОВЯТ ДЕЦАТА ТИ , КУРА МИ ЛИ ТЪРСИШ В КЪРДЖАЛИ ? СТОЙ СИ НА СЕЛО , ДА ТА ЕБА ПРОСТИЯ ИДИОТ !

    ОтговорИзтриване
  5. карабинер4/2/14 20:04

    Долу ДПС! Само Горубсо-Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/2/14 21:42

    Горубсо първо да се изнесе извън Кърджали, после да добива и флотира колкото си иска.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/2/14 16:04

    Благодарение на "ГОРУБСО" Кърджали е град,иначе си е било едно село,а ГОРУБСО е било в покрайнините на града,дано поне разкрият нови робонти места,Успех Живка.!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.