Паметна плоча с името на изследователя на скалният град на траките Перперикон Иван Балкански да бъде поставен на входа на археологическия комплекс. Около тази идея се обединиха на работно съвещание членовете на Асоциацията по туризъм „Перперикон".
Досега в медиите се лансираше лъжата, че откривател на Перперикон е археологът Николай Овчаров. Той дори беше поставил билборд на входа на комплекса, който подвеждаше туристите с неточности за Перперикон. От текста ставаше ясно, че Овчаров е открил и първи изследвал скалния град (на снимката).
Иван Балкански е роден на 21 февруари 1931 год. в София в семейство на военнослужещ. Завършва гимназия в Ботевград. Насочва се към военна кариера. Завършва военно-артилерийско училище в Шумен и военно-политическо училище във Велико Търново. През 1960 г.постъпва на работа като уредник в градския музей в Белоградчик. Завършва задочно историческия факултет на Софийския университет. Пристига в Кърджали през 1967 г. и постъпва като уредник в отдел „Археология" на Окръжен исторически музей. Урежда първата експозиция на музея, открита през 1969. Получава орден „Кирил и Методий"ІІІ степен.
Проучваните от Иван Балкански старини в Кърджалийско са много: средновековната крепост „Устра", крепостта при Вишеград, при Широко поле, при Гугутка, при Воденичарско. Изследва манастирския комплекс „Папазлъка" при Фотиново и много средновековни некрополи. При теренни обхождания е открил десетки археологически старини. В периода 1978-1982 г. прави разкопки на Перперикон. Умира през 1983 г.
Балкански е първият изследовател на Перперикон, но не и негов откривател.Първата публикация за скалния град е през 1938 г.във вестник „Арденска дума". Посетен е от местни краеведи. Предполага се, че е направен оглед от инспектора по старините Иван Велков. Балкански успява да проучи най-важната част от града - т.нар. „дворец".
Георги Кулов, Петър Калчев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/3/14 09:06

    Кючуков плаща ли данъци за това че се прави на гид?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/3/14 10:10

    крайно време беше,браво

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/3/14 10:34

    Браво!!! Истината най-после да добие публичност.
    Слава на Иван Балкански!
    Относно гидовете - колкото повече, толкова по-добре, стига да са компетентни, да се придържат към истината и да имат дар-слово.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/3/14 11:27

    Овчаров докара хиляди туристи на града, популяризира Перперикон и други обекти за туризъм наоколо, това трябва да се знае и признава.Никой не е забравил за Балкански, но се огледайте малко и разберете, че археологията е и атракция и трябва да носи пари, в такова време живеем.Овчаров заслужава само уважение в нашия град, защото е допринесал много и стига вече завист и ненавист не ви ли омръзна.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/3/14 11:29

    А тоя измамни за какво взе толкова пари .господата от БАН как разрешиха на едни и същи кординати втори път терени проучвания. И колко взеха рушвет...?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/3/14 11:39

    "Спират лъжите на Овчаров, поставят паметна плоча с името на истинския изследовател на Перперикон – Иван Балкански", много ви се иска, нали Родопи24? Ама тоя път не познахте, защото Овчаров сега ще поиска да му издигнат паметник на Перперикон. За плочата не знам, ама той е в състояние да си направи паметник, даже и няма да има нужда да се събират пари. Овчаров сам ще си поръча и плати статуята.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/3/14 15:15

    Ako ще и на Космоса да си направи паметник Овчаров (знаем с какви пари), то това няма да го направи по-велик. Истинският герой е Иван Балкански, а не самозванеца Овчаров.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/3/14 19:05

    Аз не съм чул, нито чел, Николай Овчаров някога да е твърдял, че е открил Перперикон. На билборда /горе на снимката/ също няма такова твърдение, прочетете внимателно текста. Той и самият Иван Балкански не е откривател на Перперикон, нито е твърдял, че е такъв. Първата публикация за Перперикон е от 1938г., публикувана във вестник „Арденска дума”. И Овчаров, и Балкански са само изследователи на Перперикон. Моите уважения и към двамата.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/3/14 19:21

    Радвам се! Браво!!! Заслужено за Иван Балкански. Познавах го лично. Работохолик. Светла му памет!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/3/14 08:40

    Овчаров е нагъл лъжец,мекере крадливо..да се маха

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/3/14 14:41

    Поздравления за редакцията на в.'24родопи", за свободата на словото, давайки възможност всеки да си каже открито мнението, незвисимо какво е то, положително или отрицателно, докато при другите не е така, критики там почти не се допускат, а само похвали. Според мен истината е най-важна, заради нея си струва човек да се бори и да рискува спокойствието си. Успех на вестника!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/3/14 19:46

    Мда, тъй като Овчаров напусна УС на смешната асоциация "Перперикон", затова сега взеха, че решиха да му правят сечено с още по-смешни табелки. Какво толкова се дърлите кой бил откривател? Тоя паметник не е на Балкански или Овчаров - той е на народа, на България. И голяма работа като на табелката пишело само едното име. Туристите се интересуват от съвсем други неща и те не са дребнавите и прозаични заяждания на някакви самозвани асоциации.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.