„Нашите деца нямат ли право да играят?", питат обидено хората в крумовградското село Гулийка. Местните недоумяват как така нито опозицията, нито управляващите знаят каква е реалността в селото. Кметството е от две села - Гулийка и Пелин, и границата между тях трудно може да бъде поставена, защото всъщност това са десетина махали, пръснати по планината. Жителите по постоянен адрес са 1416, а живеещите са 752. Другите се връщат от Турция през лятото. В двете села децата до 18 години са 370. „Прирастът ни е много висок. Преди пет-шест години при нас се бяха родили повече деца, отколкото в Крумовград. През миналата 2013-а имаме 18 новородени, за първите три месеца на тази имаме 8", твърди кметът Халил Ахмед, цитиран от „Преса". Той се чуди как народен представител, независимо от коя политическа сила е, може да обяви, че на всичката тези дечурлига спортна площадка не е нужна. Ще припомним, че нападките дойдоха от народния представител Ивелина Василева.
"Защото и Тайбе Юсеин, и Станка Златева са момичета от малки населени места, не се знае от това сeло Гулийка, където има 20 деца, което ви притеснява, дали няма да излезе по един Бербатов", отговори спортният министър Марияна Георгиева.
„Гулийка е най-голямото средищно училище в община Крумовград. Тук се учат много деца от целия микрорайон. Колкото до бъдещия Бербатов, това, което виждам на площадката и това, което ми разказват учителите, ми дава основание да вярвам, че от средищното училище ще излязат добри спортисти. Но аз първо си пожелавам всички деца да растат здрави и да имат достъп до повече спортни дисциплини. Друг начин за откриване на таланти няма. По този начин и деца, и родители няма да съжаляват, че са се родили в малко населено място в планината", заяви пред 24rodopi.com г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.
Всъщност не става въпрос за изграждане на нова, а за ремонт на вече съществуваща. Намира се в двора на основното училище „Христо Ботев", където се обучават 160 деца от 9 села - Гулийка, Черноки, Чал, Багрилци, Доборско, Рогач, Сливарка, Пелин и Перуника. Спортните съоръжения на двора не са ремонтирани от 37 години, откакто е построена новата сграда на училището. Местните помнят две големи събития - когато през 1975 г. в Гулийка била прекарана вода и през 1978-а било открито училището. Дворът на школото е всъщност и единственото място, където децата могат да ритат топка, да играят баскетбол или волейбол. Съоръженията вече са толкова стари, че здравната инспекция в Кърджали е издала две предписания площадката да се приведе в безопасен вид. От десет години в селото се мъчат да намерят пари за игрището и едва сега имат възможност да направят основен ремонт. Проектната стойност е 61 000 лв.
Кметът обяснява, че децата в местността се увеличават и училището вече не може да побере всички. Обмислят да строят допълнителна сграда на два етажа с класни стаи, две компютърни зали и вътрешни тоалетни. В момента санитарните възли са на двора. Демографският бум в Гулийка се дължи основно на ромското население, посочва „Преса". Преди четиридесетина година в съседното село Пелин е имало само четири къщи с роми. През годините по-голямата част от турците се изселили.
„Кмет съм от 19 години - казва Ахмед. - За това време ромите почти се удвоиха - от 330 през 1995 година сега са 574. Те не дават децата си навън. Ако някоя от дъщерите им се омъжи, прибират зетя при тях. Раждаемостта е много висока - имаме семейства с по 12-13 деца." По времето на тройната коалиция в село Пелин била построена детска градина за 600 000 лв. със слънчеви колектори. Болката на кмета обаче е свързана с липсата на физкултурен салон в училището в Гулийка. „Вместо да ни сочат с пръст, да ни помогнат, защото децата няма къде да играят физическо през зимата", завършва Ахмед.
На снимката: Детска площадка в Гулийка. Снимка: Images From Bulgaria
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/14 14:04

    Кмет съм от 19 години - казва Ахмед. - За това време ромите почти се удвоиха - от 330 през 1995 година сега са 574... ................................................

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/14 14:21

    Господин кмете чувал ли си за европроекти?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/4/14 14:24

    От 19 години кметуване какво сте направили Вие?Всичките готованци знаете да искате само,а не да работите?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/4/14 15:17

    прав си Кмете, и децата Роми имат право на живот и право да спортуват.Нека тия националисти да видят колко професионални Фудболисти Роми има в България и колко са играли в националния отбор.Същото важи и за турци , помаци и други етноси в България, и те издигат Българското знаме навсякъде по света.Пожелавам ти още 20 години да Кметуваш и да работиш със същото темпо. Успех.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/4/14 04:22

    Щом има деца независимо от какъв етнос са трябва да се строят спортни площадки.Дано да не стане като село Бели вир община Черноочене построили стадиона в двора на училището и продали футболистите/закрили училището/ оставям на Вас коментара.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/4/14 04:22

    Щом има деца независимо от какъв етнос са трябва да се строят спортни площадки.Дано да не стане като село Бели вир община Черноочене построили стадиона в двора на училището и продали футболистите/закрили училището/ оставям на Вас коментара.

    ОтговорИзтриване
  7. Господин кмете аз несъм 4увал никои да говори на ромски език в село пелин.те говорят на турски език даже немогад да говорият на български език.а в село Пелин има джамия а не църква те вярват на исляма ти нямаш право да убиждаш хората които живеят в село Пелин

    ОтговорИзтриване
  8. Господин кмете,аз несъм 4ул да говори някои на ромски език от село Пелин те говорят на турски език даже немогад да говорят Български език те имат в селото джамия а не църква ти нямаш право да убиждаш жителите в село пелин

    ОтговорИзтриване
  9. Господин кмете,аз несъм 4ул да говори някои на ромски език от село Пелин те говорят на турски език даже немогад да говорят Български език те имат в селото джамия а не църква ти нямаш право да убиждаш жителите в село пелин

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/4/14 22:08

    аааааа Господин кмете

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.