Въпреки огромните грижи и денонощните усилия на екипа, почина една от женските зубри в стопанството „Студен кладенец", съобщиха работещите по проекта „Новото тракийско злато". Причините за смъртта на 3 от 5-те зубъра все още не са изяснени.
Кърлежи ще провалят експеримента със заселването на зубри в Източните Родопи, смятат ветеринари. Както вече 24rodopi.com писа, два от бозайниците умряха през есента на м. г., а в началото на април други два заболяха тежко.
Ще припомним, че след много кратко боледуване и въпреки спешната ветеринарна помощ, осигурена от експертите от българо-холандския проект „Новото тракийско злато", два от зубрите в „Студен кладенец" починаха преди 5 месеца. Това бяха най-младите от петте зубри, които бяха заселени в резервата през октомври. Трети женски зубър бе под непрекъснато наблюдение и лечение, след като поради боледуването беше силно отслабнал. Животното успя да се възстанови.
Направена бе аутопсия на труповете на трите починали зубъра. Проби от техните органи и кръв бяха изпратени в Тракийския университет в Стара Загора за подробно изследване. Направено бе всичко възможно да бъде изяснена причината за смъртта им, но за съжаление категорични доказателства все още не са идентифицирани.
Пет зубри бяха докарани в края на октомври в ловното стопанство „Студен кладенец" от два парка в Германия. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи". Животните са във временно заграждение, за да привикнат към източнородопската природа.
Въпреки нещастието екипът на НТЗ и на Rewilding Europe (Да направим Европа по-дива) са положително настроени за реинтродукцията на зубъра в Източните Родопи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/4/14 18:17

    Пионерчета и комсомолчета въдете, оставете зубрите там където им е мястото.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/4/14 19:00

    Причина е глупостта и некадърността!
    Да ги бяхте изяли!? А дано, ама нада ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/4/14 20:36

    На тази пустош за зайците няма с какво да се хранят,те още малко и слонове ще докарат?! Мен ми интересно как се развиват маслиновите плантации,защото нищо не се пише по тази тема?!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/4/14 21:24

    Защо измъчвате и избивате животните, вървейки срещу природата?!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/4/14 21:25

    Народът го е казал - насила хубост не става!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/4/14 07:41

    Д-Р ГРОЗЕВ НЕ ВИЖДА ЛИ ,ЧЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛ.КЪРДЖАЛИ ВСЕКИ ДЕН СЕ ИЗКУПУВАТ И ПРЕВОЗВАТ ДО КЛАНИЦИ АГНЕТА БЕЗ УШНИ МАРКИ И ВЕТЕРИНАРНИ СВИДЕТЕЛСТВА.ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ЗАГУБИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.ЯДЕМ АГНЕШКО ЗАКЛАНО НЕЛЕГАЛНО.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/4/14 23:11

    Tam ima dostaticno zubri Paytar Erdjan Erdinc ot tqh pi golemi zubri imalib:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Tam ne e pustotiya ,tam horata ne ubivat jivotnite za kef, gledat gi kato svoy dobitık, divecha e dobre tam ne se bespokoyte .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.