Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 май – неделя, ДПС щеше да спечели 4 сигурни мандата в Кърджалийско и да има остатъчни гласове за пети, но да го загуби. ГЕРБ щеше да има непълен мандат, но да спечели петия мандат с остатъци от други региони. В парламента щеше да има 6 партии, а правителството да бъде поне трипартийно.
Това пише в новия си брой всекидневникът „24х7 Родопи", цитирайки дългогодишни членове на РИК, анализирайки изборните резултати за евродепутати.
Т. е., ако от резултатите в неделя зависеше разпределението на 5 депутатски мандата, които се полагат на 9-ти Кърджалийски многомандатен район, резултатът в Кърджали щеше да бъде 4:1 за ДПС срещу ГЕРБ. Гласовете на БСП щяха да отидат в друг регион.
Ниската активност сваля квотата за един мандат (пада до 9 000 гласа) и ДПС се вмества в 4 пълни мандата. Движението има остатък за още половин мандат, но пък резултатите на прескочилите изборната бариера и ГЕРБ, и БСП, са по-високи от остатъка на ДПС за петия мандат. Така ГЕРБ щеше да прибави към 7 045 гласа, спечелени в Кърджали, още от друг район и да спечели мандат.
Социалистите щяха да бъдат големите губещи, но и ДПС също, заради системата за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер". На изборите през май 2013-та Салиха Емин беше ощетена по този начин. Тя имаше остатък от около 4 500 гласа, но Петя Раева стана депутат на нейното място с постигнати 350 гласа във Видин. Милко Багдасаров спечели 5-ия мандат в Кърджали с 8 943 гласа и прибавени остатъци от други региони.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/14 09:26

    Samo edna treta ot naselenieto na Balgaria sa glasuvali..tiya deputati ne mogat da predstavyat naroda!!!..Neglasuvalite sa poveche,a te go napraviha v znak na PROTEST!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/5/14 09:35

    Ако баба ми имаше.....и.т-н......

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/14 09:53

    Видяхте ли как Ройтерс се изгаври с България. Преди минути от Ройтерс обявиха класация, в която пише, че България е на последно място по премиер с интелект в периода от 2009 до 2013.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/14 10:35

    И след 2013 год премиера е на последно място по интелект..........

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/5/14 10:40

    ах ха ха червения башибозук се е изпарил от сметките.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/5/14 11:41

    Всевишният ми подсказа преди малко, че всички мантати печелят ДПС ха-ха-ха-ха, но не сега и веднага, а след някоя и друга година. Предварително да поздравя ДПС, защото след някоя година можем да не сме сред живите. Не се майтапя, това ми каза един от гласовете преди малко / баба ви Латинка

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/5/14 13:42

    Капут БСП,Атака

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.