Засилен е трафикът в района на Момчилград. Въпреки лошото време, стотици се очаква да се качат до лековития извор в местността Дамбалъ, за да потърсят изцерение на болестите си.
В Момчилград вече са пристигнали много автомобили с бурсенска и истанбулска регистрации.
Високопроходими автомобили ще извозват болни деца и техните придружители от махала Язла до уникалната местност, съобщиха за 24rodopi.com от пресцентъра на Общинска администрация в Момчилград.
Поверието гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района добива целебна сила.
Около полунощ хората чакат особено прошумяване на листата в гората, което според местната легенда се предизвиква от преминаването на мюсюлманските светци Хъдър и Иляз. След това следва ритуално измиване в ледения извор. Хората вярват, че водата лекува заекване, парези, нервни болести, екземи и други заболявания.
Дамбалъ е култово място за местните мюсюлмани-алиани. В района се намира и гроба на алиевитския светец Ярам баба. Местното предание разказва, че в стари времена той и дружината му седнали да обядват върху високите скали над с. Летовник. Нахранили се, но се оказало, че местността е безводна. Тогава светецът ударил с юмрук скалата и от нея бликнала лековитата вода.
Снимка: Архив
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/5/14 08:50

    Защо не се споменава че има и тракийски руини които са малко по -стари от преминаването на светците и Ярам.Тъка че може да минава друг и да прошумява листата. Честит празник!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.