„Таман започнах да се чувствам българин, и вие пак с тия събрания ми напомнихте, че съм турчин" – заради тези думи д-р Фикри Гюлестан от Момчилград бил интерниран по време на Възродителния процес.
Стоматологът е най-близкият приятел на лидера на ДПС Лютви Местан. Двамата са родени в село Островец, община Момчилград. Местан и Гюлестан са създатели на СДС в Момчилград, а после сред най-дейните активисти на ДПС.
„Бях по младежки наивен и вярвах, че не може да съществува такава несправедливост и че никой не може да ти наложи да говориш с възрастните хора на български вместо на турски. Позволявах си по-свободни изказвания", разказва стоматологът пред софийски вестник.
„Тогава, мине - не мине време, правят събрания за целите и за хода на възродителния процес. А пък аз им викам: „Таман започнах да се чувствам българин, и вие пак с тия събрания ми напомнихте, че съм турчин." Това било гавра с такъв сериозен процес и аз се озовах интерниран в Пирдоп. Там турци няма, аз сигурно бях първият, но хората ме заобичаха и имах много приятели", допълва д-р Гюлестан.
На въпрос „През последните 20 години турците в България имат кметове, депутати, министри, участват в управлението. Не се ли смениха нещата?", докторът отговаря:
„Има неща, които не може да се променят с едно поколение. Нашата обща история е дълга столетия и раните, нанесени през тях, не може лесно да се излекуват. Национализмът е нещо като кръвното. Ако нямаш кръвно, значи си умрял. Ако обаче е много високо, пак ще умреш. Значи трябва да се поддържа в полезните граници. Национализмът е полезен, когато е на базата на ценното и на различието, което те прави по-добър. В България лекарството трябва да се дава от интелектуалците".
Според зъболекаря, след 1990 година властта я взели богатите, а първата им работа била да мачкат интелигенцията.
За турската интелигенция д-р Гюлестан казва:
„Не ми се иска да навлизам в тази тема, защото тя все още е болезнена. Така се получи, че може би над 90% от турската интелигенция у нас напусна страната. И в „Голямата екскурзия" от 1989 г., и след това с вълната емигранти. Това беше интелигенция, създадена от България през 1944-1989 г. Това беше целенасочена държавна политика и никой не може да каже лоша дума за това, че наистина бяха направени много неща. Не бива да се забравят усилията на българските учители, които дойдоха тук и изучиха този народ.
Няма какво да си кривим душата, в турските села те бяха истински възрожденци. И на всеки 24 май трябва специално да им се благодари. Ако сравним с положението на турското малцинство в други балкански страни, ще видим, че българските турци се изучиха, развиваха се в условия на постоянна конкурентност. И не напразно тези хора, които заминаха оттук за Турция, 99,99 процента успяха и се реализираха много добре. Няма семейство, заминало от България, сега да няма къща и да не си е изучило децата".
Снимка: Преса
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/5/14 19:55

    ЛЮТВИ МЕСТАН КАТО ТИЕ ПРИЯТЕЛ ЗАЩО ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИЗБУТА ДЪЩЕРЯТИ ОТ ЛИСТАТА ИЛИ ШЕФА Е ПЕЕВСКИ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/5/14 19:57

    Расим Муса ПРЕЗИДЕНТ!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/5/14 20:21

    ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ЛИДЕР НА ДПС

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/5/14 20:33

    Движение за Пари и Слава ДПС..... това е парията която е враг на турците в БГ.. какво направихте за региона,какво направихте за тютюнджиите,за животновъдите питам аз.защо получаваме най ниските заплати,защо се обезлюдиха цели села и градове..защо пращаме сионове,бащи на гурбет и растем с разпокъсани семейства..защо когато дойде някой работодател го рекетирате както стана с шивашката фирма немската.защо избяга в Кърджали

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/5/14 20:43

    ЗАЩОООООО.....КОЙ....И ДО КОГААААААА господа КРАДЕЩИ?!?И КОГАТО ИЗМРЕМ И ЗАМИНЕМ СЪВСЕМ СКОРО ОТКРАДНАТОТО СИ ГО ....ЗНАЕТЕ КАДЕ!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/5/14 20:46

    20:33...to4ni viprosi ...ama trudni za otgovori...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/5/14 20:50

    НИЕ БЪЛГАРИТЕ УВАЖАВАМЕ ТУРЦИТЕ МНОГО ПОВЕЧЕ,ОТКОЛКОТО САМИТЕ ТУРЦИ ОТ ДПС ВИ ЛЪЖАТ ВСЕКИ ПЪТ....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/5/14 20:51

    Браво докторе, възхищавам Ви се на обективността и на смелостта да я кажете точно и ясно. В днешно време е модерно да се говори, колко лошо беше през комунизма, как държали неуки и прости хората от малцинствата, и колко лоша била системата. Наистина и онази система не беше перфектна, имаше много какво да се желае, но бяхме на прав път. Наистина се полагаха усилия да се образова народа, без значение от етноса, а дори при малцинствата се полагаха още по-големи усилия и целта беше да се интегрират към българското общество. Сгрешиха като опитаха да превърнат турците в българи като им сменят имената, но дори това не се е правило заради омраза, а може би с цел да се сплоти още повече нацията, макар че е довело до точно обратното.
    Хората и от двете страни (българи и турци) трябва да разберат, че ние сме едно цяло и трябва да не се делим. Ние винаги ще имаме различия (българи и турци) но трябва да живеем като братя, а не като врагове.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/5/14 20:57

    Всеки платежосподобен е уважаван в дпс.да се купуват гласове е европейско доган

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/14 21:17

    Престанете с този възродителен процес. Нима ние българите не сме били интернирани без съд и присъда в Белене. Нашите деди са били кулаци и след 1944 г. са убити, а някои са починали в затворите. А какво да кажем ние тракийците. Родителите ми са родени в Гюмюрджина. За 24 часа са им казали да напуснат Гюмюрджина. Близките ми са били на 2,4,5 г. Децата са умирали не зная дали от глад...Престанете...Дойдохме от други градове. Колко хора бяха изселвани от родните им места и пращани по Момчилград, Смолян....Ощете ни сме повече от вас. Децата ни завършиха во, знаещи, можещи, стоят в къщи и по кръчмите без работа. Как да вярваме на българските политици. Те са предали Тракия...Сега предават и нас, като ни оставят без препитание...МВР,Пожарна,НОИ,Горско...навсякъде са от ...Правите ни на балъци. Как да гласуваме християните за български партии, като те не искат и да разберат, че и ние християните сме хора, а те дпс, та дпс. Това, което ви пиша е 100% истина. И сега от врата на врата ходят и се молят да гласуваме. А това с нашите деца, не е ли геноцид...Ние сме толерантен народ, обичаме турци, помаци, цигани, но ... Изгубено поколение-родителите ми, ние, а сега българските политици посягат и на децата ни, като ги оставят без работа. Нека има ценоразпис за дадена работа. Парите на бг политиците ще им ги дадем. Не искаме децата ни да страдат. Достатъчно ние страдахме ..... Възродителен процес, та възродителен процес ай престанете. Извикайте ме ще ви разкажа от игла до конец моята страдалческа история... Писна ни с безработицата и с всичко, което се случва в България ?!?!?!?!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/5/14 21:31

    Pogovorka na "bsp" i "dps" - " KOYTO NE KRADE NYAMA DA YADE "

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/5/14 21:48

    agent Pavel ot bivshata Darjavna Sigurnost i obkrajenieto..molete se da ne izgubite deputatskite si dlajnosti..che shte vidish litceto na bodygarda si po chesto otkolkoto litceto na jena si.Razprasnahte naroda s alchnosta si..kreteni.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/5/14 21:51

    А приятелят му какво е правил тогава аджаба

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/5/14 21:51

    Stiga 2 godini za mladite upravnisi ot DPS dase priberat v cujbina nee za tyah tova DPS

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/5/14 21:53

    изгониха турците в европа, сега и дпс се мести там, отварят офиси в европа, ще изгонят турците и от европа

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/5/14 01:19

    bunlar dps yi somuren adamlar ste

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен9/5/14 01:55

    от комунист приятел не става, най много партиен другар.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен9/5/14 07:14

    АБЕ УМИРАЙТЕ ТОВА НЕЕ ТОЛКОВА ВАЖНО СЕГА ГОЛЯМАТА ЗАДАЧА НА ДПС Е ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И НЕДЖМИ АЛИ ДА ГИ ВКАРАМЕ В ЕВРОКЕЛЕПИРА.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен9/5/14 07:17

    Този път ще гласувам за КОРМАН ИСМАИЛОВ но не го виждам никъде дайте енформация къде са.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен9/5/14 08:40

    като си започнал да се чувстваш пак турчин, отивай си в Турция!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен9/5/14 08:43

    abe selyatsi rasim musa kat bese kmet kvo napravi samo po yadene piyene s semeystvoto i sa go napravili naclik na oblastnata

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен9/5/14 08:43

    Кой е този и с какво е заслужил да четем "размислите и страстите" му???

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен9/5/14 08:49

    Волен Сидер ---Президент

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен9/5/14 08:54

    ÇUVSTVAL SE BALGARİN TOÇNO TİYA TAPANARİ BYAHA DONOSNİTSİTE NA TURSKİA NAROD SEGA SA LİDERİ KIDETO VEE VYATARA TAM Sİ OBRAŞTAT ZADNİTSİTE -KRADSİ(na toya svyat şte minat no na drigiya otvıden svyat harama kak şte im izleze)kakto se nasra doganço sas gazovia pistolet

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен9/5/14 09:05

    докторе за колко премахваш зъбен камък?

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен9/5/14 09:50

    08.54 mnogo tochno kazano!!!!
    където вее вятъра там си обръщат задниците....

    ОтговорИзтриване
  27. istinski tur4in9/5/14 10:01

    abe komsu kvo se pravis na geroy pred reportera taka go pokazvas 4e vse edno si lejal v belene ili zentralniya zatvor v sofiya godini nared- bil si integriran tova go razkaji na bay ti lyutvi mestan i sega si se 4uvstval kato tur4in kvi vreli ne kipeli razpravyas ti turski ezik znaesli v kısti na rabota na kafe na ulizata na kakıv ezik prikazvas be paytar i sega ste nay golemite turzi i dps sari ti si dvuli4nik ot godini na kogo vlaka mu vırvi na nego se ka4vas vij kakvo ste ti kaja nikoga edin tur4in ne moje da se 4uvstva kato bılgarin i edin bılgarin kato tur4in makar 4e ni smeniha i imenata (takae i za bg koito jiveyat v istanbul) tisi kato hameleon vseki ti zvyat i 4uvstvo e predposledno pri teb

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен9/5/14 12:35

    Къде е Пеевски бе другаре.
    В тоя сайт нещо забравиха за изборите а вече хората почнаха агитациите.
    Цензура ли има какво...

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен9/5/14 14:38

    и на доктора работата не е лесна, да мирише цял живот на хората устата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/5/14 14:55

      Doktore,che Vie ste napravo " represiran" be ot onya rejim.Oste malko i ste se izkarate turski natsionalen geroi! Oste v kolko vestnika ste publikuvat tozi material za Vas? Che Vie zaslujavate napravo pensiya za represiran da poluchavate! Brey,brey.Turkinya go pise tozi otgovor.Aman ot vas- " patrioti"! Kade li ste go pokazali tozi patriotizam,adzeba?, Tezi,koito sa naistina patrioti ot vazroditelniya protses,sa ili v Turtsiya,ili veche pokoinitsi- Husniye,koyato leja v Belene i sasto bese represirana( leka i prast na jenata), imase brat i sestra ot Momchilgrad- Beyhan i ...( zabravih drugitobime). Tezi i oste mnogo,koito ne se spomenavat,te zaslujavat da se spomenavat s pochit.

      Изтриване
  30. Анонимен9/5/14 16:40

    tozi e zevzek nomer 1

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен9/5/14 17:47

    Мачът е купен, гласуван, платен. Това го казвам не аз, а Яне Янев по Нова телевизия в предаването Часът на Милен Цветков. Еееееее к`во да правим тогава. Да одим ли или не...или да одим в Комотини?...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен9/5/14 18:55

    Boje boje,napravo sam izumen.az lichno sam bil kapan ot pojarnite koli po vreme na vazroditelniya prozes,no ne si spomnyam za vas gospodin gulestan da ste bili tam.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен9/5/14 18:59

    Za tvoeto ınternırane nay golqm prınos ıma

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен9/5/14 19:01

    Za tvoeto ınternırane nay golqm prınos ıma agent PAVEL.....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.