Християни и мюсюлмани от България и от чужбина ще почетат заедно Гергьовден и Хъдърлез на митичния връх Дамбалъ край село Летовник. Поверие гласи, че векове наред в нощта на 5 срещу 6 май преди изгрев на слънцето водата, която се стича по скалата на върха, става лековита.
Ремонтните дейности за осигуряването на лесен достъп на гостите до Дамбалъ приключиха успешно, съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация.
За трета поредна година организацията се поема изцяло от местната администрация. С общински средства е реновиран басейнът край двуетажната чешма, който се оказа твърде тесен заради все по-големият поток на гости. Изравнен и изчистен е пътят от Летовник до Дамбалъ, като са осигурени допълнителни паркоместа. Високопроходими автомобили ще извозват болни деца и техните придружители от махала Язла до уникалната местност.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/5/14 12:04

    hristiyani i musulmani zaedno,taka sme po-silni i edinni,vsichki sme hora

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/5/14 15:42

    Браво, така трябва. Радвам се като гледам, че последните години като, че ли хората започнаха да осъзнават, че сме едно цяло. Деленето на българи, турци вече доста намаля, защото хората разбраха, че и едните и другите се пържим на един огън, имаме еднакви проблеми и по нищо не личи в битието на обикновените хора, кой е българин кой е турчин. И от двете страни преобладават бедните хора, и от двете страни хората бягат в чужбина да си изкарват хляба, навсякъде гледат да те измамят и да ти приберат парите, без да ги интересува какъв си.
    Аз доскоро мислех, че турците са по-състрадателни, по-честни и по-морални хора от българите, но явно съм се заблуждавал през години, и те са същите мошеници и безскрупулни. Просто явно си зависи до човека, до възпитанието и т.н.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/5/14 16:46

    къде точно се намира мястото?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/5/14 18:25

    Планинското възвишение, известно сред местното население като “Дамбалъ” е на около 7-8 км североизточно от гр. Момчилград. До там се стига по обозначен черен път – през селата Груево и Летовник. В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудодейна сила и лекува различни заболявания. От скалния венец се разкрива прекрасна гледка. В района се забелязват древни изсичания в скалите, а по дерето, образувана от изтичащата вода, в местността Скална глава (Кая башъ) между селата Летовник и Чомаково има изсечени множество трапецовидни скални ниши.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/5/14 21:03

    POLITISITE NI DELIAT NA TURTSI I BALGARI A NIE SME DOSTATASNO GLUPAVI DA IM SE VARZVAME V ANGLIA JIVEAT 20NASII I SE RAZBIRAT NA NAS PROBLEMA SA NI SIGANITE TIA STE NI DOVARSAT

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/5/14 21:04

    Siganite da si hodat v India

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/5/14 21:04

    Viarno tia na nikoi bog ne viarvat

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/5/14 19:33

    Християни с мюсюлмани, защото християните са толкова християни, колкото магарето - професор...А защо мюсюлмани не са заедно с християните в храма Свети Георги Победоносец?! Не се лъжете хора...Ислям и християнство не са еднакви религии...нито боговете им са един и същ! Ако бяха еднакви и Бог е един и същ и за исляма и за християнството, нямаше да съществуват като отделни религии...Такива заглавия целят само да ви размият вярата и да ви направят мюсюлмани по сърце

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/5/14 02:02

    с тъга и обида питам вестника ,защо всички събития се съобщават като свършен факт ?
    Ако искам и аз да посетя събор или празненство ,но съм от Пловдивско , как да разбера ?
    След дъжд-качулка !
    МОЛЯ , НЕ МИ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРА- ТОВА Е ВАЖНО за медийната политика на изданието ви !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.