Те се запознаха на опашката пред „Паспортна служба" в Кърджали. Тя беше под номер 713 в списъка на чакащите, той – 112. А между тях все добри хора, които не пропуснаха да забележат стрелите на Амур в очите на младите и… отстъпиха местата си. Тя стана №111.
№112 често отскачаше до близкото барче за кафе и „Милка", която също сближава хората, но тичешком се връщаше и се шмугваше щастлив в предната част на опашката. Той беше най-щастливият човек пред „Паспортна служба".
Никой не реагираше на пререждането. А и дори новите влюбени да бяха отскочили на плаж във Фанари, всички щяха да им пазят реда.
След два дни чакане и опитите на безброй пеперуди да хвръкнат от гърдите на №111 и №112, фотото вътре ги щракна поотделно за паспорти и лични карти. Те излязоха от задушното помещение хванати за ръце и обявиха:
„Благодарим ви, добри хора! Ще се женим след месец, на 23 август".
Постовият първи изръкопляска. Да ти е кеф да дежуриш пред „Паспортната служба" в Кърджали.

*
Уважаеми читатели, такъв филм няма. Това е мечтата на редактора, а може би и на полицая пред „Паспортна". Реалността е друга. Тъжна. Направо си е полет на адреналина.
Пред сградата „Паспортна служба" в Кърджали никой на никого не отстъпва реда си. Ситуацията е като с автомобилите по пътя за Маказа – газ до дупка и прецакай другия, правилата нямат значение!
Кърджалиецът може да е прекосил Европата надлъж и шир и да е получил перфектна атестация от нови съседи и работодатели, но тук е като на дерби между „Левски" и ЦСКА.
„Егати, пълно е с „пингвини". К`о ше пра`им с`я?", пита приятеля си кърджалиец на около 30 години, който се е прибрал от Германия. Трябва да си смени документите и си мисли, че е работа за два часа.
Бързо констатира, че придружаващите „пингвините" са мнозинство и заговаря по-тихо. Научава, че първият списък с 1000 записали се, се „извъртял" за 4-5 дни. Записва се във втория и пресмята, че ще влезе вътре след два дни.
„Не ми говори на турски, ма!", крещи кърджалийка, която е на три метра от вратата, но пред нея щит от себеподобни – нервни и готови да се сбият.
Жената не е преценила, че за местните е голям пропуск, ако не си въведат в ред документите в така нар. „студени сезони в Кърджали за смяна на документите". Сиреч, с изключение на юли и август. На всичкото отгоре се е наредила на опашка в дните преди Рамазан Байрам. От горещо по-горещо е! Добре, че 95 на сто от чакащите не изговарят това, което си мислят…
Всъщност, нервната жена обяснява, че била в списъка, но се наложило да се отдалечи от опашката и като се е върнала установила, че е проспала реда си.
„Твойто номерче мина, запиши се в новия списък", съветват я другите.
Полицаят не я допусна вътре и тя занарежда колкото глас й стига, че който не владее български език не бива да се нарежда за български документи за самоличност…

*
„Това за вас е напрежение, ама страшното предстои. Елате да видите в понеделник, вторник и сряда. В момента на опашката сме най-вече гурбетчиите от Западна Европа, днес си идват и изселниците за Байрама", прогнозира пред репортер на 24rodopi.com Рамадан Бекир – кърджалиец, които от 15 години работи в Холандия.
Горещо лято ще има за Паспортните служби в Кърджали, прогнозира в началото на месеца шефът на Областната дирекция на МВР комисар Петко Деведжиев. 25 718 лични документи са били издадени от началото на годината до 31 юни. Със сигурност през юли ще бъде отчетен рекорд.
Хиляди зад граница вече се прибраха по родните места. Първи се върнаха гурбетчиите от Западна Европа, в петък тръгна големият поток от изселници откъм Босфора. В понеделник започва Рамазан Байрам. За голяма част от гостуващите на близки и роднини празникът си е и своеобразен Паспорт Байрам. Нашенците сменят лични карти, паспорти и шофьорски книжки.
„Вярно ли е, че 7 служители на „Паспортна" са били съкратени", питат от опашката.
Вярно е, има реформа в МВР. Ако засиленият интерес към звеното за подновяване на документите за самоличност е такъв и в останалите месеци, ще бъдат назначени два пъти по 7 служители, но през есента и зимата тук си е направо скука, в сравнение с нервния юли.
Поради оптимизация на структурите, броят на служителите на звената „Български лични документи" е намален, потвърждава областният директор на полицията.

*
А на опашката лагерите са неотстъпчиви. Адреналинът е направо в Космоса.
„К`о обиждаш, ма? Ако не сме ние, от глад да сте умрели тук. Добре, че пращаме милиони евро всяка година", категоричен е мъж на средна възраст, който се оказва строител от Белгия.
„Ние може да сме изселници, ама тук си плащаме данъците. Знаете ли колко пари харчим при всяко идване тук", не се дава и жена, която живее в Бурса.
„Хем да не сме отишли от кеф в Турция, нали вие комунистите ни изгонихте. Колкото Кърджали е твой, толкова е мой", думите са на по-възрастна дама. Изрича ги с тежък акцент, ползва турцизми. Реакцията й на забележката, че всеки на опашката трябва да говори на български език.
„Аз съм завършила Учителския институт. Извади бял лист и да видим кой по-малко грешки ще направи", не се дава жената, която уточнява, че от 25 години живее в Истанбул.
„Така е. Едно време какви кадри излизаха от Учителския институт, а сега нито български знаят, нито таблицата за умножение", констатира мъж, който единствен на опашката носи под мишница вестник.
Но това за Учителския е друга тема. Пред Паспортна напрежението продължава да расте. Научаваме, че е пуснат и трети списък. За другата седмица, когато започва и Паспорт Байрам.
24rodopi.com

Вижте видео – тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/14 11:01

    Най-сърдечно моля всички съграждани да се успокоят, ще минат всички! Всички ще получат документ за самоличност!

    ОтговорИзтриване
  2. неам нерви26/7/14 12:00

    Ами, ако не беше Байряма кога щяха да си сменят паспортите? И стига вече сте повтаряли за този възродителен процес! И без него турците в България признаваха за родина Турция и се стремяха да отидат да живеят там. И защо като толкова са страдали за имената си сега пак са с българските си имена на личните си карти? Двойните стандарти ще унищожат България!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/7/14 12:41

    Kolko pari harchite tuk ? A pensiite deto ot tuk vi isplashtat tam v Turkie ? Niama da se opravi taz darjava dokato ima dvoino grajdanstvo...Kak taka idvash za 2 sedmici na izborite tuk i glasuvash kato opredeliash koi shte e na vlast tuk i posle jiveesh ciala godina v Turcia ? Dokato trae tozi dvoen standart v Balgaria niama da ima upravia i vse poveche gurbetchii i razbiti semeistva shte ima...Da ne govorim za koalicii BSP ( BKP) komunisti i depesari , kak ne mojete da razberete che vi izpolzvat samosaznanieto i si igraiat s vas tolkova godini podred...Ama taka e prostia si ostava prost , kato si misli che goliama dalavera pravi, goliam hair da glasuvash za DPS ...Evalla bratia miusiulmani , niama kato vas nikade po sveta...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/7/14 12:49

    Ti ne si choveka koyto steim tirsish smetka ot tezi hora ,koy kogato si iska togava shte si ponovi dokumentite za samolichnost.A bigarite zashto na novorodenite detsa vse im slagat angliyski imena I sa dvoyno grajdanstvo?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/7/14 12:54

    "ВСЯКО ЧОДО ЗА ТРИ ДНИ"-народна мъдрост изпитана във вековете....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/7/14 14:08

    Koy pita balgarite koga shte smenim pasportite ,te oshte jiveyat c nostalgiya za Jivkov no umrq magareto bratle

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/7/14 14:31

    Вчера ми се наложи да придружа мои близки до паспортна.Организацията е лоша.Необходимо е на видно място да пише какво е необходимо за изваждане на лична карта и паспорт.Много хора излизат навън я за ксерокс,я за за адресна регистрация.Други влизат да питат какво е необходимо и губят времето на чакащите.Служителките и трите са българки и трудно се разбират с турците,някои от които не знаят лява и дясна ръка.Работещата служителка на първото гише е изключително груба.Ако не и се работи желаещи има много.От всичко това изводът е един-извадете си паспортите през спокойните месеци

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/7/14 18:48

    Predi malko si go premetnah ot ediniya krachol na drugiya , nyakoy ako shte mi darji smetka da zapovyada da brakne v krachola-- koga , kak i zashto shte si smenya pasporta , tova si e lichno moy problem

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/7/14 19:14

    Nyamah namereniye da si smenyam dokumentite.ponedelnik i az shte doyda da smenyam za inat...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/7/14 23:59

    Ха-ха и аз! :D Ще дойда от Черноочене с "Беемвето" ще паркирам на забранено място и ще пусна İbrahim Tatlıses!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/7/14 01:26

    23:59-ponedelnik shte sam tam s cheren Mercedes E 250 i az shte parkiram ot sreshtata na pasportnoto i shte puana ot Müslüm Gürses...shte draznya mozitsite na Bilgarite...utre v 10 chasa sim tam:D

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/7/14 17:46

    БУРСА ПИНГУИНС !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/7/14 18:07

    Това дето вършат българските началници на паспортното и в КАТ е ГЕНОЦИИИИИИД над турското население...нарочно не създават добра организация и това го има само в Кърджали....БГ вече е 8 год в ЕС но самите българи са на светлинни години назад...с такива бавно развиващи се началници нема да върви държавата напред...просто без кръв няма да има оправия в тази скапана,крадлива,корумпирана държава..

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен27/7/14 19:27

    18:07. ТОГАВА ЗАЩО СЕ НАПЪВАШ ЗА БГ ПАСПОРТ ? НИКАКВО ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ЗА БОКЛУЦИ КАТО ТЕБ !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен27/7/14 19:42

    moderna kocek "bulgar pasavan"? :)

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен27/7/14 21:33

    Няма ли кой да гърми с пушка пред паспортното,та да види цяла БЪЛГАРИЯ и СВЕТЪТ какво вършат некадърните,крадливи български началници....всичко се прави умишленоооо...българина с своята си алчност,злоба,егоизъм,расизъм и канибализъм е на път да изчезне от картата на света.и без туй никой не ги иска в света..това е истината

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен27/7/14 22:20

    Вдигайте се на бунтове и въстание...до кога ще продължи този геноцид от некадърни КАЛИНКИ,до КОГА....има ли си началник падпортната служба...и ако има къде е...защо не излиза пред народа да каже две-три приказки...там работят само свои некадърници и са се бетонирали там като че ли им е бащиния.....СРАМ СРАМ

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен28/7/14 02:55

    A be bratya zashto se draznyate be?Ostavetete koy kakvoto iska tova da pravi.Vie si gledayte kefa piyte spokoyno kafentseto, te da se blisnat tam...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен28/7/14 11:26

    Тъпанари с тъпанари знаете само да обиждате хората пред Паспортна служба да не би Вие им ли плащате паспортите ??????

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.