До края на годината не може да бъде решен казусът с премиите за тютюни от сорт „Басми“. Делото на 80 тютюнджии, за което 24rodopi.com вече писа, все още не е стартирало. То трябва да се гледа в Административен съд в София и дори са се даде ход, това ще стане през септември и до края на годината едва ли ще има решение. От асоциацията на тютюнопроизводителите пък посочиха пред наш репортер, че докато решението влезе в сила, ще бъдат изплатени средствата от следващата изкупна кампания.
80 тютюнопроизводители от Кърджали, Гоце Делчев, Хасково и Свиленград заведоха колективен иск срещу държавата. Те са недоволни от разпределението на средствата в сектора. Земеделците се отказаха от протести и блокади на пътища и граници и решиха да търсят правата си в съда. Според тях не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция се дадоха по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева.
„Тези, които работят по-малко, ще получат повече. Тези, които се трудят повече, ще вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърди организаторът на протестите в Югозападна България Иван Сабахлъков.
Според тютюнджиите не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства и е приложен двоен стандарт. Убедени са, че на всички трябва да се дадат еднакви доплащания. А сега са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.
„Представляваме интересите и правата на 1800 тютюнопроизводители в България. Вярвам, че ще спечелим делото в съда. В противен случай ще стигнем и до Страсбург", заплашва Сабахлъков.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/7/14 08:58

    защо няма премии за тютюна от 2010 година насам, товао е адския труду,геноцид от тогава насам работят хиляди хора. Защо тия средаства от референтния период се дават на тия тютюнопроизводтели, които се регистрираха с лъжливи квоти. Есента сме на жълтите павета за да ни разреши пролема със премиите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.