Татул е по-свято място от Перперикон, който стана популярен най-вече благодарение на медиите. Екип от Българската академия на науките (БАН) и НАСА ще доказва, че в района на днешната община Момчилград са били земите на древен народ.

Преди 8000 години земите, които сега обитаваме, са били дом на древен народ и култура от времето преди траките с необикновени познания за Космоса и звездите. Цивилизацията, която не е познавала оръжието и в един миг просто изчезва без следа, се превръща в обект на изследване от специална международна експедиция сред каменните светилища и обсерватории в Родопите, която ще се опита да "разчете" и знаците, оставени от тях в праисторическите светилища като Татул, Харман кая и Белинташ, съобщават част от поддръжниците на проучването от фондациите "Дънди Прешъс" и Credo Bonum.
Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал (на малката снимка), геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи.
Работата им ще бъде заснета и ще покаже в документален филм за първи път мистериозната Каменна гора в Източните Родопи.
Документалният филм с работно заглавие "По следите на древните" се надява да фокусира и международен медиен интерес към българското древно наследство, което без съмнение заема ключова позиция в хилядолетния цивилизационен процес, посочват от фондацията.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Niama kakvo da tarsiat be bratia, nie tursite sme bili tuka togava.

    ОтговорИзтриване
  2. ЛИМОНАДЕНИЯ ДЖО26/7/14 16:43

    И "НАСА" ЛИ ????????????????????? ДРУГО ЩЕ ТЪРСЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ИДИОТИ !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. ЛИМОНАДЕНИЯ ДЖО26/7/14 17:08

    КОЙТО Е ДОПУСНАЛ ЯНКИ - ИДИОТИ В ДЪРЖАВАТА СИ , ХАИР НЕ Е ВИДЯЛ ! И УКРАИНЦИТЕ ЩЕ СЕ УБЕДЯТ , АМА ГЕЧ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/7/14 17:27

    до Антигерб - това че си против ГЕРБ добре, ама това че не си учил история - не е добре, бива да се пообразоваш малко, че да не се излагаш

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/7/14 17:35

    Не пускайте американци в Кърджали , и то на свети исторически места ! Не може едни идиоти с 250 годишна история , и то манипулирана , да проучват българската с близо 1400 год. !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/7/14 20:04

    до Анонимен
    26/7/14 17:35

    Абсоютно си прав. тези гамени ги събирали и заточвали на този остров наречен америка и са се пръкнали от проститутки и обирджии един калпав народ който има история само 4-500 години. тук говорим за цивилизация която тези мародери никога няма да разберат.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/7/14 20:09

    когато вашингтон или който и да е президент е срал по двора на двореца си понеже не знаели какво е тоалетна тук е имали крале царе цивилизация къщи на няколко етажа градски условия вода се е носело по акведуктите от на майната си чак и т.н., та те ли щяли да ми иследват по ранни жители? бааси шегата...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/7/14 23:01

    Alo taia pasmina opravliava sveta I si jivee jivota a nie s hiliadoletnata iztoria mrem ot glad I prostotia

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/7/14 08:33

    Като гледам колко сте цивилизовани и окултурени, писалите преди мен, язък ни за древната цивилизованост!

    ОтговорИзтриване
  10. Супер.. Отдавна трябваше да се отдаде подобаващо внимание на обектите разхвърляни по територията на Южна България и по-специално на тези намиращи се между Странджа и Родопите като цяло. Тези хора не са какви и да е Янки, а са световно известни учени и много от "учените" по света тръпнат от всяка една нова теория изхождаща от техния гений. Роберт Шох- геолог, доказва че Сфинкса и храма на сфинкса са много по-древни от традиционо посоченото в учебниците по египтология. Ерозията и по двата обекта е предизвикана не от вятъра и пясъка в пустинята, а от проливни дъждове и наводнения случвали се в период в който Сахара е била с тропичен климат, между 12,500 - 9,500 пр н е. Бувал пък е първият човек, който дава гласност в света на науката на теорията си, че трите пирамиди в Египет са ориентирани в посока 3те звезди от колана на съзвездието Орион. Нещо, което днес е прието дори от скептично настроени към техните теории учени, като например Д-р Закки Хауас - бивш министър на културата в Египет и бивш уредник и шеф на разкопките на платото Гиза. Робърт Бувал, Робърт Шох, Джон Антъни Уест, Колин Уилсън или Греъм Хенкок, както и покойните Свалер де Лубитц, Чарлз Хапгууд или Емануел Великовски, са част от хората спадащи към категория "аутцайдери", в научните среди, чийто теории биха могли да бъдат повод за пренаписването на учебниците по Световна История.. Относно първия коментар.. турците, като племе, дори не са съществували, когато е създадена първата българска държава, какво остава ако върнем часовника с още 9 или 10 000 години назад. Трее се чете повечко преди да се коментира подобни теми.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/7/14 17:40

    АДМИНЕ ! ЧАКАМ СИ КОМЕНТАРИТЕ !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/7/14 17:45

    ДО ФИЛИП КОЛЕВ . ТУРЦИ НЯМА , И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ! НИТО КАТО ПЛЕМЕ , НИТО КАТО НАЦИЯ , НИТО КАТО ЕЗИК , НИТО КАТО КУЛТУРА , НИТО КАТО ИСТОРИЯ !

    ОтговорИзтриване
  13. ANTİGERB27/7/14 22:43

    E shtom ne sme Turkite, znachi sa bili Bolgarite.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/7/14 17:20

    Браво на Philip Colev, отдавна не бях чела нещо смислено и точно като коментар в "Родопи"-то.
    Много се радвам, че подобни хора ще дойдат да посетят Татул, дано да попречат да до разграбват иманяри и да го съсипват алчни люде, както става с Перперикон.
    Колкото до използването на термина "турци" за всички тюркски племена, които са се движили посока Изток-Запад през Ранното Средновековие и които са влезли в състава на Отоманците, е крайно погрешно. Тюрки не е равно на турци.
    Затова велико объркване трябва да се благодари на непросветените западноевропейци от 18в. Както и за появата на държава с името Гърция през 1829г. Историята е идентична и много интересна.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.