Гурбетчии от Родопите живеят в бараки и палатки в предградията на Малмьо, Швеция, разкриха за 24rodopi.com живеещи в мизерните условия кърджалийци. Нашенците са били подмамени с оферти за „забогатяване от бране на боровинки и ягоди"...

Чии „роби" са нашенците? Каква роля играе посредникът Симата? Колко пари получават кърджалийци в Швеция?  Отговорите и още снимки - по-късно само в 24rodopi.com

Посредници търсят в Кърджалийско берачи на боровинки в Швеция, но кандидат-гурбетчиите могат да попаднат в пипалата на организирана престъпна група.
„Записах се в група за бране на боровинки. Обясниха ми, че ще ги изкупуват за 5 евро щайга плодове, а след три месеца като се върна ще имам спестени около 3 000 лева. Условията били малко тежки, щели сме да спим в палатки в гората, но се струвало", разказаха пред 24rodopi.com записали се за гурбет жители на квартал „Боровец". Те не знаеха, че в Швеция брането на боровинки е свободно и не е нужно да се плаща на посредници.
От регионалния пресцентър на МВР в Кърджали пък разпространиха съобщение, в което се казва:
Българските граждани, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че в кралството съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай че изпадне в трудна ситуация.
Преди заминаване всеки следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация . Потенциалните работници трябва да са информирани, че част от прекупвачите на боровинки / които са както шведи, така и българи / извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните.
Липсата на предварително подсигурени нормални условия за живот и несигурността по отношение на добива и доходите, както и изискването прекупвачите  на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат  да  поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България.
Затова преди заминаване, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник е добре да предприеме следните действия:
Да проучи агенцията-посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество, е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта.
Да се информира за работодателя, при когото отива на работа;
Да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него;
Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица;
Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора, Агенцията по заетостта и нейните подразделения по местоживеене относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му бъде оказана помощ;
Информация за  избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция  е публикувана и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни.
24rodopi.com
Снимка: Бюлент Акиф, сътрудник на 24rodopi.com от Швеция
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/14 10:51

    Не са нашенци а са мангали.Нашенците си наемат квартири,бачкат до тъмно,спазват законите и са търсени работници в Европа.Това са мангали и те не са нашенци,аз не се определям един от тях.Те са хората които петнят и ето на българите по света.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/8/14 12:20

    Нашенци са. Имат български паспорт. Без дискриминация, моля.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/8/14 12:26

    Nikoga Kirdjaliets ne e jivyal v palatka i nyama da jivee,tova chisti Jipsi

    ОтговорИзтриване
  4. Редакцията,кви нашенци са тези мангали бее....живеят като и тук в тунби от по 10-15 кюнеца в палатки и цял ден събират платсмаса и Жилязо,но са в Аврупата.Европейски цигани!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/8/14 13:06

    Mnogo znars be prostak imali znacenie kakva narodnost sa i te sa bilgarki gtajdani skapan tuchin(bigarin)nqma znachenie protasi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/8/14 14:21

    Jävla bulgarisk siganare vad gör ni i skandinavien ? Ni har ingen kultur som vi har ni luktar jävla mycket ! Om jag träffa med oss jag ska räda ni och ni ska springa tillbaka 3000 km !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/8/14 14:53

    Нашенци са, може да са мангали, ама са си наши. Имат си бг паспорти, европейски права и т.н. Като искат да живеят в палатки тяхна си работа. Швеция да не реве, ами да ги интегрира, подаряваме ги тези наши нашенци на великия шведски народ при това напълно безвъзмездно.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/8/14 16:45

    EVROPA PREBIRA VSEVAZMOJNI SIRIICI NEGRI OT AFRIKA A NASTE MURGAVELI NE GI IZKAT A MOJE LI TAKA

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/8/14 16:46

    Bezobrazie nie jivotni li sme

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/8/14 16:47

    Gurbet gurbet jivot li e tova

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/8/14 17:33

    14:21. Jävla utlenning...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/8/14 21:35

    Eй,много компетентни коментари на Шведски.Не се излагайте защото ходите боси върху Шведския.Има хора ноито го разбират....

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/8/14 08:18

    Do 21:35 - Dete moe ! Navremeto maika ti hodeshe bosa i ti se rodi za jalost .. Dobreche sum az bashta ti da ti kupi nqkakvi obuvki za da neostanesh i ti bos ! Molq malko uvajavai bashta si ! A za ezika ot kolko godini neuspq da nauchish drug ezik osven bulgarskiq jalko e za tebe .. Obicham te ! Bashta ti ..

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/8/14 09:34

    21:35 щом толкова си разбирач - разбери .. " Обичам майка ти " майка ти , майка ти ! Желая майка ти ! Майка ти , майка ти !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/8/14 21:40

    Jag onskar och alskar din hustru.Jag var med henne igar kvall.Сега разбра ли ме?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен15/8/14 00:20

    Пишете на български приятели!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен20/8/14 21:25

    21:40 Jag har knullat dina föräldrar .. nästa är du !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.