Художникът Владимир Чукич: Живеем в сюрреалистична държава! Селата ни загиват и силата ни се губи


Как изглежда от едно запустяло родопско село това, което се случва сега в държавата, г-н Чукич?
- Тополчане е на брега на язовир „Кърджали“ и първото нещо, което виждам всяка сутрин, е, че язовирът е пълен през цялото лято. Питах мои приятели, които работят на водноелектрическата централа, защо е така и те ми обясниха, че заради фотоволтаиците централата не работи. Това е направо безумие, защото при толкова дъждовно лято, при толкова много вода да не произвеждаш ток, който е почти без пари, си е направо подигравка. Изкупуват скъпия ток, а при нас водата изтича в реката. Баща ми е работил на тази електроцентрала и знам, че да се пусне вода, без да мине през турбините, преди беше направо подсъдно.
- Защо разказвате за язовира?
- Не ми трябва да чета вестници или да гледам телевизия, само язовирът е достатъчен, за да ми покаже колко са абсурдни вече нещата. А оттам и състоянието на държавата. Значи продават ми скъп ток, а евтиния не го произвеждат. Ако работи цялата каскада „Арда“, тя произвежда ток колкото един от малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Само че тя не работи, защото са гласували закон и сега задължително изкупуват скъпия ток на фотоволтаици, ветрогенератори и така нататък. Това виждам от моя прозорец. А иначе по язовира бръмчат разни скъпи яхти, хората се женят, вдигат сватби, стрелят, правят заря по един час, което хич не е евтино. Един всенароден разкош по време на криза. Аз съм свикнал с мисълта, че живеем в сюрреалистична държава и че при нас нищо не е това, което е, така че вече не се учудвам много.
- Вярвате ли, че наистина сме толкова зле?
- Да. Говоря като политика, като икономика, като отношения между хората. Не съм песимист, но нещата наистина вече затънаха прекалено много.
- Вие как си обяснявате това, което се случва сега в държавата?
- Тези неща много ме вълнуваха, когато преди години викахме „Комунизмът си отива“. Към двеста души ходехме в центъра на Кърджали да мръзнем зимата и да сваляме комунистите. Тогава изживях нещата и вече двайсет години виждам, че като Пикасо, Дали и другите големи творци е по-добре да си гледаш изкуството, защото иначе животът ти минава в нерви. Предпочитам да си рисувам картините, да ходя в Италия или Париж, за да се зареждам. Ясно е, че тук картите са раздадени и политиците си ги играят, както си искат. Няма кой да ги спре.
- Казахте, че живеем в сюрреалистична държава. Защо?
- Както всичко е сринато, изведнъж гледаш едни момченца с перчеми, по на двайсет години, които карат лимузини от последните модели. Виждаш как на най-неочакваните места се вдигат суперхотели и се чудиш откъде са вкарани тези пари. Затова съм си стеснил сензорите само в сферата на изкуството и така си живея.
- Човек не може да живее извън реалността.
- Може. Стига да не е впримчен от модерните робовладелци. Аз така наричам банките. Като се изкушиш да вземеш кредит за някой телевизор или кола, вече ставаш роб. Ако можеш да избегнеш това, можеш да успяваш извън всичките тези глобални, неолиберални и всякакви заробващи правила.
- Казвате, че се зареждате в чужбина. У нас няма ли какво да се види?
- Какво има у нас? Една национална галерия. Като я сравниш с Букурещ, където поне има един Ел Греко... Имаме толкова много добри художници, графици, скулптори. Те се забравиха, изобщо културата и изкуството се забравиха. „Защо са ни тия? Дай тука СПА центрове, хотели, нощни клубове.“ Макар че и у нас се правят някои неща и това ме радва. Ето, сега в Бургас се откри изложба „Приятели на морето“. Другият град, който дръпна много напред и има богата културна програма, е Търново. Но там заместник-кмет е Данчо Карабаджаков, много известен художник, и заедно с кмета правят нещата както трябва. Но такива места в България вече са много малко.
- Изкуството е в криза. Как оцелявате?
- Никаква криза не може да събори изкуството. Кризата е само претекст. Когато човек иска да работи, кризата не може да го спре. Дори тогава нещата стават по-истински. Всичко опира до личния избор на твореца. Нещата станаха вече по-комерсиални, нагаждат се към определени вкусове, към обзавеждане дори отиват. Аз съм имал случай, идва един с куфарче, отваря го, вади парче дамаска и ме пита: „Имаш ли такива картини?“ Друг пък ме е питал: „Имаш ли картина за спалня?“ И приключваме дотам.
- Върху какво работите сега?
- Сега върху нищо. Гледам си внучката от Франция. Ще трябва обаче да поработя, защото ме чака изложба в Пловдив в края на ноември. Един графичен цикъл смятам да направя. Сигурно след това ще ида в Италия, а зимата - в Париж. Ей така - да се разхождам по улиците и да пия кафета.
- Имате ли идея за цикъла?
- Въртят ми се чисто графични неща с елементи на риби, коне... Животински, защото хората вече не заслужават да ги рисуваш. Трябва да рисуваш като Франсис Бейкън размазани чудовища. От цялата тази ситуация човек може само кошмари да сънува в тази държава. Миналата година, като се върнах от Флоренция, ме държа някъде към шест месеца. Седнах и направих две малки платна - живопис. От гледане на толкова велики неща - Леонардо, Ботичели, Микеланджело, Фра Филипо, ти идва желанието да рисуваш. Като седна, то само се появява пред очите и започвам - без проекти, без предварителни скици. Италия означава изкуство. Там всичко, дори и храната, е изкуство. И хората - животът им е красота. На пръв поглед нещата са прости, обаче са свързани. Защо в Италия са запазени ценности като семейството, това е децата да играят навън, да я няма компютризацията? Защото има църква. Има християнска култура. Има морал. От това идва всичко.
- А ние?
- Подиграваме се с вярата и чак когато стане нещо лошо, отиваме в църквата свещи да палим. Обаче то така не става. Ние сме като циганина от филма на Костурица „Черна котка, бял котарак“, който си беше сложил и полумесеца, и еврейската звезда, и кръста. Трябва да сме вярващи. Само че селата ни загиват и се губи християнската традиция. Губи ни се силата. Както Антей вече сме вдигнати над земята и само с едното пръстче на крака леко я допираме.
- Какво казват твоите приятели турци за това, което се случва в България?
- Върнаха се доста свестни хора от Турция, стегнаха си къщите и с тях си говорим добре за нещата. Като сравняваме, аз им казвам: „И на мен ми се иска в България икономиката и политиката да е като в Турция. Да има закони, ред, осъдени за корупция.“ Не че в Турция няма корупция, но при нас тя прерасна в държавна политика. В Гърция всяка къща по селата си има трактор, лехите за цветя си ги копаят с мотокултиватор. Само че при тях, ако имаш земя и искаш да я обработваш, подаваш документи, правиш бизнес план, казваш - трябва ми трактор с такива прикачни устройства, и на другата година ти дават трактор. Казваш - трябва ми поливна система. И те ти дават такава. И за това всяка педя земя се обработва. А като имаш техника, имаш и производителност, имаш доходи. И техните села не са като нашите. Е, и аз искам тракторче, само че като гледам какви са цените, се отказвам.
- За какво му е на художник тракторче?
- Човек е свързан със земята. Когато Херкулес иска да победи Антей, той го вдига от земята и така му отнема силата. Вземеш ли на човек земята, откъснеш ли го от нея, той няма сила и е нищо. Така е и с народа, само че нашите политици не могат да го разберат.
- Защо? Нали сега дават субсидии, има проекти по европейски програми.
- Точно за това говорех. Субсидии - дават парите, само че отсреща няма нищо. Трябва да гледаме от гърците. Може и там да са откраднали от субсидиите, само че те имат модерно земеделие, модерна техника, а ние нямаме нищо.
- Не се ли чувствате част от едно излъгано поколение?
- Сега, като се замисля, искам някои неща от социализма да се върнат. Преди всичко редът и дисциплината. И строгостта на закона. Не мисля, че моето поколение беше излъгано. Промените трябваше да станат. А иначе тъгувам, защото аз имах прекрасно детство, бяхме много деца, в махалата се събирахме цяла тумба. Учехме пиано, мандолина, акордеон, рисуване, народни танци. Един като се запишеше в някой кръжок, всички отивахме там. И трябва да кажа, че от нашата махала излязоха доста добри художници и музиканти. А да не говорим колко много четяхме. Сега чак ми е смешно, като се сетя на колко години прочетох „Война и мир“. Какво съм разбрал, не знам. Защото сега я чета отново и пак някои неща са трудни за разбиране. Излъгани сме сега, защото България изчезва. И това ми е болката. Всичките ни деца са в чужбина. Моята племенница е в Лондон, дъщеря ми е в Париж. Когото срещна от моите приятели, децата му са в чужбина. Душата ми е болна.
- Как я лекувате?
- Наблюдавам пчелите. Имам няколко кошера и понякога сядам пред къщата и гледам. Само като си представиш, че това насекомо никога не спи, живее 46 дни през лятото и умира, защото крилцата му се изхабяват от летене да събира мед. Пчелите имат излъчване, което не ми дава да кося тревата. Започвам и спирам, защото те оттам вземат прашеца. Сега пред къщата ми има огромна ливада с трева до кръста, пълна с всякакви билки и с много пчели. Когато човек е на село, вижда колко малко му трябва.
Интервю на вестник „Преса“
Заглавието е на 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. ФАРАБУНДО24/8/14 08:56

    ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК И ТВОРЕЦ !
    ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ВЛАДИ !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/8/14 08:58

    Великолепен човек! Когато такъв умен и истински човек говори е удоволствие за сетивата да го слушаш и четеш.

    ОтговорИзтриване
  3. Eto vi oste edin darven filosof

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/8/14 09:15

    И аз това питам - защо е пълен язовира ? Вече е края на лятото,а водата е на максимум. Кислородът в нея е малко, развъжда се огромно количество планктон и това може би е резултат на това, че не циркулира водния поток. Картонените глави мислят единствено за пари, не ги интересува природното равновесие или последиците от определени действия в бъдещето! Плачевно е наистина!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/8/14 09:15

    Прекрасно интервю,прекрасен човек и творец,един от малкото останали в Кърджали интелигентни хора.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/8/14 09:20

    До 09:06 - Дървен е този, който не може да пише на кирилица и не проумява това, което чете. Много рядко се се публикуват такива стойностни изказвания. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/8/14 10:01

    Вовка, точно и ясно си казал всичко, което много гумени глави не могат, или не искат да разберат.Поздравления за прямотата!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/8/14 10:16

    Добро интервю с добър Човек!

    ОтговорИзтриване
  9. приятел24/8/14 11:04

    Владко, завъртай по-често офортната преса! На всичко друго му еби майката... Поздрави на Павлина!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/8/14 11:05

    До 09.06 Защо да е дървен философ, човека казва истински неща. които ти не можеш да проумееш, защото си със скопен мозък.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/8/14 11:06

    Един достоен местен гражданин достоен за кмет

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/8/14 11:40

    I ot men edno bravo, vapreki che ne te poznavam. vsichko e "edno kam edno"...BRAVO!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/8/14 11:48

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/8/14 12:05

    Язовирът е пълен защото има валежи.
    Основната функция на язовира е да се включва в енергийната система на страната в пикови часове, привечер и сутрин. За разлика от други мощности, като АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ-овете могат за броени минути да започнат производството на електричество.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/8/14 12:36

    ПРАВ СИ ВОВКА !!!!!!!!!!!! А ИДИОТИ КАТО 09:06 ПО ФОРУМИТЕ , ДАЛ ГОСПОД !!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/8/14 12:57

    Благодаря ти, Владо, да си жив и здрав и продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/8/14 13:13

    Добър творец и човек,но е малко странно художник да говори за енергетика!Като пуснат ВЕЦ-а и той работи постоянно,язовирът ще са изпразни до дъно само за няколко дни.Точно поради тази причини е проектиран като пикова мощност,за да поема претоварвания в енергийната ни система!Нека всеки да говори и прави нещата,от които разбира!Това е правилната посока!Нека творците си бъдат творци.Не съм чул енергетик да се изказва като последна инстанция за творчеството на някой художник или артист.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/8/14 13:48

    Така и не разбрах - да обработвам с трактор земята или да оставя един метър трева да расте........

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/8/14 14:12

    ДО 13:13. МНОГО "УМЕН" КОМЕНТАР , НЯМА ЩО ! ДАЙТЕ ТОГАВА ВОДАТА ДА СИ ПРЕЛИВА , БЕЗ ДА ДА ПРОИЗВЕДЕ И ЕДИН КИЛОВАТ ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ! КАКВИ "ПРЕТОВАРВАНИЯ НА ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИСТЕМА" , БЕ Г-Н "ЕКСПЕРТ" , КАТО ВСИЧКИ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ СА ЛИКВИДИРАНИ ! НЕЗАВИСИМО , ЧЕ ВЕЦОВЕТЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ВЪРХОВИ НАТОВАРВАНИЯ , ОБИКНОВЕННО ПО ОБЯД И ВЕЧЕР , НИЩО НЕ ПРЕЧИ ВОДАТА ДА СЕ "ВПРЕГНЕ" В ТУРБИНИТЕ , А НЕ ДА ПРЕЛИВА , И ДА СИ ЗАМИНАВА ПО ЖИВО , ПО ЗДРАВО ! НО ИМА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ , И МАЙ Г-Н "ЕКСПЕРТА" Е ОТ НЕЯ !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/8/14 15:54

    Присъединявам се към мнението на 09:20!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/8/14 15:57

    Братя българи,турци,роми да се вдигнем на бунтове и въстание и да унищожим тия предатели,мекерета,убийци на собствения си народ....до кога ще робуваме на тия монополисти-крадци

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/8/14 16:10

    За разлика от пчелите които умират като се трудят за кошера и семейството,в нашия град семействата от 30 години напускат кошера а да не говорим че в града са останали само търтеите които и няма какво да оплождат защото младите царици напускат кошера веднага щом завършат училище а работнички в чужбина колкото щеш....

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/8/14 16:29

    ЧОВЕКА е УМЕН НЕ САМО С коментари НО И С ДЕЛА...КАКТО Е КАЗАНО:" ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГО ПОЗНАЕТЕ...."в този ред на мисли човекът на изкуството си е на место,въпреки че е закъснял с няколко хилядолетия защото и енергийната мафия знае кога да си вземе своетора пък и ВЕЖДИ РАШИДОВ е голям творец рно БАНКЕРИТЕ го изпревариха пък и ще завлекат много фенове и почитатели на сухото в брой...

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен24/8/14 16:38

    До 13:13 . Абе идиот , нали водата т.е. тока от ВЕЦ а , може да се продаде и изнесе в чужбина ! Да та е-а в пишман "експерта" !!!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен24/8/14 17:16

    ТОЯ ОТ 13:13 , МИ МЯЗА НА ДОКТОР !

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен24/8/14 17:49

    До 13:13 много си прост като не си запознат не коментирай,те и да искат целия язовир няма как да го източат има си определено ниво до което могат да пускат водата,и не е за пиковите часове да поема недостига,преди изнасяхме ток за близкия Изток и Турция бяхме на 3 или 4 място по износ на ток а сега сме на последно,в момента Турците си правят ВЕЦ-ове и АЕЦ имам още много да говоря и пиша но няма смисъл...!!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен24/8/14 18:07

    Тодор Живков го е направил без пари,пари да правят,а те ми приемат закони да се изкупува енергията от фотоволтаничните централи и за това плащаме двойно,това го няма никъде по света да изнасяш ток на 8 стотинки за киловат часа,а на нас ни го продава за 16,18 стотинки ако не се лъжа,къде го има това нещо,никъде разрушаваме готовото.Отделно това е най голямата каскада в България 3 язовира един след друг,след няколко години ще станат 4 като довършат Горна Арда,така ши е като си гласуваме за нагли крадци и лъжци ние сме си виновни за това не можем да се оправим още 100 години

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/8/14 18:55

    Днес админа , голяма почивка си даде !

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен24/8/14 19:07

    Драги ми 14.20,щом смяташ,че с това,което прелива ще произведеш много електричество ,ще се въздържа от коментар....Сам си отговаряш и защо не работи централата-защото няма нужда от ел.енергия.Подобни неща се съгласуват на държавно ниво,защото ако ние си пускаме ВЕЦ-а,когато си искаме ,нашите южни дъседи ще имат проблем с големите количества вода,които ще постъпват в язовирите!Говорите си просто така,без да имате елементарни познания от нищо!Ползвате само клишета като "мафия", "всички са маскари"и т.н.В реалността нещата не се случват както си въобразявате и както Ви го обясняват по телевизията.Само не разбрах дали смяташ,че художниците ще оправят енергетиката,или енергетиците ще оправят културата?

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/8/14 20:09

    ДРАГИ МИ 19:07 , МОИТЕ "ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОЗНАНИЯ" СЕ СВЕЖДАТ ДО ТОВА , ЧЕ ПЕТ ГОДИНИ СЪМ ИЗУЧАВАЛ ТАЗИ МАТЕРИЯ ! НЕ МИ СЕ СПОРИ С ТЕБ ! ВИЖДАМ , ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ! МНОГО СИ ДАЛЕЧЕ ОТ НЕЩАТА ! "ЮЖНИТЕ НИ СЪСЕДИ ЩЕЛИ ДА ИМАТ ПРОБЛЕМ С ГОЛЕМИТЕ КОЛИЧЕСТВА ВОДА , "КОИТО ЩЕ ПОСТЪПВАТ В ЯЗОВИРИТЕ " !!! ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ , ДА ПЛАЧЕШ ЛИ !!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен24/8/14 21:03

    ......тва със южните ни съседи да не са ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ????та с тях отдавна само телена ограда ни дели....

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен25/8/14 12:34

    До
    Пишешият с големите букви.
    Обяснявам, в добавък на коментара от 13:03 и 19:07.

    Не знам какво си изучавал, но явно не си доучил. Това първо.
    В интернет пространството, писането с големи букви, се смята за лош тон. Това второ.

    Това което на простият гражданин може да се стори като празно преливане, може да е измамно. България продължава да изнася ток за Гърция и Турция.
    За близкият изток никога не е изнасяла. Не знам от къде идва това ваше заблуждение.

    Водите на река Арда се регулират по тристранно споразумение м/у България, Гърция и Турция.
    Водата на яз. Кърджали не се прахосва. Не тук е мястото за широк дебат, в нета инфо бол.
    България има ангажименти по съгласуването на задържането и пускането на вода по Арда,
    със съседките.
    Така, че нека всички да правим това от което разбираме.

    Поздрави от Мастанлъ.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен25/8/14 19:45

    Мастанльль случайно да имаш братовчед с фотоволтаици. Идеята на човека е ,вода бол тая година да го използваме а друга година като няма валежи да си пазиме резерва. Фотоволтаици и тец Марица ни бият по кесиите ни апропо тец Марица сьщо е резерва ама Американците ни работят нон стоп на осугурен Бг пазар с цени космически.Щял да има режим тая зима това е увертюра кьм присьдинени нови мощности фотовалтаици кьм дьржавната хазна (хранилка) от правилните хора дигнали фотоволтаик вьрху барака направена за целта.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен25/8/14 21:58

    ДО 12:34. СЪЖАЛЯВАМ , НО СИ НЕВЕЖ ПО ВЪПРОСА ! НЯМА ДА ТИ ИЗМЕРВАМ ГОЛЕМИНАТА НА БУКВИТЕ , НО ТИ ПРЕЦЕНИХ АКЪЛА ! МАЛЪК Е ! КЪДЕ СЪМ ПИСАЛ , ЧЕ ИЗНАСЯМЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК ? ТЪП СИ , ПРОСТ ,ПЪК ТИ СЕ ПИШЕ ! ВИЕ ОТ МАСТАНЛЪ , КОГА ЗА СЕФТЕ ВИДЯХТЕ ЯЗОВИР ?

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен25/8/14 22:06

    ТОЯ ПИШЕЩИЯ С МАЛКИТЕ БУКВИ ОТ 12:34 Е ГОЛЯМ , ЧЕ И ТЪП ОБРАЗ !

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен25/8/14 22:09

    12:34. Тъп човек !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.