Въпросите зададе Коста ИВАНОВ

-БСП излезе с декларация, че трябва да бъдат наказани виновните за състоянието на водата в Кърджали. Кого имате в предвид?

-Проблемът с водата е много сериозен. Докато бях в Народното събрание ежедневно бях информиран за ситуацията в града. Смятам, че трябваше да се съхрани спокойствието и кризата да се преодолее по възможно най-бърз начин. Радвам се, че областният управител и екипите, ангажирани в тази ситуация действаха отговорно, максимално бързо и дадоха всичко от себе си да се отстранят последствията от природното бедствие, което вкара хиляди тонове кал и огромно количество изкоренени дървета в питейния язовир. Това доведе до невъзможност пречиствателната станция на Кърджали да работи и да подава годна за пиене вода. За мен не е нормално политици да използват такъв проблем, за да създават напрежение сред хората и да трупат политически дивиденти. Грозно е да използваш бедата, която сполетя хората, за да търсиш лични изгоди.

-Казвате политици? Кого имате в предвид?

-Имам в предвид политици, които забравиха, че съвсем доскоро точно в този сектор имаше доказани специалисти, които си отидоха от този свят заради тяхното кадруване. Имам в предвид бившия началник на пречиствателната станция Тодор Димитров, който беше един страхотен професионалист и години наред осигуряваше на Кърджали най-добрата в България вода за пиене. Познавах го и знам как от сърце изпълняваше работата си. Сигурен съм, че ако беше жив нямаше да допусне такива грозни спекулации с темата, на каквито сме свидетели в момента. Искам да припомня на тези, които сега искат да печелят на гърба на нещастието на хората, че точно те по неясни причини махнаха един доказан в годините специалист и назначиха хора, които мекo казано не са вътре в нещата. Да им припомня, че това, което сега се случва с пречиствателната станция в много голяма степен е плод на тяхното безпринципно кадруване.

-ГЕРБ ли имате в предвид?

-Паметта на хората от Кърджали не е толкова къса и много добре си спомнят кой и как кадруваше в Кърджали. Както и кой и как превърна ВиК в хранилка за партийните си активисти. Понеже си спомнихме за предишния началник на пречиствателната станция Тодор Димитров искам да кажа, че точно неговият син Борис Димитров в тези тежки дни даде може би най-големия принос работата на пречиствателната станцията да се нормализира. Хората успяха да се справят с последиците от това природно бедствие, но аз се питам дали последствията от предишното управление не са по-страшни от него. И колко време трябва да мине, за да ги преодолеем.

-Казахте, че сте поддържали непрекъснати контакти по време на кризата. Сега се говори, че причината за мътната вода е използвания коагулант. Истина ли е това?

-Надали точно аз съм специалистът, който ще ви отговори на този въпрос. Но като всеки нормално мислещ човек си задавам въпроси. Използването на коагуланта е започнало десетина дни преди да се случи бедата с питейния язовир. Ако той е основната причина за лошите качества, то защо водата през тези десетина дни беше бистра? И още един въпрос си задавам. Веднага след като водата е станала мътна и негодна за пиене, е спряно използването на новия коагулант и пречиствателната станция се е върнала към предишния. Защо качествата на водата не се подобриха? В момента текат много проверки във ВиК –Кърджали и ние, като политическа партия,която представлява интересите на хората от Кърджали и Момчилград, настояваме експертите да ни кажат истината за случилото се с питейната вода. И ако има персонална вина, да бъде понесена отговорност.

-Кой трябва да бъде наказан?

-Ако има някаква вина, то тя трябва да се търси в преките участници в процеса на пречистване и доставка на водата. Да се види кой как е действал или бездействал в случая. Но ние, за разлика от други партии не искаме да издаваме предварителни присъди или да вменяваме вина. Настояваме истината да излезе на бял свят. Най-хубавото е, че ситуацията се преодоля. Сега трябва да се търсят начини за компенсация на хората, които бяха ощетени от липсата на питейна вода толкова дълго време. Това е казано в прав текст в декларацията на БСП.

-Как си я представяте тази компенсация?

-ВиК трябва да намери механизми да компенсира хората за това, че ползваха негодна за пиене вода. Както и за повредените домашни уреди, ако има такива. Една от посоките, например, е цената на водата. Механизмите и вариантите са много, но пак повтарям, хората трябва да бъдат компенсирани за неудобствата, които преживяха. Няма хора, на които тази ситуация да не е повлияла. Аз също съм ползвател на вода и трябва да кажа, че сред многото хора, които ми се обадиха, най-активна беше съпругата ми, която звънеше през два часа и търсеше вина и от мен. Когато дойде бедата, тя не подбира и вече трета седмица всички мъкнем бутилките с минерална вода. Но, дори и в лошото, се роди нещо хубаво. Намериха се хора и фирми, които веднага откликнаха на призива на Българския червен кръст и на областния управител и дариха вода на социалните домове, за да не страдат от жажда деца, възрастни и болни. Много е важно да не подминаваме хубавите работи.

-Да Ви върна към декларацията на БСП. Сегашният управител на ВиК в Кърджали не беше ли назначение на БСП? Сега него ли атакувате?

-Сегашният управител на ВиК Кърджали е експерт. Аз смятам, че в рамките на своите отговорности тя е свършила работата си. Действаше в екип с областния управител, който направи всичко необходимо за да се излезе от кризата. Не смятам, че трябва да търсим политическа оценка за работата на управителят, защото той се е доказал в годините като главен инженер на дружеството и след това като негов ръководител. Ако трябва да говорим за слабости, моята критика е,че още при назначаването си на този пост госпожа Кера Василева не каза какво е реалното състояние на дружеството. Не отчете периода на предишния, назначен от ГЕРБ ръководител, не каза за натрупаните задължения за над 700 хиляди лева, за раздуването на персонала, за да бъдат назначавани партийни активисти на ГЕРБ. Това е експертна оценка, която обществото трябваше да получи, защото дружества като ВиК се издържат изцяло с парите, събирани от хората за водата. Точно тези хора трябваше да научат кой, как и за какво е използвал техните пари.

-През изминалата седмица в медиите се разгоря спор между Вас и колежката ви от ГЕРБ Цвета Караянчева. Коментирайки думите ви „Гласуваш за Цвета Караянчева, получаваш Бахри Юмер” и очакванията да сте водач на листата на БСП за Кърджали, тя ви посъветва, че „Политиците и памперсите трябва да се сменят, защото се изпускат”. Не е ли права?

-Не, не беше спор, а опит да се измъкне от неудобната ситуация. Да се намери обяснение защо в Парламента се скандираше „Горчиво” за новия политически брак между Борисов и Местан, който много находчиво хората нарекоха „БОСТАН”. Всички последвали действия на ДПС, ГЕРБ и президента Плевнелиев доказаха, че съм бил прав за констатацията. А относно политиците и памперсите правилото би трябвало да важи за всички, нали? Ако погледнем в по-глобален план, редно е да запитаме щом БСП смени лидера си Сергей Станишев, ГЕРБ кога ще смени Бойко Борисов?
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/8/14 11:42

    Да живей живей труда, Милко.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/8/14 11:44

    Кеф ти кебапче, кеф ти палачинка - винаги се обръщат. Днес си ти ,утре тя.
    Но по-голямо бедствие от Милан Миланов във ВиК никой не помни. Купи лайнарка за 800 000 лева, колко ли комисионна.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/8/14 11:51

    Zashto samo za politika se govori be sigrajdani starite turski grobishta ne mojelo dase vliza ot treva i zmii zashto upavlqvashtite ne poglednat i tam nie plashtame pari i danasi v taq nasha skapana dirjava za nikoi nqma da glasuvam vsichki sa edin dol dtenki

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/8/14 11:57

    ........NİKOY NE İSKA KOMUNİSTİTE V BG VIN OT BG.......PAŞLİ VYI NAHUY BLYADİ...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/8/14 12:29

    Милко скрий се за месец два някъде. Спаси себе си, пожали нас. Проблема не е в язовира, това стана ясно на всички. проблема не е в дървения материал там, нито от мътността на водата. И двете ги е имало винаги, ще ги има пак. Проблема е в пречиствателната станция-технология, химикали и експерти водни. Объркаха я нещо и то сериозно. Дано не платим всички със здравето си. Преди ОЦК, сега ВиК.Стига популизъм. По-добре си гледай далаверките с депутатите от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/8/14 12:47

    Нагъл като Момата. Взимайте си некадърницата Василева и дим да ви няма. Цял град щяхте да ликвидирате бе наглец. Какво направи ти като народен представител от БСП за Кърджали??? Нищо моето момиче .....гола вода но МъТнА с това ще те запомним.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/8/14 13:16

    Цвета много добре знае как си о
    тиде Димитров ,тя има цяла папка а с документи,лично Димитров и я даде ,но тя не си мръдна пръста
    да го защити!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/8/14 13:28

    МИЛЧА ЩЕ ИМА МЕТЛА ВОЛЬО НЕ ВОЛЬО НА ВСЯКЪДЕ НЕ САМО В ВИК. ТАМ КЪДЕТО БАРНАХТЕ С КОАЛИЦИЯТА ТАМ ЩЕ ИМА РОКАДИ МИЛЧА.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/8/14 13:29

    Граждани питат: Кога най-после водата ще бъде годна за пиене, готвене и т.н.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/8/14 13:32

    Д О В И Ж Д А Н Е

    Милко

    ОтговорИзтриване
  11. Приятел на Тодор7/8/14 14:06

    Да споменем името на Тодор Димитров с добро е почтено. Престъпно е да забравим, че неволите му започнаха с разпореждането на Димчо Михалевски да замени използвания тогава коагулант с "новия" алуминиев сулфат, доставян от "обръч" на БСП - РЕМЕКО.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/8/14 14:11

    Милко, кадровата политика на ГЕРБ е оздравителна, за да се работи навсякъде нармално и законосъобразно, а ти като много добре знаеш, че проблема с водата е намесата на турски "специалисти" с техен химикал менте за пречистване и всичко това което сътвориха на града, ти го прикриваш и ставаш съучасник в далаверата им.Не е проблем само мътността , а много други безобразия - но май сте си дали дума точно вие БСП и ДПС по политически и да се прикривате взаимно и към вас дърпате и областния.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен7/8/14 15:59

    Тоя Милко ли е Мюмюн ли е не спря да говори глупости

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/8/14 16:03

    На БСП кадрите - все експертир на ГЕРБ - все не са експерти! Милко, Милко, за смях станахте, ама язък си за нас, кърджалийци! Години наред твоята партия ни направи курбан на ДПС!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/8/14 16:06

    В Парламента викахте "Горчиво", ама твоят Станишев се целуваше на живо с Местан в центъра на София! Цял свят ги видя!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен7/8/14 16:23

    Вие сте виновни, виееееееее..., драги ми господа комунисти....

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен7/8/14 16:49

    Миленка,Миленка..

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен7/8/14 16:55

    Още веднъж питам:ЗАЩО ФИЛТЪРА В ДОМА МИ/допълнително сложен/ НЕ СЕ ОЦВЕТИ ТАКА,КАКТО ПРИ ПРЕДИШНИ АВАРИИ?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен7/8/14 17:05

    Милко ако това между ГЕРБ и ДПС в момента е бостан, вашето години наред как беше-ГЕЙСТАН?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен7/8/14 17:07

    Никъв ку.. не става от комунистите в региона, а Багдасарчо ще види парламент отново на мук. А като говори за бракове май забрави колко пъти се кланяше пред падишаха Местан, за да издейства областен управител от БСП-то в Кърджали иначе за пореден път щеше да се покаже колко жалък е в действителност

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен7/8/14 17:46

    Йеланджи Милко, поне бъди мъж и веднъж си признайте грешката....все някой друг ви е срал в гащите

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен8/8/14 01:22

    Докато политическите номенклатурчици заемат важни постове, държавата и народът ще умират бавно и мъчително...Тая практика с политическите и шуробаджанашки турски назначения ТРЯБВА ДА СПРЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ...

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен8/8/14 12:31

    Милко, нали знаеш поговорката: "Който се смее последен, се смее най-добре"!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен8/8/14 22:01

    Не клати лодката, защото ще се обърне!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен9/8/14 11:52

    дано да те номинират за депутат защото ще го гледаш през крив макароон повече това местенце за некадърник като тебе. значи като поставяте вашите хора добре като ги махат зле. а кога ще дойде ред на нас останалите които не членуваме в никоя партия. прости и невежи хора не гласувайте повече за тяях защото само взи манипулират докато ги изберем а след това и със бика оортаци ще станат само и само да лапатн

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен9/8/14 12:48

    ...Прочетох...: Пожарникар-Султан...По-добре пожарникар..., отколкото анархия...
    Милко, на България й трябва твърда ръка и това е инж. Бойко Методиев БОРИСОВ!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен9/8/14 19:11

    На 05.10.2014 след 20,00 часа ще бъде погребана един път завинаги БСП. 120-годишната баба почина от терзания, изтощение и несъвместимост с новата реалност. Да почива в мир!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.