За повече държава в здравеопазването, за пълна промяна в организацията и финансирането на здравната система се обяви д-р Евгений Желев, член на Изпълнителния съвет на ПП АБВ и бивш министър на здравеопазването. Той, заедно с водача Трендафил Величков и членовете на листата за народни представители от Кърджали доц. д-р Дора Щерева, инж. Ангел Коджаманов и Стефан Ангелов се срещнаха с медици в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски". Д-р Желев подчерта, че за Коалиция АБВ демографската криза е най-сериозният проблем, а преодоляването му е свързан неминуемо със здравеопазването. Гарантирани 8 % от БВП за здравеопазване е една от задължителните стъпки, които държавата трябва да предприеме, ако иска да има здрава нация и проспериращо население. За това би спомогнало и осигуряването на безплатно здравеопазване на децата и техните майки и на бременните жени. Намаляване на регионалните дисбаланси – във всеки планов регион – поне по една високотехнологична болница, във всеки областен център – поне по една многопрофилна болница, в населените места – центрове за доболнична помощ са други мерки, заложени в програмата на АБВ. Държавата трябва да гарантира достъпност, достатъчност и качество на здравните услуги на всяко едно ниво за цялата територия на страна и за цялото население. Сега в голяма част от малките населени места липсва адекватна здравна услуга. Настоящите стандарти, въведени в здравеопазването, водят до „оголване" откъм специалисти на лечебните заведения в малките и труднодостъпни населени места и концентрацията им в големите центрове. Програмата на АБВ предвижда също подобряване на спешната помощ, на техническото оборудване, разглеждане на нови форми като въздушна спешна помощ, подготовка и ангажиране на парамедици др., каза д-р Желев. Според изчисленията за покриване на цялата територия на страната за час, час и половина и обслужване на спешни случаи са необходими четири хеликоптера и около 15 млн. лв. Подобряване на профилактиката предвижда още програмата на АБВ, стана ясно от думите на бившия здравен министър. „Имаме богат опит в това отношение, до промените страната ни беше на седмо място по обхват на населението", посочи д-р Желев. Всички досегашни правителства са длъжници на младите специалисти в сферата на здравеопазването, коментира още той и спомена тревожна статистика, според която 350 млади лекари, цял един випуск, напуска страната ежегодно, за да се реализира извън пределите на България. За да се спре тази тенденция, програмата на АБВ предвижда облекчаване на условията за специализация.
Представителят на АБВ беше радушно посрещнат от медиците в кърджалийската болница. Директорът, д-р Тодор Черкезов, припомни, че здравното заведение се сдоби с единствения в Източните Родопи ядрено-магнитен резонанс по времето, когато д-р Желев беше министър на здравеопазването. Днес модерната апаратура обслужва населението на поне 20 общини от трите области – Кърджали, Хасково и Смолян.
24rodopi.com

Купуването и продаването на гласове е престъпление 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/9/14 09:39


    Коментарът ви ще се покаже, след като бъде одобрен?А защо и най-важното кой и от каква позиция ще ми одобрява коментара?С чий морални,политически и др.ценности ще бъде съобразен?Въпроси-без отговор.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.