Сега всички трябва да работят за изграждането на обходен път на Кърджали, категоричен е областният управител


Областният управител на Кърджали Бисер Николов е роден през 1970 г. Завършва специалността „Икономика и управление на индустрията” в УНСС. Магистър по икономика. От 2007 г. следва право, дипломира се през 2013 г. От 1993 г. до 2013 г. работи в банковата сфера в Кърджали.

-Г-н Николов, за година и малко повече от два месеца като областен управител на Кърджали сменихте двама началници. Помните ли първите думи на Пламен Орешарски по темата „Кърджали“? Какво Ви е впечатлението от първата среща със служебния премиер Георги Близнашки?

-Първите „тежки” думи на Орешарски за Кърджали бяха: „След откриването на „Маказа” идва ред на обходния път на град Кърджали”. И АПИ стартира процедури по работния проект. Не съм имал възможност да поставям пред премиера Георги Близнашки въпроси за област Кърджали. Ако имам тази възможност, ще се възползвам и ще поставя отново темата за обходния път.

-Кое за 14-те месеца Ви дава самочувствие, че сте бил най-висшият представител на държавата в Източните Родопи и кой е проблемът, който ви накара да се чувствате безсилен?


-Почувствах, че съм най-висшият представител на държавата в областта в един най-обикновен работен ден - когато след десетки разговори и много срещи за „Маказа” получих едно крако писмо от Министерството на външните работи. Само няколко реда - да организирам откриването на ГКПП „Маказа – Нимфея” с областния управител на област Източна Македония и Тракия в Република Гърция.
Изключително притеснен бях след свличането на огромно количество кал и дървесина във водите на яз. „Боровица”. Моите ангажименти и отговорности бяха свързани основно с организацията по разчистването на язовира от дървесната маса – осигуряване на екипи, лодки с нужната мощност, изясняване на въпроса за собствеността на извлечената дървесина, координация между екипите и т.н. Трябваше да се действа бързо, защото имаше опасност при нова приливна вълна дървесната маса да попадне в преливника, да го затапи, а водата да прелее през насипното съоръжение.
Доволен съм, че този процес приключи и благодаря на всички, които участваха. Те работиха усилено и направиха всичко възможно, за да извлекат дървесината по-бързо от водното езеро.

-Много премиери и министри обещаваха да отворят прохода „Маказа”, но в историята влязохте Вие. Прерязването на лентата на новия граничен пункт на 9 септември 2013 година ли ще бъде кулминацията на мандата ви като областен управител на Кърджали?

-Отварянето на пътя през „Маказа-Нимфея” беше десетилетна мечта и изминаха години в очакване. В навечерието на събитието хората не вярваха, че се случва. Имаше една особена тържественост и някои кърджалийци дори се засегнаха, че не са били специално уведомени или поканени на откриването. Българската страна покани всички български граждани чрез медиите, гърците прецениха, че ще допуснат само официалните лица и журналистите. Всичко се случи в работна атмосфера – след много разговори с представители на гръцката област Източна Македония и Тракия. Организирахме посещения в наши населени места, за да бъде преодоляна тревогата им. Знаете, че страховете от неизвестното са най-големи. Тези притеснения не бяха декларирани, но прозираха във въпроси, които поставяха нашите съседи. В Гърция имаше и аплодисменти, и реакции срещу отварянето на пункта. А отварянето на пътя наистина има историческо значение и по тази причина не може да бъде засенчено от други събития на територията на област Кърджали през 2013-2014г. Тепърва обаче предстои калкулирането на ползите и това няма да е еднократен акт. При всички случаи има и ще продължава да има и проблеми. Трафикът през лятото е изключително силен, пътят е разпознат като удобен не само от българските и от гръцките граждани. Затова е необходимо изграждането на още две платна на самия граничен пункт, на навес, включването още поне два екипа гранични полицаи през летния сезон.
Областна администрация Кърджали е направила конкретни предложения за това в Министерството на регионалното развитие, изготвена е необходимата документация. За съжаление времето до изборите не беше достатъчно, за да стартират строително-монтажните работи.
Опитахме се също да ускорим работата по проекта за обходен път на Кърджали. Самото отваряне на движението през границата задължава всички представители на политическите сили от област Кърджали да работят за изграждането на обходен път. Той няма да облекчи само трафика през границата. Обходният път ще запази човешки животи, защото движението по бул. „Беломорски” и ул. „Първи май” е изключително натоварено, дори рисково.

-Водните проблеми на Кърджали? Изкарахте тежък месец по време на кризата (между 23 юли и 23 август), но пък по Ваше време се инвестираха сериозни средства за главния водопровод.

-Част от тези средства – около 800 хиляди лева, предотвратиха голяма беда. Бяха реконструирани рискови участъци на довеждащия водопровод и беше предотвратена авария, която можеше да остави Кърджали, Момчилград и десетки населени места без вода в продължение на месеци. Аварията чукаше на вратата ни, а можеше да провокира и свлачищни процеси. Бяха изготвени експертни становища, бяха извършени допълнителни огледи, бяха събрани и изяснени всички жалби, подавани пред последните години от собственици на имоти в района.
Първата ми задача като областен управител беше да мотивирам и да настоявам за реконструкцията. Ще си позволя да напомня, че старият участък от водопровода в кв. „Боровица” беше като швейцарско сирене – с големи пробойни, които водеха и до сериозни загуби на пречистена вода. Вторият участък се изпълнява в момента, защото беше недостъпен за техниката досега.

-Защо не подадохте оставка, както служебният премиер призова всички областни управители, които са и кандидат-депутати, а излязохте в неплатен отпуск?

-Подадох молба за неплатен отпуск, съгласно Изборния кодекс, преди молбата на служебния премиер. В отпуск съм от 2 септември т.г. Не считам, че областен управител би посял съмнения, че може да създаде изходно неравенство на политическите сили по отношение на изборите. Областните управители и областните администрации имат основно два ангажимента за вота – провеждане на консултации за състава на РИК и техническо осигуряване на РИК.

-Прогнозата Ви за 5 октомври? Какво да очакваме след изборите?

-Нито една политическа сила няма да има пълно мнозинство и ще трябва да започнем да се учим на коалиционна култура. Избирателите ще ни принудят да се научим. Пътищата са само два – дали ще се научим по лесния начин или по трудния.
Ще си позволя да призова хората да бъдат по-активни и да гласуват, да не остават у дома в изборния ден. Да подкрепят почтени и толерантни, достойни и образовани кандидати. А на кандидатите за депутати ще препоръчам да не правят негативна предизборна кампания, да избягат от агресивния тон. Да говорят по-малко, повече да работят.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

38 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/9/14 09:00

    Браво! Кърджали никога не е имал по-кадърен управител! Ако трябва да гласувам, това е човека!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/9/14 11:14

    до 6/9/14 09:00 вземи намали наркотиците

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/9/14 11:35

    Браво на Бисерчо, откри пътя, който ГЕРБ направиха.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/9/14 11:46

    хи-хи-хи

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/9/14 11:55

    до 6/9/14 09:00 вземи намали наркотиците

    Приятелче, аз даже кафе не пия! Вземи си осевери ти мислите, не гледай през призмата на партийните си пристрастия и свали розовите очилца!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/9/14 12:07

    6/9/14 11:35 Пътят на ГЕРБ пропадна!!! Той откри новия реновиран път от правителството на Орешарски!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/9/14 12:20

    "Гарван, гарван око не вади"! Не си хабите нервите напразно. Може да е за по-добро. Знае ли се. Може да стане прокурор, съдия, Председател на Районен съд, Председател на Окръжен съд(тук се иска повече стаж), Директор на МВР, Директор на Противопожарна охрана...Директор на НАП, НОИ, ... баба ви. Кирково Споко!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/9/14 13:30

    Един от малкото кандидат депутат, за които може да гласуваш. За съжаление в листите на повечето партии няма хора като него.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/9/14 15:05

    3ІДПСІ + 1ІБСП-БагдасаровІ + 1ІГерб-КараянчеваІ, или 3 + 1 + 1 ;
    4-ДПС + 1-Герб-Караянчева, или 4 + 1 :
    такава е прогнозата на математиците за Кърджали

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/9/14 15:55

    Кърджали= 5:5! Само това е истината! Останалото е....

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/9/14 16:12

    Ще гласувам преференциално за Вас, г-н Николов! Скромен и кадърен човек като Вас заслужава да върви напред. Призовавам всички да дадем шанс на Николов защото съм убеден, че той ще работи за благото на всички граждани в нашия регион.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/9/14 16:59

    Dobre che biaha GERB da napraviat pytq. Tozi gore ko se pravi na Bojko Borisov?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/9/14 17:27

    Glasuvay za partia GERB !!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/9/14 18:31

    Бисерчо беше добър и човечен областен управител! Особено ако сравним с предишното подобие на областен управител! И е хубаво, слънчево момче, заслужава пак да гласуват хората за него!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/9/14 19:40

    Призовавам Бисер да отиде и да се запише в партия ГЕРБ, така ще има шанс да се реализира като професионалист. А не като потурнак

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен6/9/14 20:23

    СТРОГО СЕКРЕТНО!
    18:31/ Бисерчо беше добър и човечен Областен управител...Като чета имам чувството, че го погребвате.. К`во е станало бе анонимен..Още нищо не е ясно, Септември ще бъде МаЯ. За него не се кахарете. Който е бил добре, пак ще е. Да си мислим ние безработните...19:40І Късно е чадо за партия Герб. Всички са в един отбор-ДПС,БСП,Герб.. Всичко е задкулисие. В нашият регион управлява най-голямата партия, а това е ДПС. Чудя се дали да си сменя името с мюсюлманско, та може някъде да ме намърдат на работа. Не се заблюждавайте, всичко зависи от партия Движение за права и свободи. А партия БСП и Герб им целуват ръцете и им се кланят до земята. Лъжа ли е? Една от партиите ще ви цитирам, която се гаври с турците уж ким, а път е изцяло отдадена на тях: "От мен нищо не зависи, тук отговаря партия ДПС". А в същото време те управляваха..Щом отговаря партия ДПС.. Аз питам: - Мога ли да се запиша в партия "Движение за права и свободи". Още утре отивам в съда да си сменя името: харесала съм си име: Фатмегюл Азиф Фахри..
    Верно с оригинала,

    ОтговорИзтриване
  17. Марин6/9/14 20:28

    Комунистите не могат да работят те са специализирани по кражбите! Сега ще минат години да пуснем спрените еврофондове заради техните кражби! И десетилетия да плащаме кредитите които ни изтеглиха за година 10 милиарда а това са по около 5400 лева на 4 членно семейство.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/9/14 20:38

    Biser Nikolov ste e sledvastia premier na BG zaslujavago !!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/9/14 22:57

    20:23 В голяма грешка си скъпа Фатмегюл. Мюсюлманското име не те прави член на ДПС, други са критериите, други! Като ти трябват работа и пари по добре се продавай както прави червения башибозук. Печелившо е!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен6/9/14 22:57

    LUSTRACIQ I NISHTO DRUGO.SAMO LUSTRACIQ I ZABRANA NA BSP,DPS.ATAKA I BG TRAGVA NAPRED.POBEDA ZA GERB.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен7/9/14 08:49

    Никъде в Европа няма на власт партия-мутрраци като герб! Няма да я бъде и в Бг!
    Оставате в историята с простотия, рекет и шуробаджанащина!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен7/9/14 10:13

    Реджеб от с. Лисиците!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен7/9/14 10:21

    Наистина не е имало по свестен областен от Бисер. Видяхме го да работи, а не да го докарва от приказки като предишните.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен7/9/14 20:35

    DOKATO SASHTESTVUVAT KOMUNISTITE BALGARIA NIAMA DA SE OPRAVI !!! TOVA GO ZAPOMNETE VSICHKI !!!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен7/9/14 21:03

    Помолете се на Аллах да ви помогне!??

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен8/9/14 06:09

    Bılgarite po printsip sa shtedri dushi...
    Obichat da davat...
    Nay veche akıl...
    Osobeno kogato go niamat...:)

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен8/9/14 11:02

    Единствения кадърен областен управител от '89-та до сега. Тия дето говорят за комунистите да направят проверка, той е от гражданската квота в БСП, т.е. не е комунист, както го обявяват платените клакори на ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен8/9/14 11:10

    до 20.35
    45 години са управлявали комунистите - попитай майка си и баща си, баба си и дядо си. Точно когато са управлявали комунистите България е била най-добре с работеща икономика.
    България я имало, има я и ще я има!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен8/9/14 11:17

    До анонимен/а 8/9/14 06:09/
    Цитирам: Българите по принцип са щедри души...
    Обичат да дават...
    Най вече акъл
    Особено, когато го нямат....)
    Има нещо вярно анонимен, пиша ти анонимен, защото вашите жени са работливи и едва ли ще станат, като вас да бездействат и пишат в 06:09 часа. Анадънму.
    Не слагайте всички българи под един знаменател. Пиши си адреса, телефонните номера и ще те закарам на едно место и ще видиш, кой, какъв е. За себе си няма да давам примери: В Кърджали има известен доктор,лекар казва се ХХХХХ, не съм упълномощена от негово име и затова не мога да му цитирам името. И акъл вар, и има земя вар, която е обработва заедно със съпругата си, която също е лекар. Дъщеря му също е лекар. Омъжена е за богат-лекар в западна държава, където никога не е имало социализъм. През спокойно това семейство може и да не обработва земята, но го прави. Да, разбирам ви, че някои работи относно българите, християни ви са мрачни, но не слагайте всички под един знак. Айде че и от вашите всички не са цвете за мирисане..Не си за обвинение, а за съжаление. Но щом такова ти е мнението за всички християни бъди жив и здрав и ако си строителен работник и желаеш да одиш да работиш в София не ни се оплаквайте, че софиянци не ви дават много пари. Каквото постелиш, на това ще легнеш..

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен8/9/14 11:41

    Близнашки защо се бавиш още? Махай този червен некадърник и останалите на всички нива назначени през последните 18 месеца. Не се бави ...)))))

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен8/9/14 12:11

    Близнашки е комунист - сам си призна:)

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен8/9/14 12:57

    Ще гласувам с чисто сърце за Вас, г-н Николов! Най-наййй кадърният човек от много време насам заслужава да изкачит върха. Той показа и доказа за краткото време че работи за гражданите на Кърджали

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен8/9/14 13:30

    ката спечели БСП избори тогава да си назначава и областни и т.н.Анадънму ????

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен8/9/14 14:18

    ДОБРЕ ЧЕ, ГЕРБ СТРОИ . СЛЕД ТЯХ ДА РЕЖЕТЕ ЛЕНТИЧКИ.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен8/9/14 16:54

    Ще гласувам преференциално за Вас, г-н Николов! Скромен и кадърен човек като Вас заслужава да върви напред. Призовавам всички да дадем шанс на Николов защото съм убеден, че той ще работи за благото на всички граждани в нашия регион.

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен8/9/14 21:55

    Бисер се е доказал , че е много способен, А ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.