В началото на месец декември строителните дейности по третия етап на парк „Арпезос-Север" ще приключат. Уверението бе дадено от представител на фирмата-изпълнител на проекта лично пред кмета на Кърджали Хасан Азис. Градоначалникът направи своя пореден „брифинг на колела", като първа спирка в програмата бе именно строителните процедури по новото съоръжение за отдих. „По проект дейностите трябва да приключат до май догодина. Със завършекът им Кърджали, а и страната, ще разполага с един уникален парк, който се простира на 130 декара площ. През тези три години в това съоръжение са вложени 13 млн. лв. Този трети етап е изключително важен защото осигурява връзка на най-големия жилищен квартал „Възрожденци" с централната градска част", заяви кметът Хасан Азис. По думите му основен акцент в третата част на проекта е спортът. Върху 69 дка ще бъдат изградени 18 спортни съоръжения. Паркът ще разполага с игрища за футбол, баскетбол, волейбол, бадмингтон, хандбал, плажен волейбол, площадка за фитнес на открито, дори със съоръжение за кегелбан. 170 растителни вида са предвидени за озеленяване на тази част от „Арпезос-Север". Ще бъдат засадени 600 дървета и 2000 храсти и цветя. „Това е сериозна инвестиция за подобряване на жизнената среда, с която се осмисля цялата градоустройствена зона на Кърджали. По този начин и жителите на „Възрожденци" ще имат парк само на броени метри от блоковете си", допълни Азис.
Кметът разкри и друга идея, която нарече истинско предизвикателство за ръководството на Общината. Още един пешеходен мост ще свърже „Възрожденци" с парка. Той ще е в близост до пасарелката. Голяма кула в началото на моста пък ще осигури на кърджалийци отличен изглед върху целия парк и Водното огледало. След приключване на третия етап на „Арпезос-Север" обаче приоритетни ще бъдат изграждането на мостово съоръжение, което да свърже първите две нива на парка, както и улица, която да направи пряк достъпа до парка от „Вашингтон" и Новия мост.
По проекта е включена и рехабилитация на 24 600 кв. м тротоарни алеи. Хасан Азис допълни, че ще се търси финансиране за ремонт на тротоарите до кръговото кръстовище на автогарата.
Кметът отново призова кърджалийци да бъдат отговорни към новата придобивка и да пазят съоръженията. След разговори с началника на Областната дирекция на МВР, той е получил уверение, че в парка ще има засилено полицейско присъствие. В него ще бъдат монтирани и камери за видеонаблюдение.

На снимките: Кметът помогна на работниците при полагането на специалната гумена смес на бъдещото игрище за баскетбол, показа и съоръжението за кегелбан
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/14 14:44

    А за опазването на съоръженията какво ще бъде предприето? Защото още на 2-та седмица всичко ще бъде къде счупено, къде изкривено, къде изсъхнало. Виждаме 2-рия етап на какво дередже е- "езерото" пълно с боклук, пейките изпочупени, от люлките и пързалките има само спомен, че е имало такива, растителността е под всякаква критика. Ако и този етап бъде така занемарен, както и предния, то по- добре да си беше останало в стария вид- така или иначе си беше сметище. Вземете да назначите някой пазач или по- добре направо вземете да го оградите и нощно време го заключвайте, защото ние нямаме културата да пазим!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/14 14:57

    прочетеното ме провокира да попитам как се стопанисва известната на кърджалийци спортна площадка защо се нарича спортна и какъв спорт там се практикува защо беше ремонтирана

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/14 15:36

    А мост от "Възрожденци" към язовира кога ще има?!? Писна ни да минаваме през мизериите на циганската махала и да си трошим колите!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/14 19:22

    искаме нов мост на мястото на въжения! пасарелката не стига ли там за този район!?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/10/14 22:27

    kim 15;38 ti staya kultura i akil i kola li imas sigorno ti e mn. stari4ka shtom se troshi barzo ta i bih se u4udil 4esno ako takiv kato teb ima nova kola.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/10/14 22:29

    kim 15;38 ti staya kultura i akil i kola li imas sigorno ti e mn. stari4ka shtom se troshi barzo ta i bih se u4udil 4esno ako takiv kato teb ima nova kola.

    ОтговорИзтриване
  7. КМЕТЕ,СПРИ СЕ БЕ! КОМУ Е НУЖЕН ТОЛКОВА ГОЛЯМ ПАРК ,С ТАКИВА РАЗМЕРИ? НИМА ГРАДЬТ НИ Е С НАД 250 000 ЖИТЕЛИ? ПРАНЕТО И РАЗХОДВАНЕТО НА ТАКИВА ПАРИ Е ГРЕШНО! ВМЕСТО ДА СЕ ХВЪРЛЯТ ТОЛКОВА МНОГО СРЕДСТВА ЗА НЕНУЖНО ГОЛЕМИ ПАРКОВЕ,ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПОСТРОИ ФАБРИКА,ИЛИ ДА СЕ ВЬЗОБНОВИ ЗАВОД ПРИМЕРНО ,ЗА ПОНЕ 500 СЛУЖИТЕЛИ! КОНСЕРВНАТА ФАБРИКА НАПРИМЕР. МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПЯТ МАШИНИ,ТЕХНИКА И ЗАВОДА ДА ПРОРАБОТИ ОТНОВО.НИМА НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ КРАСТАВИЦИ,ДОМАТИ,ЧУШКИ,И ДРУГИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ РЕКОЛТИ? ИЛИ АРЗ(АВТОРЕМОНТНИЯ ЗАВОД) ДА СЕ ВЬЗОБНОВИ ,И ДА СЕ РЕМОНТИРАТ ЗАПАДНИ МАРКИ КАМЬОНИ! НО НА НЯКОИ НЕ ИМ ОТЬРВА ДА СЕ НАПРАВИ ТОЗИ ХОД! ЗАЩО? СЕТЕТЕ СЕ САМИ ! ХОРАТА ИСКАТ РАБОТА,А НЕ ПАРКОВЕ! В ЕДНО ЧЕТИРИ ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО,В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ В КЬРДЖАЛИ РАБОТИ ЕДИНИЯТ! В ХАСКОВО НЕ Е ТАКА,В АСЕНОВГРАД НЕ Е ТАКА! СЕТЕТЕ СЕ САМИ СЕГА,КОЙ Е ВИНОВЕН!?!?!?!?!? АЗ ЩЕ ВИ КАЖА - ОБЩИНАТА ,НАЧЕЛО С КМЕТА! ЗАЩО ЛИ?!? ЗАЩОТО НЕ СЕ ДОПУСКАТ ФИРМИ И КОМПАНИЙ,КОИТО НЕ СА '''ТОЛЕРАНТНИ''' С ДПС!

    ОтговорИзтриване
  8. ВСЕ ЕДНО ,ДА ПОСТРОИШ В КЬРДЖАЛИ ЕДИН СТАДИОН КАТО МАРАКАНА,СЬС 100 000 МЕСТА! НА КОГО Е НУЖНО ТОВА,ТОЗИ ОГРОМЕН ПАРК В НАШИЯ МАЛЬК ГРАД,С НАСЕЛЕНИЕ ОКОЛО 40 000 ЧОВЕКА! ПАРИ НА ВЯТЬРА! ПЕРЕМ ПЕРЕМ ПЕРЕМ. ЖАЛКО ЗА ДЬРЖАВАТА НИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/10/14 13:02

    Като гледам разрухата в сегашния ни нов "парк" - нищо няма да остане ни от парк, ни от люлки, ни от пейки! Само нечий джоб ще се натъпче по-добре.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/10/14 13:19

    100% съм сигурна, че тези изрази са на консервативни пенсионери.В центъра на града за какви фабрики говорите.Това е най- добрата инвестиция за града, а именно за това има подкрепата на ЕС.Виждаме и как работите в дадените работи,вечно имате претенции без покритие.Като нация сме така, искаме все повече пари на готово и ни е по-лесно да критикуваме други нали.
    Който иска да работи си намира работа,А ТЕЗИ КОИТО НЯМАТ "КУРАЖ" УМЕЯТ САМО ДА МЪРМОРЯТ.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/10/14 16:16

    ДО 13:19. БОЖЕ , БОЖЕ ! СТО НА СТО СИ БЛОНДИНКА , И ТО ОРИДЖИНАЛ !

    ОтговорИзтриване
  12. до: 18/10/14 13:19 ''100% съм сигурна''....
    МОМЕ,ВИЖ СЕГА.. ПЬРВО,НЯМА КАК ДА СЬМ ПЕНСИОНЕР,ЗАЩОТО СЬМ НА 43 ГОДИНИ! ВТОРО ,НИКОЙ НЕ ТИ ИСКА ЗАВОДИ И ФАБРИКИ В ЦЕНТАРА НА ГРАДА,НО...ТО СИ Е ДО УМСТВЕНИТЕ АСОЦИАЦИЙ!
    ТРЕТО ,ЗА ТРЕТОТО ,НЯМА СМИСЬЛ.....
    ЛИЧНО АЗ ,ПАРИ СИ ИМАМ,И РАБОТА СИ ИМАМ,НО ПРОБЛЕМА Е,ЧЕ НАД 50% В ГРАДА НИ СА БЕЗРАБОТНИ.ИМЕННО ЗАРАДИ ТАКИВА ПРОЕКТИ,СУБСИДИРАНИ ОТ ЕС!
    НО НА ТЕБЕ И ДА ТИ ОБЯСНЯВАМЕ ТУКА,ЕДВА ЛИ ЩЕ ВДЕНЕШ НЕЩО!
    АЙДЕ СЬС ЗДРАВЕ,И АКО МОЖЕ,НЕ МЕ КОМЕНТИРАЙ ЛИЧНО МЕН,И ТОВА КОЕТО СЬМ НАПИСАЛ.


    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/10/14 18:48

    Трябват ни 2 моста.
    един , който да свързва стотните блокове с пътя над циганската махала и втори , който да свързва първите блокове с началото на въжения мост , така трафика в града ще бъде много по-балансиран и с по-голяма важност е втория.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен20/10/14 14:04

    Много е хубаво да имаме паркове, но ако ги стопанисват както до сега, жалко за европейските пари

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/10/14 02:21

    В парка да има атракциони за деца-да стане един Кърджалиленд -тогава ще има ефект и от цяла България ще заприиждат малки и големи и бизнеса ще живне,ще се отворят стотици работни места...Но трябва акъл за такава работа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.