Нов проект за Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река


Родопите са най-новият член на семейството на Rewilding Europe-паневропейска инициатива за възвръщането на дивата природа на стария континент. Районът бе официално обявен след задълбочена подготвителна работа.
"Родопите са много красива планина, един от районите в Европа с най-голямо биологично разнообразие и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа", обясни Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците и член на екипа на Rewilding Rhodopes.
„На основата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси", казва Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe. "Основна роля ще имат ключови местни диви животни-елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер", категоричен е той.
В допълнение към това възвръщането на дивата природа ще се работи и за опазването на старите гори и за популяризирането на все повече режими за естествено управление на защитените зони и ловните концесии. Ще има и много работа за подкрепата на местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивата природа и дивите животни. В рамките на региона бяха подбрани четири приоритетни района, където да започне конкретната работа: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река. „Тези райони, общо около 100 000 ха, ще могат бъдат практически и вдъхновяващи примери за връщането на все повече дива природа", казва Стефан Аврамов, експерт по дива природа в Rewilding Rhodopes.
Концепцията rewilding (възстановяване на дивата природа ) не е нова за този район. Районът Родопи на Rewilding Europe се основава на опита и достиженията на „Новото тракийско злато" (НТЗ), който действаше между 2009 и 2014 с ключови партньори холандската организация Арк Натура и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Сред основните постижения на проекта НТЗ са успешната реинтродукция и разселване на големи тревопасни бозайници като благороден елен, диви коне тарпани и каракачански коне, елени лопатари, както и пилотен проект със зубри. Около 55 тарпана, повече от 50 елена лопатара и над 20 благородни елена живеят свободно в природата на различни места в района.
Нова фондация, наречена "Rewilding Rhodopes" („По-диви Родопи") ще бъде организацията, която ще движи работата в района. Тя ще е резултат от трансформацията на фондация „Новото тракийско злато-България" с обновен борд, но в основата си със същите ключови експерти. Вече бяха направени промени в статута на фондацията в посока към повече работа за дива природа.
 24rodopi.com
На снимките:
-Река Арда
-Резерватът „Студен кладенец"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/14 13:49

    mnogo hubav proekt bravo na prirodozashtitnisite

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/11/14 19:16

    Veche ima PINGVINI

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/11/14 19:44

    Glupak,kade sa drugite komentari

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/11/14 20:43

    Супер проект но първо,трябва незабавно да премахнат ДДС"Женда"където масово се залагат капани и се избиват диви животни за пари.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.