Общините от област Кърджали, които се пребориха за по-справедливи цени при обезщетяването на собственици на земи, които ще бъдат „глътнати" от изграждането на газовата връзка между България и Гърция, сега работят активно, за да получат синьо гориво през отклонения от бъдещата тръба.
Газопроводът трябва да свързва газопреносните системи на двете държави между гръцкия град Комотини и българския Димитровград. По-голямата част от трасето минава през област Кърджали. Както вече 24rodopi.com писа, по него ще се транспортират над 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, който ще идва по Трансадриатическия газопровод (ТАП) през Гърция.
Ще припомним, че в последната година възникнаха спорове и Общините настояваха трасето да бъде променено заради многото възражения на собствениците на земи за размера на обезщетението, което се плаща за правото на преминаване през имотите им. Това забави изграждането на газопровода и дори и в момента процедурата с обезщтенията все още не е приключила.
Общините в областта сега приемат стратегии за привличане на инвестиции. На срещите с предприемачи обаче едно от основните условия е наличието на газоснабдяване. При разговори с фирмата изпълнител на проекта за интерконекторната връзка с Гърция - „Газтек", станало ясно, че фирмата няма лиценз за изграждането на газоразпределителни подстанции. Право на това имала „Сити газ", а в работния проект фирмата е поискала изграждане на подстанции само в Кърджали и Димитровград.
„Обясниха ни, че е по-евтино да изградят газопровод от Кърджали до Кирково, въпреки че българо-гръцкият газопровод преминава през наша територия", оплака се кметът на Кирково Сали Рамадан. В момента общините от област Кърджали настояват за промяна на работния проект на газовата връзка и създаване на отклонения за всяка една от тях.
Ще припомним, че вицепремиерът Даниела Бобева посети на 27 юли Кърджали (на снимката) по покана на кметовете, които настояваха собствениците да бъдат обезщетени справедливо.
„При срещите си не видях нито един човек, който иска да спре този проект. Интересуват се от гаранции, от компенсации, и други подробности по това, но никой не бе против газифицирането“, заяви вицепремиерът Даниела Бобева, която проведе срещи в Кърджали и Момчилград. Тя разговаря както с кметове и експерти, така и с 36-мата собственици на имоти подали възражения във връзка със съгласуването на окончателния Подробен устройствен план – парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура за изграждане на „Междусистемна газова връзка Гърция – България”.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.