С хиляди евро се завръщат родопчани, които са зарязали нивите си и работят в земеделието на съседната ни Гърция. Нашенци се прибират в родните села, за да прекарат зимата, но и да постегнат имотите си.
„От 14 години работя в Гърция. Върнах се със 7 хиляди евро спестена пара от изминалия сезон. Съпругата ми също е с мен. Надницата ни е по 30 евро на ден. Работим тютюн. Със същото се занимавахме в Бръщен, но в чужбина има сметка. И Гърция, и България са в Европейския съюз, на две крачки от Бръщен обаче може, но тук не може", разказва Кемал от доспатското село.
„За Бръщен алтернативата е Терминал 2 или ГКПП „Илинден", допълни кметът на Бръщен Кемил Кочаков във връзка с изкупната кампания на тютюна, поминъкът на хората и моментното им състояние.
„Една кампания по изкупуване на тютюн, която скъса нервите на хората, доведе ги до разочарование и отчаяние", отчете кметът. „Фирма „Михайлидис" е изкупила 57 тона тютюн на средна цена 4,17 лева, като изкупната цена включва над 10% отбиви от тютюна: пясък, карагюбек, влаги и други. Другата фирма, която изкупуваше бе „Булгартабак – Плевен". Същата е изкупила общо 22 тона и 900 кг. тютюн на средна цена 4,39 лева, със 7% неплатимо", допълни Кочаков. Реколтата в селото е продадена на 100%, а близо 90 семейства са били ангажирани в отглеждането на тютюн в селото.
„Крайно недоволни са тютюнопроизводителите. Нищо чудно да има и картелно споразумение. Очаквам през тази година поне 20% от производителите на тютюн да се откажат от тази култура", заяви Кочаков.
Припомняме, че тютюнопроизводител от Доспатско се закани да обяви гладна стачка по време на изкупната кампания. Недоволството му бе породено от цените от 3,40 лева за килограм тютюн, които предлагаха представители на фирмите. „Аз съм готов на протест, но не и останалите. В крайна сметка всички продадоха продукцията си за жълти стотинки. Няма печалба, парите не покриват дори и разходите ни. На възраст сме, за нас няма изход, пак ще бъдем на нивите", коментира тогава през сълзи Венко Джамбазов от Любча.
24rodopi.com

На снимката:
Интернационална ферма край Комотини, тютюнджиите от България са с предимство
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/15 20:51

    Ако си честен роботлив в България няма хляб за тебе умираш, а ако си крадец мошенник лъжец си паша и си живееш в богатство

    ОтговорИзтриване
  2. наблюдател12/2/15 22:08

    Терминал-2
    Нямаме вече държава за 26 години. Тия които свалиха Тато с преврат я унищожиха.
    Това е факт, който вече не могат да скрият.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/2/15 23:42

    sega sled tozi kredit na pravitelstvoto,visokite smetki tok,povisavaneto zaplatite na deputatite prezidenta i t.n.Spasqvayte se hora,tezi koito ste ostanat v rodinata ste plastat kreditite na mirzelivite o NS.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/2/15 19:50

    ТЕРМИНАЛ № 2

    Всеки знае, втори Терминал!
    Всеки миг излитат самолети.
    Плачат всички! Да ти стане жал.
    Заминават емигранти клети.

    Всеки помни, втори Терминал.
    На света, най- тъжното летище.
    Ще те води, самолета бял?
    далеч от дом и бащино огнище!

    Тъжна гледка, втори Терминал.
    Едва ли някой тук ще го забрави?.
    Бащи и майки, старец побелял.
    Плачат тука и сърца корави.

    България е втори Терминал.
    Рани само носим във сърцата.
    Всеки политик ни е продал.
    България прогони си децата.

    Плач и сълзи, втори Терминал.
    Във душата се отваря рана.
    Всеки втори днес е отлетял.
    Нищо свястно вече не остана.

    Ех, Родино! Втори Терминал,
    е раната кървяща от години.
    Затова ли Бог ни е създал ?
    Боже мили Боже, помогни ни !!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/2/15 20:28

    Няма ли един българин да подаде молба до НС за смяна на името на БГ-Терминал 2

    ОтговорИзтриване
  6. Терминал-213/2/15 21:28

    19:50І
    Натъжи ме стихотворението, което сте публикували. Жалко, нищо не може да ги спре. Тръгват след някой ден. Нищо не ни остава освен да се молим за тяхното здраве. Мъка,мъка,мъка------

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.