Жельо МИХОВ
„Беше една декемврийска вечер. Отново валеше. Трябваше да си почивам след като претърпях операция от херния. Лежахме у дома, когато се чу пукането. На следващия ден стената на къщата се разцепи. Тогава дойдоха хора от институциите. Казаха, че ще се вземат мерки, но… Два дни след дъждовете на 1 февруари, домът ми рухна. 18 години живеем в него, нямаме друг, а само за броени часове свлачището ни го отне…", разказва Исмаил Ахмед от Сипей. Заедно със съпругата му Рахиме и синът му Самет, те са част от единадесетте души, които трябваше да напуснат жилищата си в селото след проливните дъждове в началото на февруари. Къщата му съществува единствено на документи, а гледката на имота предизвиква истинска тъга. Тя е също и в очите на двамата съпрузи.
Техен дом в момента е хотел „Меаца". Бедствието и личната им драма ги пратиха от сградата край страшното свлачище в Сипей, право в… „Париж". Малкият им сак с най-необходимото е оставен точно в подножието на Айфеловата кула. Но не онази във френската столица, а на стената на апартамента, който обитават в кърджалийския комплекс. Иронията на едно бедствие. Ахмед и Рахиме едва ли са имали меден месец след сватбата си, а сега са настанени в апартамента за младоженци. Цената обаче е много по-голяма…
59-годишният мъж е пенсионер по болест, жена му е безработна. Това, което е определила държавата за човек в неговото състояние, е сумата от 131 лева месечно. По-страшното в случая е, че от следващата седмица Исмаил трябва премине на диализа. „Къщата ми рухна, бъбреците ми също", казва мъжът. През лятото синът му стягал сватба. Тя обаче няма да се състои, поне докато семейството не успее отново да съгради разрушения си дом.
„Моята къща пострада най-много, още четири може да рухнат. При нови поройни дъждове, свлачището ще разруши половината село. За 24 часа земята пропада с 10 сантиметра. Не се ли вземат спешни мерки, край. Надяваме се държавата да помогне. Надеждата ни е отново да заживеем в дома си и постепенно да го изградим отново", казва Исмаил.
„Първо бяхме в джамията в Сипей, но и нейните стени започнаха да се пропукват. Тогава при нас дойде кметът и ни каза: „Фахри Идриз ми се обади и рече да ви пратя при него". Така дойдохме. Той ни посрещна с думите, че това е вторият ни дом и да нямаме никакви притеснения. „Аз поемам всичко", каза. Нямам думи как да изкажем своите благодарности към него", обяснява Исмаил.
„Благодарение на Община Кърджали, съвсем скоро ще се преместим в малка къща в града. Можем да останем там за 1 година. В момента чакаме да се прокара ток. Когато дойде в Сипей, кметът Хасан Азис ни каза, че Общината ще се справи със свлачището. „Както направихме пътя за Енчец, така и тук ще оправим". Така рече", казва 59-годишният мъж. Със съпругата му всеки ден ходят в Сипей, за да се грижат за животните си. Вечер пък се прибират отново в… „Париж".
Общо 11 души са евакуирани заради свлачището в кърджалийското село. Едно от семействата е с двегодишно дете и бебе на един месец. Настанени са в апартамент в Кърджали.
24rodopi.com
На снимките на първа:
Семейството пред разрушената им къща в Сипей и в хотелска стая „Париж"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Стоян12/2/15 15:02

    Фахри Идриз е ЧОВЕК

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/2/15 15:48

    Браво Фахри,Господ да те благослови!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/2/15 16:56

    Tova se kazva istinski qovek

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/2/15 17:29

    Fahri abi bule durumlada yardim ediyosunya allah 1rini 1000 etsin keske herkez sizgibi olsa

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/2/15 17:34

    Evalla bat Fahri nauci i drugite alcni bogati da sa kato teb a da nesa fukat cesa bogati i imat pari vav groba pari nesa nosyat imama steim yade parite evalla bat Fahri

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/2/15 17:40

    evala mnogo dobra postypka

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/2/15 17:46

    FAHRI bravo bratko

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/2/15 17:47

    ako ima oste 10 coveka,kato Fahri problemi s horata ot Sipei nyama da ima

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/2/15 17:48

    Bravo na Meatsata

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/2/15 17:48

    Askolsun kardesim

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/2/15 22:00

    Po-princip ne obicham da komentiram. No tazi statiq me nakara da napisha edno golqmo BLAGODARQ na gospodin Fahri Idriz. Vie trqbva da ste za primer na vseki biznesmen.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/2/15 22:01

    Bravo, Fahri. Znaesh kak da pomagash na horata.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/2/15 22:45

    Браво на Меаца, както винаги помагате и радвате хората. Виждам, че сте помислили и за Деня на влюбените, а съшо така четох във фейсбук страницата на Меаца, че има промоция и за рождениците -20 % отстъпка/ ако не се лъжа/. Наистина браво на вас- трябва да има много повече такива фирми.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/2/15 00:12

    Hidroinjenera Rasim Musa kide e , zashto ne pomaga

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/2/15 09:03

    По принцип не съм много голям привърженик на Фахри Идриз, но не мога да отрека, че този случай е нещо наистина много важно събитие. Благодаря му за помощта към тези хора и нека тези хора също в най-скоро време да си осигурят свой собствен дом !

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.