Престъпността, от която най-много боли
Жельо МИХОВ

Бандити-гастрольори разбиват магазин в Кърджали. Задигат цигари за 6 000 лева. Собственикът обявява награда за информация срещу лицата. Следва… гонка и екшън из софийските улици, но и нито един задържан и осъден. Собственикът вече няма вяра нито в полицията, нито в прокуратурата, вярва в… две дървени талпи. С тях залоства вратите на хранителния магазин и заведението си. Подготвил е и други дървени пособия за раздаване на наказания.
„Един ще хвана, а тогава какво ще се случи… Тогава просто какво има да става…", заявява хаджи Милуш. Кърджалиецът е решен на всичко, за да защити малкия си бизнес, който от години изхранва семейството му.

„Ще минем по-късно", казват две момчета с качулки. След часове си тръгват с три кашона цигари от разбития магазин

Историята започва през една ноемврийска вечер на 2013 година. В хранителния магазин на Милуш влизат две момчета с качулки. Обслужват ги продавачка и съпругата на собственика. Двамата разглеждат с любопитство обекта и сочат втората врата встрани от касата.
„Питаха какво има там. Отговорих им, че това е заведението ни. Дели го една врата от магазина. Казах им да влязат и пият по едно топло кафе преди да продължат по пътя си.
Отговориха ми, че ще минат, но по-късно. Откъде да предположа, че това са крадците, които ще разбият магазина ни", разказва съпругата на Милуш-Тонка.
Часът е 4:16, 26 ноември 2013 г. Камерите в магазина заснемат същите двама клиенти как разбиват вратата, влизат зад касата и буквално за секунди отмъкват кашони с цигари. Успяват да се изнесат преди да дойде патрул на СОТ. Действията им са отработени и светкавични.
Единствената следа, която оставят е записът на камерата.

„Абе, момче, ти знаеш ли какво означава измама!?"

Собственикът на обрания обект решава да пусне краткото клипче в медиите и обявява награда за всяка информация за крадците. Не след дълго с него се свързва жена. „Този е голям мръсник, ще ти кажа кой", е обещанието след няколко телефонни разговора. Иска от него обаче 5 000 лева.
„Каза, че ще ме вкара направо в склада с краденото", разказва Милуш. Той трябва да се срещне с представилата се за Ками в София. Кърджалиецът веднага се свързва с началника на Районното полицейско управление в Кърджали. Обещават му подкрепа от столични служители на реда.
„Тръгнах за София с двама приятели. Срещата беше в „Дружба". Пред една бензиностанция чакахме 3 часа полицаите, които трябваше да дойдат. Когато се появиха, първите думи на един от цивилните бяха „Абе, момче, ти знаеш ли какво значи измама? Къде си тръгнал? Давай, `айде, след тебе сме", разказва Милуш. 
„Жената ни напътстваше по телефона. Въртяхме с колата сигурно два часа из улиците. Накрая спряхме отново в „Дружба"2. Слязох от автомобила, говорейки с нея по телефона. Вика ми: „Обърни се наляво, обърни се надясно, виждаш ли този магазин" и т.н. По едно време съзрях една жена, около 30 може и повече годишна, която говори по телефона. Махнах й, тя се приближи. Идва до мен и ми вика „Абе, будала, що закъсняваш?". Въртя, мажа, казвам, че от Кърджали идвам. След малко от магазина излиза т.нар. Димата. Идва към нас и го гледам-същият, който ми обра магазина, дори със същия анорак. Оглежда се и казва на жената „Замириса ми на ченгета тука". Тогава извадих парите, които бях приготвил. Бяха 7-800 лева в банкноти по двайсетачки. Най-отгоре обаче на пачката бях сложил банкноти от 50 лева. Тази като видя парите и полудя. Вика: „К`ви ченгета бе, няма никой, този носи парите. Казах им, че отивам да докарам колата. От автомобила слезе единият от придружителите ми и остана само шофьорът. Като спряхме пред тях казах жената да седне на предната седалка, а аз и Димата седнахме отзад. Потеглихме, но само след около няколко метра тоя се изкрещя „Ченгета!", отвори вратата и скочи в движение. Успях веднага да изхвръкна и аз, докопах го, сборичкахме се, но той успя да се отскубне и да побегне. От полицаите, които ни следваха, нямаше и следа. Жената от няма накъде ни закара до блока, в който живеел Димата. Едва тогава пристигнаха полицаите. Тази започна едни циркове. Как така й искали лична карта, тя работила, плащала данъци и т.н., нямали право да я задържат. Отидохме в Районното и два часа давах показания. Едно от ченгетата ми рече: „Този колко е хитър, колко хора е измамил и все го измъкват". След това ни казаха да си тръгваме, те щели да се оправят", споделя Милуш.
Следват очни ставки в полицията в Кърджали. Потърпевшият магазинер разбира, че съучастникът на Димата се казва Ангел.
„Точно него видях при разпознаването. Бяха докарали четирима души. Един от тях беше той. Димата така и не бе доведен", казва съпругата на Милуш-Тонка.
Минава известно време, но единствената информация, която магазинерът получава, е изпратена в плик. В него пише, че досъдебното производство срещу неизвестен извършител е прекратено. Дотук с Димата и аверите му, а записите на видеокамерите си остават само за домашния архив.

Дежа вю

Точно година по-късно-в нощта на 27 ноември 2014 г., магазинът е обран отново. Задигнати са 150 кутии цигари, а извършителят е покрил главата си с чаршаф. Милуш обаче е убеден, че това отново е Димата.
„Сигурен съм, че е той. Година след първия удар го направи отново. Сякаш, за да си отмъсти и да покаже, че подобни боклуци като него са неуловими. Знам, че е той.
Същите движения, същия похват, всичко е идентично на записа от видеокамерите от предния път", смята магазинерът. Струва му се като дежа вю. Следва ново разследване и ново писмо, което го уведомява за приключилото досъдебно производство.
„Отидох да попитам за информация по случая. Изгониха ме от следствието като мръсно куче. Направиха и на две стотинки охраната, която ме бе пуснала. Аз обаче обжалвам и искам разследването да бъде продължено", категоричен е Милуш.
Кърджалиецът взема и още по-сериозни мерки. Освен СОТ, той използва и две здрави дъски за заключване на вратите на магазина и заведението си. И точно навреме. На 19 февруари, обектът му отново е атакуван. Апаш пробва с „кози крак" да отвори вратата на магазина му. Удря обаче на камък или по-скоро на… здраво залостената с талпа врата. Същата нощ е отворен по идентичен начин друг магазин в квартала, на броени метри от обекта на Милуш.
„На сутринта видях пораженията по вратата от лоста. Малко по-късно разбрах, че магазинът на „Осетия" е бил разбит и са откраднати цигари и пари. Не подадох жалба. Какъв е смисълът? После ще има „ела тук, ела там, пиши това, онова" и накрая пак нищо, а едни хора в края на месеца ще вземат заплати. Не вярвам вече ни на полиция, ни на прокуратура", категоричен е Милуш. Още по-сигурен е, че все някога ще докопа някой бандит и тогава…

***
„Разкрита е кражбата от хранителен магазин в областния център, извършена на 19 срещу 20 февруари. В полицейското управление в Кърджали във вторник в 20 часа е задържан 25-годишният И.С. Част от откраднатите цигари от обекта са били открити и иззети. Извършителят на кражбата беше разбил входната врата и откраднал 10 стека цигари и 1450 лв. След извършен оглед беше образувано досъдебно производство и предприети оперативни действия за издирване на извършителя, който беше установен и задържан. Работата по изясняване на случая продължава", съобщиха от Областната дирекция на полицията. Става въпрос за магазин „Осетия".
24rodopi.com

На снимките:

Новият способ за заключване
Милуш показва пораженията по вратата от последния опит за обир…
… и записът когато Димата влиза в магазина на „разузнаване"



Задига се наред, а домовете се превърнаха в затвори

„Превърнаха ни в затворници в собствените ни домове. Сложили сме метални решетки на прозорците, затворили сме терасите с дограми. Вратите ни са метални с най-различни варианти на заключване. И всичко това, за да не ни отмъкнат телевизора, компютъра, златните обеци на жената. Иначе се водим най-спокойното място за живеене", разказва родопчанин, чийто дом е бил обиран посред бял ден. Казва, че една-единствена комшийка видяла непознати да изнасят вещи в автомобил. Когато полицаите я попитали за описание на колата, тя отговорила" Ами, беше червена".
„Народът огладня тотално и затова зачестиха кражбите, не че преди ги е нямало. Вече обаче не подбират. Краде се от бижута до тенджери-всичко, от което могат да се извадят пари. В Родопите е пълно с полицаи. Сигурно има най-много служители на реда на глава от населението в цялата страна, но никаква сигурност не се усеща", заявява момчилградчанин, на когото къщата на село е била разбита, а от нея са задигнати пружините на леглата и дюшеци.  
„В цялата държава се краде. От най-ниското до най-високото стъпало във властта. Няма и няма и да има вкаран в затвора. Хората се ядосват като виждат толкова далавери. Но най-много ги боли, когато им се отнеме и малкото, което имат. Битовата престъпност е най-страшна за народа", категоричен е кърджалиец, чиято кола е била разбита. Причината според него е в забравени три кутии цигари на седалката. Поне само това е отнето…
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/3/15 10:36

    За какво ни са полицаите само дето взимат сумати пари и рушвети и нищо не правят. В България всички са корумпирани и грабят бедния народ. Къде е ЕС не виждат ли това или нашите управници им хвърлиха прах в очите

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/3/15 12:52

    Ама като им четете данните от отчетния доклад на наште тукмаци от ОДМВР - Кърджали, ше си кажете - бре голяма работа са бе, то едни страшни проценти разкриваемост, то едно намаляване на битовата престъпност, то едни чудеса от героизъм! А просто по-голямата част от родната милиция, дето ни пази, са си едни търтеи, лентяи и тунеядци!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/3/15 17:29

    2/3/15 12:52 Те са същите като при Тато, дори и по зле са....участват в далаверите на апашите!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/3/15 20:42

    Не си давайте парите напразно на СОТ, СОД и т.н. В OLX.bg има алармени системи за по 100-150лв работещи с СИМ карта за GSM.
    На Хаджимилуш му пожелавам някой ден да хване крадец по време на престъплението и да си изкара гнева за всичките крадци от последния.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.