Съдебно тото бе разиграно в Деня на отворени врати, организиран от Окръжния съд в Кърджали по случай професионалния празник на юристите. Председателят на Окръжния съд Георги Милушев демонстрира пред журналисти системата за електронно разпределение на делата, която изключва възможността магистрати да гледат дела по свое усмотрение.
Електронната система в Кърджали действа от 1998 г. и е изработена с американско съдействие. Към деловодната програма „Лотус"действа специален модул за случаен подбор на магистрати за гледане на дела с цел избягването на конфликт на интереси. Програмата се счита за по-съвършена от тази , която е масово разпространена в съдилищата на страната, защото съчетава в едно деловодната система с модула за разпределение и изключва всякаква възможност за субективно вмешателство.
Делата за днес бяха само от районните храмове на Темида по въззивни жалби. На всяко от тях се поставя печат с часа на входиране. Делото получава уникален номер. С него то влиза в програмата. До модула за разпределение допуск има само председателят. Чрез съдебното тото той определя кой от магистратите, които гледат наказателни дела ще поеме ново дело.
По същия начин се разпределят и гражданските дела между съдии с такава квалификация. Системата действа автоматично и ръчно. При автоматичното се разпределят почти всички дела, с изключение на мерките за неотклонение, които се поверяват на дежурен магистрат, чието име се вкарва в системата ръчно.
Председателят на Окръжния съд Георги Милушев показа как след автоматичното определяне на докладчик по делото, автоматично излиза и протокол, който посочва часа и деня на електронното тото. Той се прикрепя към делото и отделно автоматично отива във Висшия съдебен съвет за контрол.
За сега нямаме случай някой да се оплакал от нашата система за случаен подбор или от ВСС да са констатирали нарушения, каза в заключение Георги Милушев.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/15 21:18

    Много червени папки бре. т`ва са папките на БКП-ДС-БСП-обвиняеми...Стига си ме удрял бе мачо, така мисля, така пиша.Ееее нема сини папки, червени и малко зелени-бзнс (от бсп-то партията са зелените). От сините нема и да има обвиняеми. Да не са комунисти я.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.