Първото зубърче в Източните Родопи дойде на бял свят в дивечовъден участък „Студен кладенец". Майката и малкото се чувстват добре, грижи за новороденото полага и мъжкият, съобщиха от фондация „По-диви Родопи".
Зубрите са световно застрашен вид, ключов за отворените горски екосистеми и символ на възвръщането на дивата природа в Европа. Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед, но е по-едър. Зубърът е изчезнал от дивата природа в България през Средновековието, а в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство „Воден" в Североизточна България.
Зубърчето в Студен кладенец" е първото родено след столетия в Родопите. Първите дни след раждането, то и родителите му прекарват предимно скрити в гората. Родителите не се отделят от малкото и ревностно го пазят. Засега малкото все още няма име, не е известен и полът му. Очаква се това да стане ясно в следващите дни, когато малкото укрепне и излезе на открито.
Зубрите бяха докарани от Германия в дивечовъдния участък „Студен кладенец" през октомври 2013 г. Това бе първата стъпка в реинтродукцията на зубри в Родопите, осъществена от фондация „Новото тракийско злато" (сега преименувана на По-диви Родопи") и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи".
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/15 15:47

    Предлагам да го кръстят Гошо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/6/15 18:53

      вече е кръстен ....топал Кадир....

      Изтриване
  2. Анонимен22/6/15 16:40

    Пътя оправиха ли ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/6/15 16:47

    браво тази новина ме напрови щастлив. Наистина много величествени животни.Дано станат много повече.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/6/15 18:37

    Браво,може ли да кажете колко животни са вкарани и колко има в момента.Каква е половата им структура?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/6/15 18:44

    sega i zubrili da yadem...ako trqbva 6e yadem...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/6/15 21:06

    кмета на гургулица бешели там даго кръстиат пунчев

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/6/15 21:07

    кмета на гургулица ще оправи зубрите на скара много обича скара и да бойадисва мистаците сии

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.