„Червените" не са оптимисти за сесията - съветниците на ДПС били много, а и други щели да гласуват „против" заради намалението на заплатите от 600 на 300 лева


В БСП не са оптимисти за гласуването в Общинския съвет в Кърджали за отделянето на града в самостоятелна община от околните 117 села, но имат готовност да съберат подписка, за което ще са необходими минимум 10 000 гласа. Това разкриха пред 24rodopi.com членове на областното ръководство на партията.
Идеята на социалистите за разделянето на настоящата община Кърджали на две – градска и селска, предстои да бъде разгледана на следващото заседание на Общинския съвет, което е на 22 юли. Засега темата не е включена в дневния ред.
От БСП настояват за провеждането на референдум за отделянето на Кърджали като самостоятелна община.
Както вече писахме, социалистите в града внесоха предложение в ОбС за обсъждане, но то се оказа невалидно.
За да стигне предложението до Общинския съвет трябват 9 гласа. „Червените" подписи обаче бяха само 6. Липсващите три подписа бяха допълнени от групата на ГЕРБ, но с уточнение: „ГЕРБ ще даде своите три подписа за референдум, за да спестим на хората поредната порция упреци от ляво, че пречим да се случи нещо хубаво на кърджалийци, че сме се  споразумели с ДПС, че бягаме от дебат и прочие абсурдни хрумки".
Мотивите на БСП официално са обявени като икономически, но ако се стигне до обособяване на градска община, от партията се надяват да спечелят кметските избори.
За да бъде подкрепено предложението за референдум в местния парламент са необходими 21 гласа. Дори да получат всичките 9 гласа на ГЕРБ в разпоредителния орган, както подкрепата на независимите съветници, БСП ще събере максимум събира 18 гласа, което на практика обрича идеята.
Освен това по-голямата част от настоящите общински съветници се надяват да получат нов мандат през октомври, а разделянето на общината ще им намали наполовина доходите.
„Община Кърджали е с население от над 120 000 души и възнагражденията на общинските съветници се определят като процент от възнаграждението на Председателя на Общинския съвет. В момента общинските съветници получават около 600 лева месечно. При обособяването на две общини населението в тях ще намалее и тогава възнагражденията на съветниците се изчисляват като процент от средната брутна работна заплата в общинската администрация. Не съм правил точни сметки, но съветниците ще получават между 200 и 300 лева месечно. За това и допускам, че част от тях ще се противопоставят на искането за референдум, за да не загубят по-високите си възнаграждения", твърди лидерът на БСП в Кърджали Георги Кючуков.
Ако идеята за референдума влезе в дневния ред на 41-местния местни Общински съвет на 22 юли, и бъде отхвърлена с 23-те гласа на ДПС, от БСП ще организират събирането на подписка, за която ще са необходими поне 10 000 парафа. Както вече 24rodopi.com писа, и в двата случая най-рано референдум ще може да се случи през пролетта на 2016 година.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Когато има някаква идея, добре е да се провери дали тя е приложима на практика! Нека от БСП пробват, нищо лошо... Така народът ще си каже думата!

    ОтговорИзтриване
  2. Аптикадир18/7/15 08:43

    БСП-ПОДЛОГИ НА ДПС !
    Още не кме забравили как стояхте наведени пред АМЕТ Доган !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/7/15 08:58

    Аз реших ,че от България ще ни отделят.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/7/15 09:03

    Лустрация! Немедлено!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/7/15 09:34

    крайно време е !!! пускайте подписката!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/7/15 10:37

    ПУСКАЙТЕ ПОДПИСКАТА!!!!!!!!!! но не само в Кърджали, тази процедура да се изпълни цяла България тогава.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/7/15 11:08

    Браво на комунистите ,добре спазват инструкциите , това е генерална репетиция ,да направим подписка за да отделим Кърджали от България

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/7/15 12:14

    Кючуков откри математиката

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/7/15 13:34

    Тия пак ли с простотията. Нарича се КОЛЕКТИВНА ОРГАНИЗИРАНА БЕЗОТГОВОРНОСТ....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/7/15 13:36

    В Кърджали, кои останаха-селяните от Николово, Пчеларово и тук там някой глупав, ограничен, задръстен човек...Умните са извън бг и в по-големите градове. . .

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/7/15 13:44

    РЕФЕРЕНДУМ и СВОБОДА,АВТОНОМИЯ за провинцията. ....крадливия,корумпирания,еврогейска и евролесбийска София НЕ Е БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/7/15 19:15

      включете и оделяне на източна румелия...от.......sen anladin oni...

      Изтриване
  12. здравко сербезов18/7/15 13:57

    Алоооо.
    БСП с Арменеца.
    Като сте тръгнали с подписка която ще рече референдум.
    НАПРАВЕТЕ И СЛЕДНАТА СМЕТКА.
    Европейското законодателство дава право на подписка/референдум и за следните.
    1. Училища
    2. Само отделяне от софия. като отбраната/ мвр и външната политика остават зависими.
    3. Самостоятелна данъчна политика.
    Местен парламент.
    .....
    Недейте игра с огъня.
    Без това грабите Народа.
    Оставете народа на мира.
    както е казал зафериус.
    СОНРАДАН ПИШМАНЛЪК БЕШ ПАРА ЕТМЕЗ.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/7/15 14:49

    tova e izborna taktika za da svalyt Aziz ot kmetstvoto

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/7/15 21:36

    Кж е едно голямо село, а искат да се отделят от по-малките селца ...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.