От първи януари 2016 г. ще заработи радио „Кърджали". Това се налага след скандала „Изключиха важен предавател на средни вълни, спряха новините на турски език". Ще припомним, че за да потушат напрежението, от ръководството на радиото дори обещаха да закупят нови радиопарати на селяни от Кърджалийско, за да могат да слушат новините на турски език на къси вълни.
„Кърджали" ще бъде 9-тата регионална радиостанция на обществения оператор БНР. Договорът бе подписан днес между изпълнителния директор на БНР Радослав Янкулов и кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.
На последната сесия Общинският съвет в Кърджали гласува да бъде предоставено безвъзмездно право за ползване за период от 10 години на помещения от радиото. Те се намират на 3 етаж в сградата на бившия Окръжен народен съвет.
Изпълнителния директор на БНР Радослав Янкулов подари на градоначалника инж. Хасан Азис радиоапарат със старинен вид, но с всички съвременни компоненти– с дистанционно и CD-плеър.
Радио „Кърджали" ще започне да излъчва от областния град от началото на декември т. г., но това ще бъде експериментален период. Ще бъде сформиран екип от 7 души, като предпочитанията на ръководството на БНР са те да бъдат местни хора, познаващи добре проблемите на региона. Те ще работят на пулт и едновременно с това като журналисти – т.нар. one man show.
В срещата в Кърджали заедно с изпълнителния директор на БНР Радослав Янкулов участва и Христин Стрижлев, член на Управителния съвет на радиото.
Радио Кърджали ще е деветата регионална радиостанция на обществения оператор след София, Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Стара Загора и Шумен. Ръководството на БНР е одобрило програмен проект, концепция, профил и схема за Радио Кърджали. Проектът е в контекста на необходимост от информираност на населението в региона, където ще се приема програмата, чийто майчин език е турският, чрез съвременни платформи и УКВ вълните на 90.0 MHz., съобщават от радиото.
Ще припомним, че наскоро от БНР обявиха, че националното радио вече е трето по слушаемост в страната след „Веселина" и „Дарик".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/7/15 15:15

    Най-сетне. Цял ден ще слушаме песните на незабравимата Кадрие Лятифова - Славеят на Родопите и майка на Вежди Рашидов. Да почива в мир жената, а синът й да се гордее с нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/7/15 16:12

      А дали майка му щеше да се гордее с политиката му?

      Изтриване
  2. Анонимен29/7/15 15:50

    Да Ви е честито, Кърджали !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/7/15 16:29

    Това стусио щесе излъчи регионалните програми на БНР както другите като Пв,В-на, Рс.Ш-мен.Ст заг.и Благоевград. Турската щее от Софийското студио на БНР на Fm 090 khz честота за Кърджали както се излъчва и в момента.

    ОтговорИзтриване
  4. А кога ще се раздават безплатните радиоапарати

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/7/15 16:54

    Мечо, не радиоапарати, а се връща старото време радиоточки, диктатура...
    Това го четох от едно писания на Тома Томов. Да е жив и здрав. Много е умен...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/7/15 17:01

    1kw e mnogo slabo,ne pokriva mnogo sela, zakriha 75kw predabatel, a ni pusnaha samo 1kw, koyto e krayno nedostatachen...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/7/15 19:01

    турска му работа.
    излишно похарчени пари. кой от турците слуша бнр или гледа бнт?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/7/15 22:47

    те гледат единствено и само турска телевизия - сателит майка, сателит...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/7/15 22:47

    свобода

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/7/15 23:21

    Ще има ли новини на Български. Населението в региона, където ще се приема програмата на майчин език не е само турският а е и БЪЛГАРСКИ.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/7/15 23:23

    Щом ще се излъчва от 3 етаж в сградата на бившия Окръжен народен съвет радиото ще се приема само в гр. Кърджали а не в региона. Кмета на гр. Кърджали инж. Хасан Азис, може да е инженер, но май не е наясно с УКВ,СВ и КВ и др. вълни. Може и на човека, Кмета на Кърджали инж. Хасан Азис да са му ясни нещата но който е нанисал по горе изложеното да не знае за УКВ, СВ, ДВ и др. вълни .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/7/15 23:33

    Радио "Веселина" се излъчва от Кулата на РРТС Иванци.
    Радио "Дарик " се излъчва от Кулата на РРТС Стръмни рид.
    Няма как да бъде регионално щом ще се излъчва от 3 етаж в сградата на бившия Окръжен народен съвет. Тази новина прилича на чиста предизборна парлама или нещо такова.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/7/15 23:37

    Кьорфишек

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/7/15 23:43

    Ненужна е тази радиоточка. Кой слуша националното радио, че да тръгне да слуша някаква станция. Някой някога да е слушал радио Стара Загора?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/7/15 23:57

    майчин език е турският но разбираме и български. нямя нужда .

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен30/7/15 00:00

    по добре да има новини на Румънски, понеже преминават през града доста Румънци.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен30/7/15 08:22

    На турски ли ще се приказва? Ще го закрием, ако е така!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен30/7/15 11:40

    ПРЕДИЗБОРНИ УЙДУРМИ МЕЖДУ ДПС И ГЕРБ, а Радослав Янкулов е готов и свирки да прави за да оцелее в националното радио

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен30/7/15 13:13

    Много хора очакват с нетърпение тези предавания, един от тях е възрастният ми баща, а и аз също ще ги слушам с интерес.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен30/7/15 16:03

    През 60-70 години на миналият век също имаше предаване/песни/ на турски език. Тогава не ни правеше впечатление, защото точно тогава нямаше възр. процес. А сега с тоя възродителен процес и хоп националдемократите скачат за щяло и нещяло. Дори приятелката ми Мергюл Исмаилова, която ми беше съученичка се омъжи в друг град и с кеф съм я слушала по радиото да пее. Кадрие Лятифова, също въпреки, че бях много малка т.е. на годините на Вежди съм...Важното е да не се правят зулуми, обиди...,а нека си слушат хорицата. Те милите от работа не им остава време за радио. Вечер за 1 час пускат турската телевизия и претрепани от работа си лягат. Говоря за мюсюлманите, които живеят в покрайнините на града. Имат животни, имат много работа. това е с една дума, въпреки че изнесох цял доклад!

    ОтговорИзтриване
  21. Кадрие Лятифова си обичаше много децата - Ружди и Вежди. Бащата Лятиф работеше в Димитровград, в мините и тя сама се грижеше в отглеждането и възпитанието на двете си дечица. Черни панталонки и бели ризки. Като близначета бяха двамата. Чиста по душа и чиста у дома беше охххх леля Кадрие. Живееше в центъра на Хасково, на местото на старата ДСК, на квартира...Сега едва ли щеше да е жива, родена е през 1927 г. ... , а може би да...Ако беше жива на 100% щеше да се гордее и с двамата си сина. За жалост - Кадрие, Ружди и Лятиф са покойници. Дълбок поклон!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен30/7/15 22:28

    Пишете нещо за Мергюл Исатова - певицата. Родена е през 50 години на м.в. Доколкото зная се омъжи в Разград и от нам нататък следите ми се губят. Жива ли е... Чувал ли е някой нейните песни ? Пишете ни, че ми е много любопитно. Имаше страхотен глас...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.