Втората стихосбирка на Сабина Садова е вече факт. Книга с превъзходни детски стихове, които са хем детски, но и не съвсем!…"Слънчеви драскулки" е удивителна не само с впечатляващата поезия, която ни се предлага, но и с едно изненадващо решение на издателя! Той не ангажира художник, за да илюстрира изданието, а взема цветните рисунки на над осемдесет деца от Ардино и района, вкарва ги по подходящ начин в книгата и така деца от детските градини и от първите учебни класове  стават съавтори на книгата на Сабина… Децата от Ардинско, някои от които вероятно бъдещи художници, виждат рисунките си в професионално издадена книга. А това си е почти уникално като подход… Радостта е и за даровитата поетеса и за децата и за стотиците родители, баби и дядовци!...
Редактор на „Слънчеви драскулки" е най-четеният родопски писател Христо Красин по чието предложение книгоиздателят Огнян Младенов издава книгата. Младенов е собственик на известното  Софийското издателство „Световит", прославило се не само в България с  публикуването на романите на Христо Калчев, Владо Даверов, Георги Стоев, Донка Петрунова, Бойко Беленски, Петър Христозов и много други, както и няколко от творбите на редактора на „Слънчеви драскулки".
Срещата бе по инициатива на местното читалище „Родопска искра". В залата на общината се бе събрала ардинската интелигенция. Да почетат местната поетеса бяха дошли и ръководителите на общинската администрация.
Именитият писател и сценарист Владо Даверов сподели очарованието си от прочетеното в „Слънчеви драскулки" и насърчи даровитата поетеса по творческия й път. За самата технологията на създаване и издаване на книгата разказаха Огнян Младенов и Христо Красин. В края на вълнуващата среща общинският кмет  Ресми Мурад благодари на гостите от София за вниманието им към общината и пожела в тази насока да се създаде традиция. След това прочете поздравителна телеграма до „виновницата" Сабина Садова и й поднесе огромен букет с цветя. Тържеството приключи със скромен коктейл.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/7/15 19:40

    Похвално е това, че Ардинските ръководители подкрепят местните творци! Недостатъчни са обаче контактите със Софийски интелектуалци... Гостуването на големия писател Владо Даверов преценявам като едно малко събитие за Ардино! Браво на кметовете...

    ОтговорИзтриване
  2. Гюлпембе4/7/15 19:55

    Сега видях, Саби Само така, Като те видя ще целувам.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/7/15 19:57

    Тия от читалището са страшни!...

    ОтговорИзтриване
  4. Кака Гюл4/7/15 20:31

    На Сабина й личи че е поет... Ама по-рано трябваше

    ОтговорИзтриване
  5. Ферди4/7/15 20:49

    Какво читалище. Тука без кмета нищо не става Бале пак прави нещо Ашколсун.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/7/15 20:54

    Бля, бля, бля... Трябва да се прочете книгата ама къде да се намери...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/7/15 20:59

    Читалището трябва по-често да прави такива работи Да вика поети от София, ама и музика. Едно време много концерти идваха тука, така де.

    ОтговорИзтриване
  8. Учителка4/7/15 21:31

    Много сме благодарни на Сабина! Децата така се радват, радват... А тези, които не са включени в книгата се сърдят. Сладурани... Тя, Сабина може и за тях да направи нещо!

    ОтговорИзтриване
  9. лейла4/7/15 21:34

    Аз имам две внучета едното е в книгата, а другото не е... Сега ще се избият

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/7/15 07:48

    Такъв голям творец като Владо Даверов да дойде в Ардино, скоро не се беше случвало! Поздравления към организаторите!

    ОтговорИзтриване
  11. Педагог5/7/15 20:20

    Учителското съсловие в Ардино трябва да признаем, че колежката Садова направи нещо невероятно за подопечните ни децата, доставяйки им възможността да видят рисунките си в книга... и да спорят и се радват точно по детски! Това е истинска педагогика! Ясно е обаче, че и общинските ни шефове, които са дали подкрепа, са зрели ръководители!...

    ОтговорИзтриване
  12. Айля5/7/15 20:42

    В коя книжарница я има книжката, за да си я закупим !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/7/15 07:18

    Всичко е предизборна кампания на ДПС!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/7/15 10:22

    Ако една партия направи нещо добро, на всяка цена ли е предизборна кампания? Пък и изборите, макар и само след месеци, са си още далече!...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/7/15 11:00

    Добре, ама нека по-често канят таланти от София и страната! Стига са посрещали и хранили тези "олмиджак" хора от Турция!

    ОтговорИзтриване
  16. Педагогическа тояга6/7/15 11:32

    Обърнахте го май на политика на гърба на Садова и Даверов! Дайте да коментираме събитието с появата на "Слънчеви драскулки"!

    ОтговорИзтриване
  17. Гадняр6/7/15 14:58

    От кога Садова е поетеса, не го бяхме чували!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/7/15 16:44

    Когато става дума за истински творци, няма значение от къде идват-от югоизток или от запад!

    ОтговорИзтриване
  19. Контрагадняр6/7/15 16:51

    Много хора се учудват, но поезията й наистина е завладяваща! Слушах Красин какво каза на представянето-че в словото на Садова има бисери, има диаманти! И е точно така... Красин всъщност и за това е решил да я предложи за издаване на своите хора в София! Местните кметове са го подкрепили и ето- книгата е факт!

    ОтговорИзтриване
  20. майка6/7/15 18:32

    За мене е по-важно,че децата много се зарадваха... Скачат от крак на крак и се хвалят... Браво на всички дето са помогнали тази книга да излезе.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен9/7/15 18:17

    Появата и представянето на стихосбирката "Слънчеви драскулки" на Сабина Садова, редактирана от Христо Красин в Ардино, си бе едно събитие! Радвам се, че и кметовете ни дадоха рамо та всичко това да се случи!...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен10/7/15 07:54

    Ардинци трябва да се радват, че имат толкова прогресивни кметове начело с Мурад!

    ОтговорИзтриване
  23. Джабраил10/7/15 11:39

    Сабина Садова е страхотна поетеса! Дано да видим и трета нейна книга!... Чакаме!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен10/7/15 17:24

    С книгата си Садова направи толкова много за ардинските деца колкото всички учители от района взети заедно не биха могли да направят! Признателност и почитания!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен12/7/15 13:11

    Стига с тези хвалби за Садова! Кажете нещо лошо...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен12/7/15 13:12

    Лошото колега е, че книгата е много хубава и няма за какво да се заядем...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.