Над 100 мюсюлмани  се събраха днес рано сутринта в джамията в ардинското село Млечино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан Байрама. Повечето от тях бяха изселници, които пристигнаха от Турция, Белгия, Холандия, Англия.
Ритуалът започна в 6.50 часа с байрамска молитва и проповед, изнесен от имамина Тахир Тахир.
Празнична молитва имаше и в кирковското село Фотиново, където се завърнаха много изселници.
Рамазан Байрам, наречен още и Шекер Байрам, се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават  „зекят" и „фитре" (дарения) на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече с баклава. Байрамът за мюсюлманите е и ден за прошка, на зачитане и уважение.
След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.
Млади и възрастни препълниха храмовете в Черноочене, Житница, Паничково, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Минзухар и други населени места от района.
В тържествените проповеди на имамите изслушаха нормите за разбирателство, уважение и толерантност, които всеки мюсюлманин следва да спазва.
На организирания в Черноочене празничен събор по случай Рамазан Байрам дойдоха стотици души от района и наши изселници в Република Турция.
Празничното настроение повдигна и представлението на групите към Народно читалище „Юмер Лютфи-1993“.
В словата си кметът на Община Черноочене Айдън Осман и народният представител от кърджалийско Шабанали Ахмед поздравиха присъстващите със свещения празник Рамазан Байрям. Те изтъкнаха, че тези дни са дни на помирение и разбирателство.
Гюнер ШЮКРИ, Рафет АЛИ, Исмет ИСМАИЛ
Видео - тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/7/15 11:26

    ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА ЩЕ ПОИСКАТ ОТГОВОР ОТ РЕДАКЦИЯТА, ЗАЩО ОТРАЗЯВАТ С ПО 5-6 СТАТИИ РАМАЗАН БАЙРАМ, И ЗАЩО 3-ТИ МАРТ САМО С 2-3 СТАТИИ. СЪЩО ТАКА, ТУРСКА ИЛИ БЪЛГАРСКА Е РЕДАКЦИЯТА!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/7/15 12:29

    11,20, redakciyata zasluzhava uvazhenie..
    pozdravi ot selo tokachka

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/7/15 13:14

    Ти да го духаш паразит долен

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/7/15 14:05

    С Господари на ефира можеш да плашиш само проф.Вучков, тъпак ткъв. Тази медия специално отразява всички празници, дори и по-големите християнски празници. Много ли ти се видяха няколко статии за Рамазана или Курбан Байрама? Що за човек и ти, безбожнико?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/7/15 15:27

      ТРАКИЕЦ СЪМ! А ТИ, ВЯРВАЩИЯ КОЙТО НЕ ЯДЕ СВИНСКО, ТУРЧИН ЛИ СИ?

      Изтриване
  5. Анонимен17/7/15 18:48

    niye pred vas gi dereme yunaci bravo na cicomi ahmet toi i kercoto pipa ot vreme na vreme

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/7/15 21:48

    18:48. ИДИОТ, ТИ ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ ОТ КОНЕВРЪЗА ?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/7/15 21:56

    15:27 abe maymun trakiec bil sled 500 godini ti si melez be razberi go........

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/7/15 11:54

    21:56 pitai baba si zashto ne vi iskat v turciq, posle mi otgovori dali az sym melez ili ti

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/7/15 14:51

    ДО 11:54. НЕ ГИ ИСКАТ В ТУРЦИЯ, ЗАЩОТО СА "МЮМЮНИ" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/7/15 15:59

    Днес, неделя е последният ден от Рамазан Байрам. Желаем им много здраве и успехи във всички начинания. Бях прочела някъде от турски писател/журналист-Мир у дома, мир по света...Много често чета "турчина"... Не се гледа кой, какъв е, а се гледа човека...,който разговаря с теб, който е до теб... Имаме близки, които работят на запад, общуват с местните турци от Турция и са с отлични впечатления. Не всички хора -турци,българи,евреи,негри са еднакви. Дори ни казват, че турците са много, много напред от българите. Навремето комунистите са ги мачкали, но сега са свободни ...и се вижда кой,кой какъв е. Както казва съпругът ми-сега се вижда, кой е мързелив и кой работлив. Трябва да се работи така казват младите, които са навън извън бг. Без работа нищо не можеш да постигнеш. Навън се работа по много, има работодатели строги, има и не толкова строги. Но че са строги това не им прави впечатление, защото и те са вложили материал, плащат ти т.е. разходи и т.н. сещайте се...А за политиците казват, че те нямат абсолютно никаква вина-за разхвърляните хартии, мръсотията, това си е до манталитет/съзнание на даден човек. Казват ни, че с всяко идване в бг не им харесва. Става все по-лошо и по-лошо, за което както писах по-горе не трябва да виним политиците. Трябва да се работи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.