В детските градини и училищата всяко дете има право на хранителен режим, съобразен с неговата религиозна принадлежност. Такова допълнение в Закона за закрила на детето са депозирали депутати от ДПС. Те предлагат нов параграф към чл. 14, който регламентира, че отношението на деца до 14 г. към религията се определя от техните родители или настойници, а това на подрастващите между 14 и 18 г. - по съгласие между тях и родителите или попечителите им.
"Непрекъснато като народни представители получаваме сигнали и оплаквания от избиратели, че в учебните заведения на децата се предлага хранителен режим, който не е съобразен с нормите на религията, към която те принадлежат. В целия цивилизован свят този въпрос е решен често и без наличието на специална писмена норма. В нашата страна обаче поради системния характер на този проблем и липсата на нагласа у отговорните институции за неговото решаване, се налага законовото му регламентиране", обясниха от ПГ на ДПС.
Ще припомним, че 6 семейства на мюсюлмани от Кърджалийско са подали молби за религиозно убежище в посолствата на Турция, Канада и Австралия, заради липсата на така нар. „хелял храна" в училища, детски градини и болници у нас. Инициативен комитет настоява в българските училища, детски градини, а и в болниците да се сервира храна, която да е приемлива и според религиозните им убеждения. В момента на учениците мюсюлмани и на болните се предлагало свинско месо. Както 24rodopi първи писа, институциите в България бяха сезирани от групата граждани "Право на избор на хелял храна за децата ни" (на снимката), но от прокуратурата, правителството и парламента им отговориха, че няма нарушение на човешки права. Групата изпрати оплакването си и в Брюксел, но отговор от там все още няма.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/7/15 21:26

    Правото на избор на приемлива храна е право във всички правови държави. .. а задължаването на свинска храна мюсюлманите е все едно .възродителен процес ..2 серия...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/7/15 21:35

    Otkriha toplata voda...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/7/15 22:52

    Заради намаленото финасиране от здравната каса, в болниците е прекратено храненето с всякакъв вид храна. Мюсюлманите са на рамазанска диета целогодишно. Християните покрай тях също.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/7/15 23:00

    Хранете ги само с овнешко турчетата.Трябва да се вмиришат от малки като бащите си.А на другите деца давайте разнообразна храна.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/7/15 23:06

    Храната и нейното приготвяне струват пари. Да готвиш една манджа струва едно, ако готвиш две манджи струва две. Това го знае всяка домакиня и всяко семейство. В мотивите на ДПС написано ли е кой ще финансира това хранене - държавата или общината - т.е. жителите мюсюлмани и християни, или родителите мюсюлмани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/7/15 07:54

      чочум ние мюсюлманите искаме телешко или огнешко защото цениме зравето на нашите деца и рилигия си....а общината е длъжна да ги осигори...

      Изтриване
    2. Анонимен17/7/15 09:25

      Айде нр се прави на много религиозен бе! Ядете свинско и пиете ракия, дори и на вашите празници! До 07:54

      Изтриване
  6. Анонимен17/7/15 07:15

    Защо само в училище и детската градина, а не и в детските ясли?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/7/15 07:28

    Детето на мои близки посещава детска градина в западна държава. Там родителите получават менюто за месец напред и ако детето не консумира някаква храна, то в деня, в които се предлага тя, си носи храна от вкъщи. Няма отделно готвене.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/7/15 08:33

    Prozti bilgari

    ОтговорИзтриване
  9. КАТИБ17/7/15 10:18

    Ако шефовете на ДПС наистина поискат някакви законови промени за "хелал" храната, значи и те са религиозно непросветени! По-добре е да не се излагат, а най-напред да проучат внимателно въпроса!... В Свещеният Коран ясно е казано, че децата до 16 годишна възраст нямат отговорности пред Пророка Мохамед! Това означава, че могат да приемат всякаква храна, която им харесва... А че родителите им са прости и лицемерни-това е друг въпрос!...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/7/15 10:28

    Защо винаги преди избори дупесарите излизат с този номер! Българи, турци! Свинско, агнешко! Аз съм турчин и по-противно и гадно от ДПС ,казвам ви, няма! Амъна койдумун шерефсизлери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аптикадир18/7/15 14:35

      10:28 Ти въобще знаеш ли какъв си бе КАЛТАК такъв ?

      Изтриване
  11. Анонимен17/7/15 12:10

    07:54 codjoum nima otdeliash tlastinataot ovneshkoto meso????? i konsumiras bez tlastina bilo to ovche agneshko shileshko teleshko pileshko ili kakvoto i da e meso ??? . NAPROTIV TAPCHITE SE S TLASTO OVCHE SHILESKO I PROCHIE MESO I MISLITE CE STE PO ZDRAVI OT NIAKOI DRUG LI ???? VIE SIGURNO NIAMATE KRAVNO DIABET SARDECHNI UDARI I MOZACHNI VAS NE VE LOVIAT TAKA LI HAIVAN????? S KAKVO CHISTOTO SVINSKO MESO E PO VREDNO OT LOENOTO SHILESHKO AAAAAAA AHMAK . AZ NE ISKAM DECATA MI DA SE HRANIAT S TLASTI SHILESHKI I OVCI MESA . IMA DIETOLOZI I PREDPISANIA KOITO SE PRAVAT I SPAZVAT PRI RAZKLATKATA ZA SEDMICNITE MENIOUTA ZA DETSKITE KUHNI NEKA IMA RAZNOBRAZIE NO ZASHTO SAMO TELESHKO I ZASTO DA NIAMA SVINSKO ZASHTO ZASTO ????

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/7/15 13:48

    Ами нека да забранят храната въобще в детските градини! И без това всичко освен месото е истински боклук

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/7/15 21:10

    бравооо на ДПС на изборите от нашето село още 100 гласа спечелиха.....алахуекбер

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/7/15 21:51

    КАТО ИСКАТ ХЕЛЯЛ ХРАНА , ДА МИ ЯДАТ, ДЪЛГАТА НЯНКА !

    ОтговорИзтриване
  15. Катиб18/7/15 07:07

    Прави са някои мюсулмани да поставят въпроса за "хелял" храната! След като обаче е ясно, че Свещеният Коран няма специални изисквания към децата, то този разговор трябва да приключи... Децата трябва да приемат всяка храна, която им харесва-това е гаранция за тяхното здраве!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.