Екипът на Хасан Азис работи по общия устройствен план на града и селата, картите са налице


Неправилно е, че общественото и властовото внимание са съсредоточени само в районите с ромско население. При задълбочена ревизия може да се окаже, че половин България е незаконно построена.
Това коментира кметът на общината Хасан Азис пред агенция „Бгнес". Той заяви, че в момента администрацията му работи по общия устройствен план на града и селата, картите са налице. През тази седмица започват срещи по селата, за да се определят зоните за развитие, частта за града е готова. „Планирането на градоустройството в една община е основата, върху която се гради всяка дейност – социална, икономическа, промишлена, културна, зони за отдих и т.н. Сега активно работим в тази посока и се надявам да бъдем сред първите в България с общ устройствен план за цялата община", посочи Азис.
Запитан този план ще спаси ли незаконните къщи в ромския квартал на града „Боровец", той подчерта, че по въпроса с постройките в тези райони по принцип трябва да се действа много внимателно. „Когато се говори за строителните разрешения, те трябва да се изискват от всички населени места. Ако се направи проверка на всички селища, ще стане ясно, че може би половината от строежите в цялата страна са незаконни. Тук е потребна друга политика от страна на държавата, а не със събарянето на 15-20 къщи да казваме, че реализираме идеята за правовата държава", коментира кметът. Според него е необходимо да се провери каква част от сградите в страната са изградени без строителни разрешения и те да се категоризират. Например, онези, вдигнати до 1990 г. да са в графата стари строежи и да не се изискват разрешителните им. Впоследствие, ако се търсят документите за периода след 1990 г., да се изискат за всички сгради, а не избирателно само за ромските махали, обясни Азис. Той изрази убеждение, че държавата има ресурс да направи това и не е трудно всички РДНСК да представят списъци, и според изводите в тях да се потърсят начини за узаконяването на постройките. Иначе трябва да съборим половин България в името на закона. „Защото всичко, което се прави преди избори, има цел определени хора да се харесат на една част от населението, което не е правилно и не е държавническо", подчерта Хасан Азис.
Ситуацията с незаконните къщи в ромския квартал в Кърджали не е по-различна от тази в отделните точки на страната, но отношението е друго. Общината не разполага с жилищен фонд, където да настани обитателите на постройките, ако те бъдат разрушени. В новия устройствен план се търси баланс на интересите и запазване на мира. Ако тръгнем с багерите, чака ни война, опасяват се в администрацията. Експерти обясняват, че в закона има вратички за измъкване. В параграф 16 от Закона за устройството на територията се посочва, че „строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащи подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на изпълнението им, или съгласно сега действащия закон, са търпими строежи, не подлежат на премахване и на забрана за ползване". Това е първият облекчителен режим, цитиран от архитекти. По силата на втория, „незаконни строежи, започнати в периода от 8 април 1987 до 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и ако собствениците им са ги декларирали до 31 декември 1998 г.". Според третия пък също не се премахват незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени, ако са били допустими по действащия градоустройствен план, по правилата и нормативите, действали за посочения период, ако са били декларирани в 6-месечен срок от обнародването на този закон. В общината имаше огромни списъци на хора, декларирали своите незаконни строежи или на части от тях. Невъзможно е обаче да се уточни колко от тях са именно жителите на квартал „Боровец". Това са режимите, давали някакъв статут на сградите, градени без строителни книжа. След края на този срок няма режим за узаконяване. „За съжаление, това далеч не е проблем само на община Кърджали. Ромските квартали са проблем в цялата страна по две посоки – като собственост на терените, върху които се строи, и като строителни книжа. Контролът върху незаконното строителство у нас е разделен на две – община и ДНСК. Но не е нормално под лупата на контрола да бъдат само ромските къщи, докато по морето хотелите са недосегаеми", подчерта още кметът Хасан Азис.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/15 22:15

    Шум от нощен клуб в сп.джебел Политиците затварят очи взели са авантата.Мисля, че проблема на нашата нация е в това, че реагираме бавно, късно, и не сме единни и напористи – когато трябва да си защитаваме интересите.
    Това в държава като Швейцария примерно – не биха го допуснали гражданите дори 1 нощ да го търпят – и до 3 дни властите биха си свършили работата.
    Разликата е, че
    1.там демокрацията е буквална – което значи че народа управлява – и държавните служители- са само служители. В противен случай, ако не изпълняват задълженията си – се освобождават от длъжност.
    2. хората-гражданите са доста по интелигентни и искат да гонят стандарт на живот със ценности като: Достойнство,честност коректност и тн. които тука липсват в по голямата част от хората.
    А в по малката част – които са интелигентни, имат някаква вродена „страх“ от управлението и понятието „държава“ за тях значи – някакви други хора- които винаги са срещу „народа“ и правят всичко възможно за да е зле народа.
    И накрая- според мен малцината управляващи -са шепа хорица, които също са смъртни- но ние сме им дали право да се разпореждат от наше име и воля. Ако могат българите да се обединят по качествено – ще са доста повече от шепата управляващи- и за всеки проблем, и не работещ закон или неправда- винаги ще могат да упражняват натиск – понеже са единни и са много.
    Да не си плюем и забравяме девиза- който стои на народното събрание: „съединението прави силата“
    Защо никой не възпитава децата си, че ако искат да са силни граждани с позиция- трябва само едно- да се обединят?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/7/15 22:15

    ами тогава никой да не узаконява щом кмета оправдава незаконното строителство а в кв боровец се строи много сериозно скъпо и многоетажно а не стая или тоалетна то се вижда отвсякъде, ама ако тръгне свлачище ще ревне да спасяват горките хора , аман от популизъм и некадърни политици и управници

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/7/15 22:25

    Добре, а какво му е мнението на г-н Кмета за обсебването на частни земеделски земи от "Турскоезичните" (защото те се самоопределят като турци не като роми) и построяване върху тях на масивни жилищни сгради?

    2. Какво правим с всички новопостроени и преустроени без стандарт и проект сгради през неговите мандати. г-н Кмета да се разходи из квартал Боровец и по специално в посока с. Царевец. Както е тръгнало незаконното строителство в боровата горичка скоро с. Царевец ще стане квартал.

    Същото е дереджето и с жителите на т.н "Дале малле" които всъчщност са Роми. След "Булфанко" нагоре скоро ще стигнат с. Калинка.

    И нека бъде известно - върху магистралния водопровод от резревара в боровата гора до мостчето на разклона за с. Царевец има построени къщи. Поради тази причина е необходимо проектиране и изграждане на нов участък, който да е настрани от сегашния водопровод.

    Нямам нищо против никой, законите са за всчики, ако аз реша да построя даже дървена беседка в задния си двор, ще ми се изсипят да ме проверят и глобят и главен архитект на община, и Дирекция СК и кой ли не.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/7/15 23:14

    Във възрожденци като са законни всички новопостроени блокове и какво? На три метра от терасата. Кажи ми Асан ага кое му е законното? Значи с рушвети може и да се узакони всичко ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/7/15 23:39

    За съжаление, държавата за едни е майка,а за други мащеха! Бих искал абсолютно всички незаконно построени сгради, независимо от това чия собственост са, да бъдат съборени, без оглед на това дали става въпрос за хотел край морето, или за къщата на някой РОМ \по нашенски казано - циганин\, мислещ се за недосегаем БОС!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/7/15 23:39

    Ами ще ги събаряте,бе........Нали затова си има закон?Иначе тогава утре на пъпа на Кърджали ше строя небостъргач.Ами имам пари,що да не строя?После ще го узаконите.Нали затова,защото всички далавери узаконявате,затова и всички строят под път и над път.Я спазвайте стриктно закона,да видим дали ще е така.......

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/7/15 23:40

    22:25
    Ако си техен човек няма да ви проверяват, но ако не си, както сте описали.../последният абзац/...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/7/15 00:45

    ДА СЕ УЗАКОНЯТ ВСИЧКИ ПОСТРОЙКИ ВЪРХУ ДЪРЖАВНИ.ОБЩИНСКИ И СОБСТВЕНИ ЗЕМИ!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/7/15 00:57

    АКО НЕ ЗАСЯГАТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ НА СОБСТВЕНИЦИ ДА СЕ УЗАКОНЯТ!!!НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ТЕЗИ ХОРА!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/7/15 01:14

    ПРАВ Е КМЕТЪТ!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/7/15 08:07

    вместо да съборят да узаконят без главоболие, защото както е казал кмета ще има война, все пак не са направени без труд и без пари не бъдете толкова жестоки

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/7/15 08:50

    Който е позволил да се случи тази простотия да си бере ядовете!!! Цяла България е една незаконна постройка заради алчни и незаинтересовани политици. Кмета да не говори простотии!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/7/15 09:27

    Хайде сега половин България била в незаконно строителство......Пак с балкански манталитет търсим начини да заобиколим закона...И една тухла да има незаконно поставена, закона трябва да се прилага категорично..

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/7/15 09:45

    ИПИ: Видин, Кърджали и Смолян с най-много служителите в администрацията спрямо брой жители.
    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/7/15 10:48

    Всеки да си построи каквото си иска и където си иска, няма страшна кмета е зад нас.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/7/15 12:49

    Не половин, а цяла България трябва да бъде срината наравно със земята!

    ОтговорИзтриване
  17. здравко сербезов21/7/15 14:19

    Кмете.
    Аз също имам идей.
    1. да се възтановят парите на всички който са спазили закона.
    2. Включително и вие да си върнете заплатите получени по време та на незаконното строителство.
    3. Да се върнат рушветите за недовиждане.
    Кмете с тово дпс еоод се превърнахте Жонглиори.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен21/7/15 16:11

    Do 14.19 pomak smotan ne se pravi na allax.Tap si kato galosh.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зафер ертюрк21/7/15 20:41

      помак е баща ти.
      аз съ си юТюрк

      Изтриване
  19. Анонимен21/7/15 16:57

    ТИПИЧНО ОРИЕНТАЛСКО "УСУКВАНЕ" !!! ЗАТОВА НЕ ГИ ОБИЧАТ НА ЗАПАД !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/7/15 08:13

    Аз предлагам да се премахне понятието незаконен строеж. Щом един строеж не е спрян по време на самото строителство, то той е напълно законен, а лицата отговарящи за контрола да носят наказателна отговорност защо са допуснали това строителство да се случи. Има стотици начини за контрол. Най-елементарният - засилен контрол на бетоновите възли и местата за продажба на арматурно желязо, керемиди и тухли. Също и контрол върху собствениците на багери, с които могат да се копаят основи. И така. Но да се събарят готови вече постройки, които се обитават ... Но пък от друга страна като са без проект, може да са опасни, може да е пестено от желязо, да няма носещи стени и т.н. Но като я оставиш една работа за 25-30 г. без надзор - така е.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.