Бивши български финансови министри активно коментират ефектите от гръцкия референдум. Критикуват премиера Алексис Ципрас, финансовия министър Янис Варуфакис, целия гръцки народ за случващото се в момента. Дават акъл „на килограми". Демек, вижте ни какви сме експерти!
Е, видяхме ги!
Муравей Радев още го наричат „Министър Фонд „Работна заплата". Сиреч, каквото бил в предприятието преди да влезе в политиката, с тази си форма и познания движеше финансите на България и в правителството на Иван Костов. Помните ли РМД-тата? Коментара е излишен.
Симеон Дянков, уволненият от Бойко Борисов финансов министър, пък е още по-критичен. Прави на пух и прах политиката на харчове на Атина, а самият той ще се запомни най-вече с „мачкането" на бизнеса в България. Той завъртя схемата с един милиард и 400 милиона лева, които взе "назаем" от парите, събирани за здраве. От този трансфер Здравната каса още куца, а реформите в здравната система в България са обречени да останат само на книга.
Откъде изпълзяха и за какво Радев и Дянков? Дори се пробват да оборят аргументираните тези на носители на Нобелови награди за икономика. Сякаш някой снима само-мазо за гръцката криза и е доволен, че е намерил най-подходящите актьори!

24rodopi.com


Яко гръцко

(за какво точно се карат ЕС и Гърция, ще полудеете)
Няма да повярвате за какво точно се карат Европа и Гърция.
Титаничният сблъсък е за неща, които у нас са просто кратък бланк в новините.
Давид и Голиат се карат за неща, които у нас са кратки информации или нечетими дълги официални интервюта, които никому не правят впечатление.
Същите неща се случват и у нас, но ние не реагираме. Не ме питайте защо.
Просто искам да дефинирам страшната, зловещата разлика между българи и гърци. Наш народ – техен народ. Както и наши политици, и техни политици.
В живота трябва да имаш кураж да се дървиш. Така може и да победиш. Ако не победиш – поне ще умреш като боец. А не като жертва.
Това са точки от меморандума, оспорван от гърците. По някои от тях има съгласие. Но примерът ще ви покруси. Ето го:

1. От 2025 година пенсионната възраст на всички работници да се повиши на 67 години.
У нас това не е проблем. Скучни и протяжни коментари по същата тема, тук таме Фейсбук псувни. Но гърците яко са се запънали. Яко гръцко звучи.

2. Да се увеличат здравните вноски на пенсионерите от 4 на 5% (те ще бъдат взети от техните пенсии).
Един процент? И затова ревете? Ела да видите как у нас един процент не вълнува никого. Но яките гърци не трепват и оспорват. Знаете ли защо? Защото, ако политиците им отстъпят, гърците ще се вдигнат. У нас един процент винаги се тълкува като капка ракия – нито ще те напие, нито ще изтрезнееш. Процент за свинете, дайте им го, какво толкова.

3. Увеличаване на здравните вноски на работниците от 4 на 5% (те ще бъдат взети от заплатите им).
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Един процент? Гърците явно са дребнави. Ние сме дашни. Колко му е да се наведеш с още един процент? Не е много. Ебаси яките гърци.

4. Намаляване на държавния бюджет за пенсиите: с 0,5% от БВП за 2015 г., с 1% от 2016 г.
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Половин процент? Защо ми губите времето.

5. Повишаване приходите от ДДС до 0,93% от БВП.
Това много ли е? Нито един журналист или политик няма да може да обясни. А, който може да го обясни на български ще излъже, ще ни обърка в зависимост от зависимостите си. Експертите у нас се хранят на евро-ясли. Значи е много. Ужасно много е, обаче, гърците са полудели за някакви си 0,93 от процента. Смях до смърт.

6. Увеличаване на ДДС до 23% за консервите и пакетираните храни, до 13% за основните храни, тока и хотелите, до 6% за лекарствата и книгите, до 23% за всички останали стоки.
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Още едно смешно нещо. На тях, гадните гърци, не им и хрумва, че може да се увеличи ДДС за нещо. А у нас не ни и хрумва, че ДДС може да се намали за нещо. Гърците са от Марс. Българите – от Венера.

12. НЕ трябва да се налагат такси на корабособствениците.
Глупости. Ама ние кораби нямаме.

Този спор, който клати планетата звучи като яко гръцко.
Приятно е да знаеш, че има хора, които се карат за някакъв процент.
Дайте им го бе, стисни и стипци, дайте си процента, ние тук всеки ден някой ни взима процент в новините – к'во, нищо ни няма.
Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма.

Мартин Карбовски, „Лентата"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/7/15 10:21

    Нас ще ни оправят! Бай ти Ганя, все е в очакване някой да го оправи! Така е свикнал, да се подлага, че тъй му е по-добре!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/7/15 10:45

    Симеон "Постната пица" Дянков! Най - отвратителния финансов министър, който нещастна България някога е имала!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/7/15 11:49

    А как ли би разсъждавал Карбовски, ако ми даде пари на заем и когато дойде време да му ги връщам да му кажа, че трябва да ми даде нов заем, за да започна да му връщам стария.Съмнявам се да се съгласи, но ако пък вземе да се съгласи и ми постави условия да намаля разходите си аз да му кажа, че ще правя референдум в семейството си дали са съгласни.Уважаеми Карбовски много е лесно, когато става въпрос за чужди пари.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/7/15 13:00

    Яли, пили и се веселили 25 години и сега що да си плащат? При дълг от 530 млд. то е близко до ума, че никога няма да го върнат. За какво ли въобще ЕС преговарят???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.