„Съжалявам да чуя за възникналия казус, свързан с правото на избор на халал „приемлива храна", това пише Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, до мюсюлманите от Кърджалийско, които настояват свинското месо да отпадне от менютата в детски градини, училища и болници за мюсюлманите.
„За съжаление Посолството на Великобритания няма право да се намесва в подобни казуси. Надявам се въпросът скоро да бъде разрешен", пише още в писмото на посланичката.
Ще припомним, че 6 семейства на мюсюлмани от Кърджалийско са подали молби за религиозно убежище в посолствата на Турция, Канада и Австралия, заради липсата на така нар. „хелал храна". Инициативен комитет, който продължава да настоява в българските училища, детски градини, а и в болниците, да се сервира храна, която да е приемлива и според религиозните им убеждения.
Както 24rodopi.com първи писа, институциите в България бяха сезирани от групата граждани "Право на избор на хелал храна за децата ни", но от прокуратурата, правителството и парламента им отговориха, че няма нарушение на човешки права. Групата изпрати оплакването си и в Брюксел, но отговор все още няма.
Децата в училищата и детските градини да бъдат хранени според религията им, настояват и от ДПС. От Движението предлагат това да стане чрез промяна в Закона за закрила на детето. Причината е, че хората от смесените райони се оплаквали от менютата в детските заведения.
Промените са внесени в парламента и всеки момент ще влязат за обсъждане в комисии, а наесен и в пленарна зала.
Мнозинството в парламента е на мнение, че по-важно е качеството на храната и не одобрява предложенията. Според Цвета Караянчева е недопустимо да се делят децата при хранене. И все пак, ако парламентът вкара религията в менютата на децата, това ще доведе до допълнителни разходи за градините и училищата. Основният разход всъщност ще бъде не толкова за продукти, колкото за допълнителен персонал, ако се наложи да се готвят различни ястия за децата от различните религии, смятат от мнозинството.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

52 comments so far,Add yours

  1. А какво каза посланика на Турция ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/7/15 15:59

    Евреите също не консумират свинско,ха кажете ,че е недопустимо да се делят децата при хранее ,и кажете ,че децата на евреите ще трябва да консумират свинско.Кажете де!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/7/15 16:03

    Голям джангър за 6 семейства, всички останали пък искаме политическо убежище след 25 години тормоз и ДПС робство

    ОтговорИзтриване
  4. здравко сербезов19/7/15 16:14

    Англичанинът казва няма право на намеса.
    БРАВО.
    Обачеее.
    дпс има право.
    Да не ми се сърдят избраните от доган еоод депутати.
    Аз много от тях познавам лично.
    Хапват си свинско, карат се за дяловете от горските прасета, ракийка си пийват хубава. да им е сладко, афиет олсун.
    До тук добре.
    Чудно мие защо те водят врявата.
    амет не би тръгнал по тази пътека.
    Нещо не се връзва.
    Че избори има си има.
    Че кандидатите раята не ги избира се знае.
    Но защооо.
    Преди парламентарните бях писал че Ердоган след Шабан али ще иска друго.
    Пъзелът почва да се нарежда.
    Турция вкарва ред и дисциплина в дпс.
    местаня и другите целунаха ръката на Ердоган сега или изпилняват нарежданията или си отиват.
    То и чичек ханъм им краде гласовете, Герб е на почит в смесените райони.
    Ердоган каза на Бойко БРАТКО.
    Има нещооооо.
    Каквото и да е дпс е на зор.
    СТРУВА МИ СЕ ЧЕ ИДВА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/7/15 16:23

    Шшшшшшшшшшшшшт! Депесарите да мълчат! Крадците нямат право да говорят за халал храна!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/7/15 16:42

    свинското не трябва да се консумира даже и от християните, това е много нездравословна храна, в много европейски страни и сащ свинското отдавна е заменено с говеждо и телешко месо.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/7/15 17:03

    V bg shte qdete kakvoto vi servirat! V turciq imate pravo na izbor!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/7/15 17:18

    В еврейските училища и детски градини дават ли на децата свинско месо ?
    Голям радетел на равноправието стана черната котка - ЦвК!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/7/15 17:34

    Аз НЕ искам моите деца да ядат свинскоо а ХЕЛАЛ месо....." умните" и прпоадналите политици нали претендирате че БГ е Европейска страна....идете вижте в ЕС как са го решили проблема а и много добре знаем че прасето се храни с изпрацненията си.......искаме ХЕЛАЛ храна за мюслюманските деца и точка по въпроса....ясно...?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/7/15 17:36

    ние турците от ГЕРБ сме за правото на избор на приемлива хелял храна за мюслуманите. тава е европейско право за което се подписа България през 2007 година....да ги спазва...не може на бежанците мюсюлмани да даваш право на избор на приемлива хелял а на месното населени да няма...това е дискриминиациа....цвете

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/7/15 17:40

    Препоръчвам на Карафидосова с цялата си женска организация от некомпетентните КАЛИНКИ да дойдат до ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и на място да се убедят как е решено въпроса с Хелал храната и да престанете да говорите с езика на злобата и омразата.......искме ХЕЛАЛ храна за мюслюманите и отделно ХЕЛАЛ магазини в всеки квартал и в всяко село......не на свинското......свинското носи болести и нещастя...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/7/15 17:41

    Напишете и на Римски Папа, може би той ще обърне вниманието си на кулинарните Ви страдания.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/7/15 17:45

    Кога трябва разни посланици от ЕС не се намесват а кога не трябва се намесват.....посланиците на Великобритания,Франция,Холандия,Белгия,Швеция трябва да дадат пример на бг пропадналите политици и въпросът с ХЕЛАЛ храната трябва на мига да се разреши........

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/7/15 19:39

    Темата за "Възродителния процес" не върви, сега наред е Хелал, Халал или както там се казва храната. Илхан нещо много я раздухваш тази тема.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен19/7/15 19:41

    Въшката като преяла излезнала на челото....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/7/15 20:17

    a ,iskate da jiveyete kato evropeyci,,nyama da stane skoro sis tiya bolni mozici koito gi nosite,,,

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен19/7/15 20:27

    Amudji, razbrerete che v Bg shte qdete kskvoto vi servitat! Ako iskate razlichna hrana, plashtaite poveche pari, ne sme dlyjni da se syobrazqva cqla dyrjava s vas!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен19/7/15 20:27

    Amudji, razbrerete che v Bg shte qdete kskvoto vi servitat! Ako iskate razlichna hrana, plashtaite poveche pari, ne sme dlyjni da se syobrazqva cqla dyrjava s vas!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен19/7/15 21:49

    фанатици

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/7/15 22:14

    БГ държава е длъжнаааааа да зачита правата на всички граждани живеещи на територията на страната,няма значение от пол,раса,религия.....БГ е Европейска страна или е някаква пропаднала страна от третия свят..........? Нали политиците ни се хвалят че БГ е страна членка на ЕС ....?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен19/7/15 22:24

    към вестника можете ли да побликувате каква е точно меню разкладката в децките градини за да знаем и ние коментиращите

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен19/7/15 22:40

    Какво е това желание във християните да хранят мюсюлманите със храна неприемлива свинска храна...а каква е разликата ви от Живков който нй сила смени мюсюлманските имена със християнски...нали това решение беше прието от цилия свят за геноцид...

    ОтговорИзтриване
  23. след храната, какво следва...аааа шалвари ша искате да носим всички, без значение на етнос, религия, да, така е ?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен19/7/15 23:08

    19/7/15 16:42 Артик ти акъл недей да даваш, нямаш за себе си пък го смяташ в излишък!!! Щом искате ХЕЛЯЛ храна за вашите правоверни наследници, най добре е вие в къщи да им я приготвяте по тяхно желание и да си я носят в градината и в училище !!! Анадъмма?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен19/7/15 23:13

    Какво говорите за Великобритания, знаете ли колко струва там детската градина и яслата за всяко дете? Жокер, поне два пъти месечната ви заплата в Кърджали.. Който не вярва - гугълчето, проверява, сверява и мълчи... За тези пари в България с черен хайвер ще им хранят децата ако искат...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен19/7/15 23:33

    prestavam si ako nqma6e sviniq v toq svqt, muslumanite koq jivotno 6te6e da izbere za qdene na grqh ? tova sa pulni tapotii tiq religiii ae idete se grumnete we ! o6te malko religiozna voina 6te izbuhne ot va6te tapotiii ! po dobre da nqma religiq v toq svqt za da nqma voina !

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен19/7/15 23:46

    A знаеш ли какви заплати се взимат в Великобритания....ще ти падне и шапката и косата ти ......границите са отворени сега и излезте и вижте и се образовайте малко....3 милиона мюсюлмани просто искат Хелал храна в БГ

    ОтговорИзтриване
  28. потресен20/7/15 00:26

    Във Великобритания няма спорни неща, както в бг. Там животът е работа, работа и пак работа. Нямат време за клю клю...Мъжът нощна смяна, жената дневна смяна, детето на градина. Господ напред и ние след него във Великобритания. По-добре там, отколкото тук...Непрекъснато искания, а няма производство, от там няма пари, пенсии...Омръзва на нас, омръзва на всички да слушаме, колко са те зле, а другите колко са добре. Да продължават да си искат. 25 г. не им стигнаха и още 25 години им трябват. А, че има от техните/дпс националисти, които с няколко реда не бих успяла да ви опиша. Сган мръсна фанатична. Говоря за по-старото поколение. Моите деца това, аз това онова, всички в тоя град ми са приятели и пр. Децата им са на работа в друг град ХХХХХХХ и пак реват, но и те не знаят, за какво реват. Нашата майка е Великобритания. Спокойно спете и се размножавайте тук. ДСигурност е майка на вас/дпс/, а мащеха на много български граждани...

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен20/7/15 08:01

    С "хелал" или без "хелал",винаги ще си миришете на пача мас.Много сте прости турците /имам в предвид религиозните фанатици/.Едно от най-важните неща в нашето общество,е правото на избор,кой какво ще яде си е негова работа.На пачите като не им харесва,да си пращат децата с храна от вкъщи.Другия вариант който им препоръчвам,е да се евакуират в земите на Ислямска държава,там ще станат супер праведни.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен20/7/15 08:16

    БГ е наша родина и никаде няма да идем и тук ще се борим за правата си....посланичката на Великобритания също не консумира свинско....Защо..щото е разбрала колко е полезна....

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен20/7/15 08:56

    Za vsichki deca da ima pravo za izbor na hranata - oferta s po 7 varianta minimum edna sedmica predvaritelno ot admina na d.gradina. Ima i hora vegi.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен20/7/15 09:05

    Свинското било вредно! А тлъстото и вонящо на коч овче полезно ли е? Давате ли го децата си? Заради тази ли "хелал храна" всъщност така понамирисвате, братя и сестри мюсюлмани?

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен20/7/15 09:11

    Да дойде посланика на Турция в България да види как се консумира свинско от тях по време на рамазан байрям.Свинско ли не ядат. Да бе да

    ОтговорИзтриване
  34. 09:05 Майка ти като се върне късно вечерта мирише ли на съседа АМЕТ, а ?

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен20/7/15 10:14

    Станвахте много нагли бе !!! Като не искате децата ви да ядат свинско ей къде е Турция!Одеалото на суджук и марш от тук!Вие плюскате свинско повече от нас! Или това е още един повод да изпитвате търпението ни!Имайте предвид,че то не е безкрайно!АНАДЪММА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 10:14 Никаде няма да ходим ! На пук на вмирисани педераси като теб ще продължаваме да се размножаваме тук в родината си !

      Изтриване
  36. Анонимен20/7/15 10:42

    Пълна забрана на свинското и в бг...на запад почти никой не консумира месо от мърк мърк....

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен20/7/15 11:04

    до анонимния от 09,05ч.
    мирише на съседа Курти.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен20/7/15 11:04

    А бе, каква богоугодна храна искате? Бях на пазара и видях как излизащите от джамията моментално се настаниха до най-близката бира-скара и започнаха да се черпят със свински кюфтета и бира. Това беше още към 9 часа сутринта! После разбрах, че това била "халал храна"!

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен20/7/15 12:32

    В западни държави-Великобритания всички деца ядат една и съща храна. Тях ги интересува съвсем други неща. Ако детето ти в детската градина не е спокойно, плаче и пр. те питат, защо плаче, коя е причината/някои деца се вземат от детска градина от наши младежи/, ако не може да докаже, защо, как, моментално вземат детето от майката и го предават на държавата за отглеждане и т.н. А тук месото, та месото. Възродителният процес, та възродителният процес. Те все по нещо изкарват в тяхна полза. Все те са репресирани, а другите ???

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен20/7/15 12:42

    Възродителния процес е Ренецас за кражби на елита на ДПС

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен20/7/15 13:49

    Защо не ми излизат коментарите?

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен20/7/15 14:23

    aloooo groznite manerki mahate svinsko ta 4ak u6ite vi plu6tat sq tuka ste revnali mar6 v turciq parvobitna naciq

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен20/7/15 14:23

    Koy e toya bulgar deto me goni ve,ave eyyy bulgar ti li me gonish ve ot moyata mila rodina BULGARIA ,prudni da se osvobodish ot zlobata

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен20/7/15 16:19

    ВЕЧЕ ИМА НОВА "ХЕЛЯЛ" ХРАНА - ТЕЛЕШКО , С "АНТРАКС" !!!!!!! АЙДЕ, КОНСУМИРАЙТЕ, И БЕГАЙТЕ В АВСТРАЛИЯ !

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен20/7/15 16:43

    ПАК СЕ ХВАЩАТЕ ЗА ТОВА КОЕТО НЕ ТРЯБВА. ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА МЛКИ? ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБИЧАМЕ. ТРЯБВА ДА СЕ ПОГЛЕДНЕМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО С КАКВО СИ ХРАНИМ ДЕЦАТА - ХОРОМОНИ, ГМО И РАЗНИ ДРУГИ Е-та. ВЪОБЩЕ НАШИТЕ ДЕЦА ХАПВАТ ЛИ ИСТИНСКО МЕСЦЕ? пък има ли значение какво е то!!!!!

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен20/7/15 17:53

    ТИКМЕ КЪМ АВСТРАЛИЯ, ПРИ АБОРИГЕНИТЕ ! КЕНГУРСКОТО Е "ХЕЛЯЛ" КЛЬОПАЧКА ЗА КАПРИЗНИ И СКУЧАЕЩИ КЕЛЕШИ !

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен20/7/15 17:57

    ЕМИ, ЗДРАВЕЙ !!! КАК СИ С ЛЮБОВТА ??????

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен20/7/15 19:06

    гьонсуратите да кажат какво ядат в къщи.агнешки котлети.ли телешки наденички от магазин кипа в одрин.или телешки салам.в който телешки е само мозъка на който го купува и го дава на децата си.

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен20/7/15 20:32

    До: 20/7/15 16:43
    Абе мадам, за какво истинско месце говориш. Кой отглежда животни в бг. Навремето са отглеждали, но сега ? Не мили! Всичко се внася от западни държави. Дори и плодовете, ако ви кажа, че ви падне слънчевата шапка от главата ви. Нашата почва е страхотна, но няма кой...??? Там всички зеленчуци, плодове...се сеят*pochvata e izkustvena ...не искам да издавам тайната от кухнята. Попитайте ваши близки, познати, които ходят на студентски бригади, а и ...Те ще ви обяснят най-добре...А за животните. Тук има схема. Хващаш връзки по разни програми, с пари от еврофондовете. Дават ти например 50 хил. лева. Търсиш приятел ветеринарен лекар. Пише ти, че животните са умрели от заболяване ...Слагаш си 50 000 лева в джоба. В бг затова младите не искат да останат тук. Защото всеки гледа далаверата, а не се захваща да направи нещо полезно за бг.

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен20/7/15 22:02

    Овчето месо не мирише. Овнешкото, ако не е скопено 6 месеца переди да се заколи, не може да се яде от миризма.

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен21/7/15 13:19

    Всичко опира до пари. Родителите на децата, които не консумират свинско да плащат повече за специалната поръчка, тъй като има по-големи разходи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.