„Поздравявам всички певци и танцьори, представили достойно Кърджали в националния фолклорен събор „Богородична стъпка". Вашият ентусиазъм и професионализъм, вашата отдаденост към съхраняването и предаването на българските традиции са повод за гордост !", заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Както вече 24rodopi.com писа, самодейците от кърджалийското НЧ „Родопски фар" се завърнаха с голямата награда от десетия национален събор „Богородична стъпка", който се проведе на 25-26 юли в Старозагорски минерални бани. Днес представители на фолклорните състави се срещнаха с кмета инж. Хасан Азис. В знак на благодарност за съдействието от общината, изпълнителите подариха на градоначалника специална шопска носия и плакет от фестивала.
Кметът не скри, че като ученик сам е участвал в танцов състав към читалището в село Мост. Инж. Азис определи самодейците от НЧ "Родопски фар" като най-добрите посланици на Източните Родопи и им пожела успешно представяне и на следващи надпявания и фестивали. Само след седмица изпълнителите заминават за юбилейния национален събор „Копривщица 2015".
Изпълненията на смесената група с ръководител Гинка Матева, на мъжката група с ръководител Георги Бояджиев и индивидуалното изпълнение на Гинка Матева взривиха публиката и развълнуваха до сълзи председателя на журито акад. Крум Георгиев. Кърджалийци заслужено получиха специалния приз на кмета на Стара Загора, сподели Иван Узунов, председател на кърджалийското читалището. Георги Бояджиев, хореограф и художествен ръководител при НЧ „Родопски фар" допълни, че в курортното селище са се надпявали и надигравали повече от 3000 участници от 80 общини
 Успехът на съставите за автентичен тракийски фолклор е резултат на много часове репетиции, сподели на срещата Иван Узунов. Той и самодейците запознаха инж. Азис с проблемите, свързани с базата на културната институция. В срещата участва и главният експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности" Димитър Ганев.
Бе договорено до края на тази седмица градоначалникът и специалисти от общинска администрация на място да направят оглед на читалищната сграда в кв. „Гледка". Инж. Хасан Азис обеща, че през летните месеци общината ще се ангажира с най – неотложните дейности, отнасящи се до конструктивно укрепване на сградата, ремонт на покрива, дренажната система и обратните води. На следващ етап ще се търси вариант и за подмяна на дограмата, подовата настилка и цялостно обновяване на помещенията за репетиции.
„Ще кандидатстваме за финансиране и от МК, и от Междуведомствената комисия, за да започнем неотложните ремонтни дейности на базата", увери кметът инж. Хасан Азис.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/7/15 10:33

    Браво Гинче ти заслужаваш още повече.Успех.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/7/15 11:06

    Гинка е много талантлива!Браво!Обичаме те!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.