С вечер на фотографията стартира 10-тият пленер „Артхоризонти" в Дъждовница, който започна на 22-ри и ще завърши на 31 август. Участниците видяха серия фотографски концепции на Зафер Галибов, преподавател по история на фотографията в НБУ и носител на множество международни награди по фотография, както и видео-презентацията „Нашенци" на фотографа Златко Латев.
От първия ден две лаборатории по изкуствата стартираха работа в Дъждовница – театрална работилница с режисьора Торстейн Андерсън от Норвегия, в която участват млади актьори от Театър „Димитър Димов" и студенти от НАТФИЗ, и лаборатория за музикален пърформанс с ръководител музикантката Елфи Свердруп от Норвегия. Театралната работилница се осъществява в партньорство на Арт движение Кръг и театър „Димитър Димов" и участниците работят върху текстове от пиесата „Пер Гинт" на норвежкия драматург и носител на нобелова награда Хенрик Ибсен. На 27 август (четвъртък) от 11.00 ч. на открито в Кърджали пред входа на театъра участниците в театралната работилница ще покажат процес от работата си с Торстейн Андерсън, който е режисьор и постановчик на повече от 40 пиеси в Осло.
В лабораторията за музикален пърформанс участват младежи от Кърджали и Дъждовница заедно с най-възрастните жени от селото, които заедно експериментират и записват парчета с изпълнителката Елфи Свердруп. Норвежката музикантка има изключително богат вокален опит за работа на терен при събиране, обработване и миксиране на местни ритми от цял свет в съвременна интерпретация. На 26 август (сряда) сряда от 18.00 ч. жители и гости на Дъждовница са поканени на уникален музикален пърформанс с компилация от саунд и вокал на местни жители, млади китаристи от града и гост-изпълнителката от Норвегия.
Каменните блокове от новия скулптурен парк също вече намериха своите автори. Две художнички от Истанбул изписаха стих на Назъм Хикмет върху един от каменните късове, а млад художник от Пловдив разработва концепция по заглавие „Спомените на камъка". Художници от България и Турция изографисват стените на Арт къщата и местното кметство.
Творческите партньорства между творци от цял свят и хората от Дъждовница развиват модела на интеркултурно взаимодействие и разширяват популярността на селото като сцена за изкуство.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/8/15 11:41

    NYAMASCHELI MLADI ? TA GROZITE SIS TEZI NA SNIMKATA SIS TIA OBLECENI ,KATO PIRVOBITNI.GROZITE STRANIZATA NA VESTNIKA.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/8/15 11:59

    старост не радост

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/15 10:55

    Dokarai mladite ti ot cujbina.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.