И учителите вече стягат куфари за чужбина. Младите с добър английски могат да си докарат до 6000 долара в Канада. Там най-много се търсят математиците. Близо стотина физици преподават формули в САЩ, а началните даскали се котират най-добре на Острова.
Данните изнесе лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя сподели, че в момента имаме заминаващи преподаватели и за Нова Зеландия, където в момента се търсят 10 000 учители. Разликата в заплащането, което нашите кадри получават навън, понякога е над 10 пъти. В Канада например един преподавател взема 6000 канадски долара, а в Австрия заплащането на учител е 3500 евро и нагоре, докато средният доход на учителя при нас е 530 лева, разказа Такева.В повечето случаи става дума за млади хора, които са се дипломирали неотдавна и владеят добре чужди езици. В момента в нашите педагогически факултети се обучават около 10 000 младежи по данни на Националния статистически институт, като на година завършват около 2000.
Едва 1% от тях обаче достигат до класните стаи. Останалите млади преподаватели или избират работа извън училището, или емигрират. В същото време тази година в българските училища е имало 3500 пенсионирани учители на щат, които са още на работа, защото няма кой да ги замени. Други 2500 се очаква да се пенсионират тази година, а в близките 10 г. в заслужен отдих ще излязат близо половината ни преподаватели.
По думите на Такева образователната ни система вече се оголва не само откъм преподаватели по информатика и английски, които от години традиционно не достигат. Тази година има и силен глад за математици и физици, не достигат и начални учители, възпитатели за занималните и педагози за детските градини.
"Тези дни имах разговори с Кърджали, където са обявени 8 места за учители по математика и никой не кандидатства", разказва лидерът на синдиката. 9 пък са местата за физици в Кърджалийско.
Такева разказа, че от тази година за първи път е намалял и броят на учителите, които кандидатстват за едно място. Ако досега средното съотношение беше 12-13 души за щат, то тази година е около 5-6 за място, посочва тя. В същото време обаче има училища, които ежегодно обявяват едни и същи свободни места за преподаватели, тоест текучеството продължава. Такева разказва, че страната ни вече е изразходвала ресурса си от "резервни учители", тоест такива, които преди време са напуснали системата, за да работят в други сфери. След съкращаването на местата там по време на кризата част от тях се върнаха в училище, но и този резерв е изчерпан, посочва тя. Вярно, има преподаватели, които са на борсите, но в много от случаите те са напуснали системата на образованието преди години и вече са се деквалифицирали. Една от причините за този сериозен недостиг е и липсата на средства за сериозно увеличение на учителските заплати.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/8/15 13:57

    скапана професия и скапана система ..не си струва и ден да се работи ,да оставим мизерната и неадекватна заплата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/8/15 15:04

    vie pravete pitista,a naroda da tine v mizeriya,byagayte koyto moje

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/8/15 15:18

    Защо да работят младите защо? Старите учители завиждат младите затова , че са взимали заплати колкото тях. Да разбирам, че почти няма разлика но нито един стар неможе да работи с компютър. И другото най унизителното е договорите са срочни на младите кадри. Една година работиш втората трепериш. А на старите не им пука., защото знаят, че имат работа. Младите работят 10 пъти повече. А старите се тупат по гърдите зад гърба на младите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/8/15 15:50

    Учителите стига са ревали .Отпуск 2 месеца, плюс ваканции, частни уроци и никой не им държи сметка , заплата, децата нищо не знаят.Другите хора да не работим за по 1000 лева.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/8/15 15:52

    Дойде му добре на Тиквоняя,младите в чужбина ,пращат пари нА старите,няма кой да протестира,а пък те окрадаха и малкото ОСТАНАЛОот Бай Тошо,!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/8/15 17:42

    Предлагам да не пишеНАРОДНО СЪБРАНИЕ " ,а да пише "МАФИОТСКО СЪБРАНИЕ"

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/8/15 18:43

    JENATA SOCIALISTKA KARAKOSTOVA SHTE ZAMINAVA ZA CANADA ZA GOLEMI PARI KAKVO SHTR PRAVI PARTIATA BEZ NEIA I DRUGITE JENI SOCIALISKI GOLIAM BROBLEM

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/8/15 19:11

    До 17:42 абсолютно вярно.и подкрепям.Бягайте млади учители до като е време .и докато ви искат на запада. използвайте дамара .иначе цял живот съжаление.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/8/15 20:54

    А,15.18, с цялото ми уважение,но не си прав.
    Първо -стари учители вече почти няма.А от старите,които са останали,бъди сигурен ,че имат достатъчно добри компютърни умения.
    Второ-като казваш младите учители..........ти точно учители ли имаш предвид?Защото 90 % от тях имат диплома за учители,но учители не са.Я поразпитай в някое училище,което и да е,децата при кого най-добре усвояват материала,независимо по какъв предмет.Не при кого имат високи оценки,а при кого знаят.Ще видиш,че точно при младите учители има сериозен проблем със знанията на децата.И не защото учителите са млади,просто и те толкова знаят.Дори не са виновни за това-просто днес се изкарват на конвейр хора с учителски дипломи.А и как да е?Може ли да приемат във ВУЗ по диплома и после да очакваш качество?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/8/15 21:03

    Моя приятелка е завършила Учителския институт в Кърджали и се затруднява с таблицата на умножение. Ама се хвали, че има 4 на висша математика.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/8/15 22:25

    Ами,21.03....................дипломи на килограм.........без да се засягат младите учители........ама и да се засягат.......все тая-факти

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/8/15 22:26

    Аз съм една млада учителка. В училището където работя почти няма млади, но всички работим заедно колективно и нямаме никакви проблеми. Човек когато има цел и иска нещо да научат децата прави всичко възможно и наистина децата знаят.
    Недейте да коментирате "и те толкова знаят...". Но само мога да ви кажа, че в България наистина е трудно да оцелееш. Пишеш слаба оценка на нечии дете на следващия ден пристига родителя и с претенции защо сме писали слаба оценка. Вие кажете какво да направи един учител като децата им са лигави, а родителите още повече.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/8/15 07:48

      Здрaвейте в тaкъв случaй им кaзвaш дa ти плaтят извънреден чaс у тях и пред тях го изпитвaш, зa дa им стaне ясно,че не телефонa,гримa и колaтa прaвят децaтa им кaдърни

      Изтриване
  13. Анонимен25/8/15 22:29

    в момента инспектората поголовно уволнява и пенсионира старите учители -правят чистка,герб бързат да сложат техни хора за директори на училища и махат кадърни кадри,добре е редакцията да направи материал за уволненията от инспектората и гроздан колев

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/8/15 23:26

    Младите учители са неграмотни , но със самочувствие.За тях професията не е призвание.Старите работят , но с лошо написани учебници , недомислени изисквания и критерии.Наизустяването на материала , външните изяви и т. н. компетенции в информацинните технологии са другата страна на проблемите в българското училище.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/8/15 23:33

    До 22:29
    Говорите абсолютни глупости. Кого са махнали? Най-много са директорите от ДПС и БСП и то в следпенсионна възраст. Ако желаете да изброявам. Щом дори Чавдарова е от ДПС. А тези, които не са от ДПС са пък подлоги на същата ентинеска партия. И тръгни да си търсиш работа да видиш дали има свободни места. Тези, дето ги обявяват са с предварително нагласен човек и то турчин. Българите са дискриминирани в това отношение.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен26/8/15 00:59

    След пенсия учителите не трябва да работят в училище, защото за учениците те са стари и им казват баба Петрова, Иванова и т.н. Един уважаващ себе си учител трябва да напусне с достойнство. В ГПЧЕ имаше учителка, която се пенсионира на 70 години, а това е позор за училището и самата учителка.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен26/8/15 06:01

    До 22:29
    Има голяма разлика между уволнение и пенсиониране. Не заблуждавай хората, защото е видно, че си един(а) от тези пенсионери, които искат да векуват в училище. Гледай си спокойно старините, никой не е вечен.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен26/8/15 07:00

    Никой не иска да работи с изтървани деца, по-голямата част с родители зад граница, отглеждани от баби и дядовци, които нито имат желание да учат, нито възпитание. Учителите се превръщат в обект на подигравки и агресия от страна на учениците, директорите на училищата са вечни, назначени с конкурс до живот, превърнали са се в дерибеи, обградени с приятели, на които дават всичко.а останалите работят за по 500 лева, в ужасни условия, и без никаква перспектива. Няма да имат учители, те и това заслужават.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен26/8/15 08:56

    до 06.01
    ти май не можеш да четеш-написане коментирания от коментар-"уволнява и пенсионира"-и се прави разлика -а не се заблуждава-така ,че не обиждай.Колкото до това ,че гебр са пълни боклуци и това е вярно и ще загубят много гласове с тези си непремислени ходове.Слагат пълни отпрепки и неграмотници да учат децата ни-да не изброявам имена.Турци подлоги на гебр,не могат да говорят пишат и четат се слага на възлови места за да могат полесно да бъдат манипулирани и да изпълняват нареждания а не да мислят разумно.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен26/8/15 14:40

    Стига с делението на млади и стари, по-важно е каква работа и резултати се дават от учителите. А нима всеки учител разполага със служебен компютър, а защо е следващият въпрос.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен26/8/15 20:47

    23.33
    Не съм 22.29,но понеже прочетох коментара ти ,давам ти точни данни.
    Махнаха спечелилия с конкурс директор на СОУ,"Отец Паисий"-с.Кирково-г-н Станков/защото не беше гербаджия и беше в обтегнати отношения със сегашния за-областен Румен Младенов/ и назначиха гербера Стефан Родионов.
    Станков си потърси правата чрез съда и естествено спечели,но въпреки това не го възстановиха на длъжността му..........защото Младенов продължава да е зам-областен.Можеш да провериш.Все ще познаваш някой от Кирково.Хич да не е -попитай учителите от гимназията.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.