Инж. Хасан Азис – кандидат на ДПС за кмет на Кърджали, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус"

Ще започнем с полемиката, която се разрази около песента за Райна Княгиня. Очаквахте ли да произведете такъв ефект?
Хасан Азис: Не, разбира се. Самата песен, изпята на наш предизборен митинг е с цел да се покаже нашето отношение към историята, да се покаже нашето уважение към историята, нашето признаване на историята. Да се покаже, че фолклорът е нещото, което обединява всички хора, всички етноси, особено на Балканите. Да покажем, че историята не започва от нас, да се покаже непреходността на човешките отношения, да се покаже единството на хората. Не разделението, а единството на хората е в основата на добруването на България. За съжаление това беше използвано като една провокация срещу ДПС, на която ние естествено отговаряме с отношението ни, с разбирането ни за нашата цялостност на обществото ни.

Бяхте разбрани погрешно, изглежда и влязохте в обяснителен режим през последните два дни. Как си го обяснявате?
Хасан Азис: Със сигурност не бяхме разбрани, но тук искам да подчертая, че бяхме разбрани в кавички от политическите ни опоненти, бяхме разбрани в кавички от онези политически партии и кандидати, които се опитаха да бъдат, да се идентифицират на основата на това противопоставяне, на основата на елементарното си разбиране за национализъм или за патриотизъм изобщо.

И това е част от кампанията, изглежда. Вие се явявате за четвърти път на местни избори. Това, според вас, дава ли ви предимство в тази предизборна кампания, вашият опит?
Хасан Азис: В Кърджали има едно от емблематичните имена като кмет на Кърджали, винаги се споменава с особено уважение и респект името на Димитър Калчев, който 15 години е бил кмет. Разбира се, всеки един от кметовете на Кърджали е допринесъл с нещо за развитието на общината и на града ни. Но опитът, който през последните години съм натрупал като кмет, разбира се е едно предимство от всичко, което е постигнато през последните 12 години. И това кара хората да ни натоварват, и да ме натоварват като кандидат за кмет от ДПС, да ме натоварват с отговорности, които в повечето случаи надхвърлят нашите възможности на управленци. Но също така, бих казал, че опитът който имаме, ни кара нас, самите кандидати ние също да повишаваме собствените ни, вътрешните ни критерии за управление и самите изисквания към самите нас като управленци. Защото този опит, който имаме, всъщност ние сме го реализирали в общината с проекти, реализирали сме с постигнато през последните години в областта на инфраструктурата, на управлението, на преодоляването на безработицата и т.н. Така че за нас опитът е нещо, върху което ние ще стъпим, за да можем да спечелим отново доверието на хората с нещата, които сме постигнали.

В лицето на кой от кандидат-кметовете виждате своя най-истински, най-достоен опонент?
Хасан Азис: Като кандидат за кмет никога не съм подценявал моите опоненти. Винаги съм поглеждал към тях с внимание, с опита, който всеки от тях има и представителството, което всеки един от тях, който представя пред обществеността. Но по-скоро другите ми опоненти за нас са нереализираните очаквания на хората през последните години. Опонент се оказва пред кандидатите, особено на ДПС и особено в Кърджали, опитите за настройване на цялото общество срещу ДПС на основата, както казах, на примитивния национализъм.

Когато встъпихте за първи път като кмет на Кърджали, когато встъпихте в мандат, спомняте ли си какво обещахте на кърджалийци?
Хасан Азис: Първият мандат беше особен за всички кметове в нашата страна, защото този мандат беше свързан все още с един предприсъединителен период на нашата страна към Европейския съюз /ЕС/ 2003-2007 г. Тогава голямото предизвикателство беше, ние от една страна да се подготвим за първата ни година на членство в ЕС . От друга страна, да се възползваме от последните възможности на предприсъединителните инструменти на ЕС. Тогава ние си поставихме една амбициозна задача и излязохме с обещанието пред кърджалийци да превърнем Кърджали в европейското лице на България. Тогава успяхме да реализираме едни от големите проекти по предсъединителните инструменти на ЕС, а именно по САПАРД изградихме най-големият пазар в нашата страна, пазар на производителите, който се оказа като един от най-важните елементи, както от гледна точка на градската ни инфраструктура, така и от гледна точка на подкрепа на хората, които се занимават със земеделие, с предоставянето на едни съвременни условия за представяне и търговия на собствена селскостопанска продукция, която те произвеждат. В България няма пазар, който два бъде сравняван с кърджалийския пазар като националност, като модерност, разбира се и като мащаби. Също така един от големите проблеми в Кърджали беше свързан с решаване на проблема с депото за отпадъци и най-важното за нас беше да се подготвим за следващия планов период, т.е. за първата ни година членство в ЕС. И Кърджали направи своята проектна готовност, т.е. ние подготвихме нашите технически проекти, които впоследствие реализирахме още през първата ни година на членство в ЕС.

Какво не успяхте да свършите за три мандата? Аз веднага бих ви посочила един проблем по време на мартенския сняг тази година, много свлачища се активизираха на територията на Кърджали.
Хасан Азис: Да. Големите предизвикателства на Кърджали от гледна точка на управление е наличието на много на брой села, населени места. Кърджали е на трето място в страната по брой на села със своите 117 на брой, това от една страна. И от друга страна 10-те квартала в Кърджали означават, че общината трябва да се грижи за около 127 населени места, всички със своите очаквания. Един от големите проблеми на Кърджали като община е липсата на водоснабдяване все още, от 117 населени места, но около 30 села са все още без вода. Многото села означават и много пътна инфраструктура. Тази пътна инфраструктура при нас е около 300 км, които ние също така с бюджета на общината трябва да се погрижим. И самите ние все още не сме доволни от нивото, което сме постигнали по отношение на пътната инфраструктура. Нещо, което Кърджали очаква все още от нас е детска градина в града. Очакваме през следващия мандат това да бъде едно от нещата, които да реализираме. И нещо, което мен като кърджалиец и като кмет ме боли е резултатите от нашите усилия да задържаме кърджалийци в техния си дом, а не да предпочитат други държави за живеене и за реализация. Това е нещо, което като че ли не само Кърджали, но и цялата ни страна трябва да полага все по-големи усилия – да задържаме българските граждани в своя дом, в България.

На финала на нашия разговор ще ви попитам само на гласовете на симпатизанти на ДПС ли ще разчитате в тази кампания?
Хасан Азис: През последните три мандата ДПС, аз като кандидат за кмет, винаги сме били подкрепяни от други партии и коалиции. Но като че ли те са оставали под сянката или не се е чувало така ясно и категорично тяхното участие. Но и този път ДПС и кандидатът за кмет ще бъдат подкрепени ясно и категорично с десен съюз от 6 партии като местна коалиция, тя е направена, като продължение на управлението от миналия мандат, които също бяхме подкрепени и управлявахме заедно с „Десен съюз". Също така ние ще бъдем подкрепени, както и миналия мандат от НДСВ. И най-важното е, че всеки път, на всеки избори ние разчитаме и на хората, които не са партийно представени, т.е. непартийните членове, непартийното представителство също е толкова важно на тези избори. Също така винаги за Кърджали се говори като за място, където има етническо гласуване. През последните мандати ние винаги казваме, че Кърджали отдавна преодоля етническия си вот със своите си кандидати и със своите реализирани проекти. Защото и през последните години хората оценяват своите кандидати по работата, която са свършили. Ние казваме, че през последните години Кърджали изживя свой инвестиционен бум, като община отличник по усвояване на средства от ЕС, като от 264 общини в момента община Кърджали е на 7 място по реализирани проекти от всички 264 общини. А по отделните оперативни програми, например по Оперативна програма „Околна среда" ние сме на 4-то място, а по ОП „Регионално развитие" ние сме на 5-то място в цялата страна. Това е благодарение на това, с което започнах всъщност - проектната готовност на общините по отношение на участието ни по европроекти.

Благодаря ви за този разговор. Успешна и толерантна предизборна кампания ви пожелавам.
Хасан Азис: Искам да допълня само, че ние провеждаме толерантна и позитивна кампания въпреки всичко и въпреки всички. Бих искал да призова моите съграждани да гласуваме заедно за успеха на Кърджали с бюлетина номер 4.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/9/15 13:10

    Хасане ,ти си Разбий некъдърниците на БСП и ГЕРБ , НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ С ТЕБ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/9/15 19:32

    Така е 13:10 ще гласувам за първи път за ДПС и ще е с желание

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/9/15 20:54

    Истината е в ДПС,а не в крадливия,корумпиран,некомпетентен отбор на КАЛИНКИТЕЕЕ.....народа не може да се храни вечно с асвалт ,а и постната пица на мекерето ДяНкОв също се изпари и остана само амбалажа му.....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/10/15 09:08

    който има по-хубав костюм, той ще е. ....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.