Мюсюлманският пансион в кърджалийския квартал „Възрожденци" не само, че продължава да функционира, но и се разраства. „Къща за гости" вече се строи край Водното огледало, на около 50 метра от общежитието.
То ще бъде част от комплекса за настаняване за мюсюлмани, като стаите обаче ще бъдат предназначени за момичета, разказаха за 24rodopi запознати с проекта.
Строителството на обекта е започнало на 7 септември т.г., сочи информационната табела на строежа. Тя е поставена върху един от гаражите, зад които вече текат строителни дейности.
„Сградата ще бъде част от ислямското общежитие. Там ще бъдат настанени само момичета. Ремонтните работи ежедневно се следят от отговорника в пансиона. Там към момента са настанени няколко души, едно от лицата е непълнолетно", разказаха за 24rodopi жители на съседните блокове.
Общежитието се намира в централната част на квартала, между блоковете 28, 25 и 24. Както вече писахме, Апелативният съд в Пловдив окончателно затвори пансиона, потвърждавайки решението на съда в Кърджали.
Магистратите прекратиха дейността на „Сдружение за здравно, образователно, спортно и културно подпомагане" (СЗОСКП), което стопанисаше пансиона.
Припомняме, че до намесата на магистратите се стигна след като две непълнолетни сирийчета бяха открити в пансиона при проверка на Държавната агенция за закрила на детето. Общо при проверката, извършена по искане на прокуратурата през март 2014 г. бяха установени шест малолетни и непълнолетни деца. Те са обучавани в Коран курсове без изричното разрешение на родителите. Едно от децата на 13 години не е посещавало училище.
Ще припомним, че ислямско общежитие отвори врати преди около три години в центъра на кърджалийския квартал „Възрожденци". Пансионът се поддържаше от сдружение ЗОСКП,  което е вписано в регистъра на сдруженията с нестопанска цел на Кърджалийския окръжен съд с рег.№916 от 14.12.2006 г.
Основният предмет на дейност е изграждане на пансиони за ученици. В тях се настаняват деца в затруднено материално и финансово положение, като се поемат необходимите разходи за храна, дрехи, отопление, лекарства.
Сдружението е разследвано по искане на прокуратурата. През декември 2012 г. е направена проверка и е констатирано наличието на две непълнолетни и две малолетни лица. Нямало регламентиран ред за постъпването на децата. Три от тях са имали договори за наем, сключени от родителите, а едно - не.
За децата се грижел персонал от шест души, като двама от тях, включително и имамът са назначени с договор с Районното мюфтийство в Кърджали.
Районна прокуратура констатира, че сдружението предоставя социални услуги без да има издаден за това лиценз. То е работило на базата на удостоверение, издадено от Община Кърджали. В него се разрешавало дейност като пансион с две звезди. Предоставените стаи са десет на брой.
При втората проверка извършена от Държавната агенция за закрила на детето през 2014 г. се констатира, че в регистрите не са вписвани лицата, които живеят в пансиона.
Воденият Коран курс е под егидата на Главно мюфтийство. Отново няма изрично съгласие на родителите. Пак липсва лиценз за социални услуги.
Окръжните магистрати в Кърджали излязоха с решение за закриване на сдружение ЗОДКП, заради това, че провежда нерегламентирана от закона дейност. Затваря се и пансионът в кв."Възрожденци" в Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. МАНИВЕЛАТА27/9/15 12:46

    РАДВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА БАГЕРИСТИТЕ! СЪБАРЯЙТЕ МОМЧЕТА, СМЕЛО!

    ОтговорИзтриване
  2. Мюмюн27/9/15 12:51

    Вместо с това общежите съда защо не вземе да се занимава с децата, които раждат деца от кв.Боровец и получават помощи от порядъка на 500, 600 лв като самотни майки ? Размножаването продължава с пълна сила, а съда се занимава с работи които не им влизат в задълженията.Какво ли ни чака, а ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/9/15 15:24

      Щом ромите правят така и вие направете същата схема без 4,5 деца и получавайте помощи

      Изтриване
  3. Анонимен27/9/15 13:03

    Долно същество си, Манивелата. Но все някога ще си получиш заслуженото, било на този или на онзи свят.

    ОтговорИзтриване
  4. Аптикадир27/9/15 13:06

    12:46 Да ти го туря в а*нуса !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/9/15 13:26

    Трябва да се построят повече такива домове,пансиони и то в всеки квартал,в всяко село.......браво на строителите за хубавото начинание

    ОтговорИзтриване
  6. зафериус27/9/15 13:37

    Всичко си законно.
    Тези хора не пречат на никого с изключение на шизофрените.
    Дайте дарителска.
    Искаме да им помогнем.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/9/15 13:41

    12.51 - Изказваш се неподготвен. На децата раждащи деца не се полагат такива пари вече. Даже детските им ги дават във вида на ваучери за нуждите на бебетата. А да видим дали ще могат да ги продават. Че циганите се размножават яко е факт, ама ние защо спим и оставаме с по едно дете? Вие колко деца имате, господине?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/9/15 13:58

    Imamit e bil nazna4en ot glavno myuftiystvo Karjaali,e kvo neredno ima v tova ,az ne vijdam ,ili prokuraturata iska imami ot sauditska arabiya da prepodavat ,ey tiya balgari ne znayat kvo da pravqt zorlen na tupi se pravqt i posle kvo,radikalen islqm prepodavali imamite ot sauditska arabiya,ta vie zakonnite ne razreshavate da prepodavat izu4avane na koran i ostava oniya da prepodavat

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/9/15 14:51

    ДРУГАРИТЕ ОТ ДАНС, ЛЮПЯТ СЕМКИ , И РАЗХОЖДАТ ВРАТОВРЪЗКИ ! НАЗДРАВЕ !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/9/15 15:03

    Браво на братятя и сетрите Роми-Цигани,че правят Любоооооов а не война.......все някой им е виновен на българина,ту роми,ту цигани,ту турци,ту бежанци.....научете се и вие да правите Любооооов

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/9/15 15:23

    До 15:03: Е, ела да те налюбя бе хипар!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/9/15 15:26

    Манивелоооо Каде си бе хубавец

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/9/15 18:38

    Ама в Кърджали има ли ДАНС?!???!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Васил27/9/15 18:48

    От това Сдружение са супер нахални! Има съдебно решение за разпускането му, но на кой му дреме това. После всички крещим, че законите или били лоши, или не се спазвали. Хайде да видим дали в Турция ще им даде някой възможност да постъпват така - досега да са в затвора! Също така искам да попитам от къде са парите на това Сдружение? От коя ислямска организация са? Ало, полицията, прокуратурата, съда, общината, социалните ще търпите ли такава подигравка и наглост?!

    ОтговорИзтриване
  15. МАНИВЕЛАТА27/9/15 19:03

    ТУК СЪМ ГРОЗЕН

    ОтговорИзтриване
  16. ЩАНГАТА27/9/15 19:11

    15:26. С ГЕЙОВЕ КАТО ТЕБ, ОТНОШЕНИЯ, ЙОК !

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен27/9/15 19:45

    pop sariev da gi nazna4i ako iskate kakvo vi e strah tolkova ot isliama

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен27/9/15 21:20

    Манивелчо не се кръсти щтанката симпатяга не се крий тука а излезни като мъж да те видя , Хубавец желая да те направя моя жена

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен27/9/15 21:57

    Gazerius, ne se pisi kato ne razbirash. Ballika cokiyo kafadan. Lesno e na horata da pravqt pansioni. Za kakvo da se namalya rajdaemosta? Neka sa pribira parata u jobata. Komentara mi se se odobri, nali admirale?

    ОтговорИзтриване
  20. МАНИВЕЛАТА28/9/15 03:43

    ТОЗИ ЩАНГАТА НЕ СЪМ АЗ, МНОГО СИ ПРОСТ!

    ОтговорИзтриване
  21. Манивела, К*Р за такива педрази като тебе !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МАНИВЕЛАТА28/9/15 11:23

      МАНИВЕЛА ЗА ТАКИВА ИЗКРИВЕНИ КАТО ТЕБ!

      Изтриване
  22. Анонимен28/9/15 12:51

    Къде е държавата в лицето на областен управител и МВР, съд, прокуратура и др. Пак някой е платил на някого. А се тупат в гърдите и дават неизпълними предизборни обещания. Мюсюлманите правят каквото си искат, нали Кърджали е техен, тях не ги интересува закона, а фанатичните мераци на исляма.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен28/9/15 23:47

    Тъпи,Аьиат ци,Никаде,вьвЕвроаНеве,Искат

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен3/10/15 20:58

    Кьрджали,нокога, не,е,бил,турски,даси,отиват,там,кадетое,Исляма,Мюсюлиманите,са,Аргати,на,Християните,Вцн,от,Християнската,общносъ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.