Селвие Ахмед, в качеството си на областен управител, откри документалната изложба „Отражение на Първата световна война върху населението в Западна Тракия и Източните Родопи" в залата на Държавния архив. Експозицията проследява хода на бойните действия, тежките последствия от Ньойския договор, понесените загуби и човешките жертви, чийто брой в региона надхвърля 5 000 души.
Първите гости на изложбата бяха ученици от три кърджалийски училища – СОУ „Отец Паисий", ОУ „Св.св.Кирил и Методий" и ОУ „Св. Климент Охридски", които изслушаха беседата на директора на архива Вълчо Златилов. Сред гостите бе и началникът на Регионалния инспекторат Гроздан Колев. С проявата стартира ученическият поход в чест на 100-годишнината от началото на Първата световна война, организиран от областната администрация в партньорство с РИО, Военния клуб, Туристическото дружество, Военния лагер край Широко поле и училищата от региона. 250 средношколци от общините Кърджали, Крумовград, Ардино ще поемат по стъпките на българската армия в Източните Родопи. Ще ги води високопоставен офицер от Министерството на отбраната. Походът тръгва утре в 9 часа от стадион „Дружба".
В рамките на два дни участниците ще посетят войнишките паметници в Крумовград, Широко поле и Пчеларово. Ще нощуват на полигона в Широко поле и ще усетят тънкостите на армейския живот. Походът ще бъде закрит със заключителен ритуал в неделя, 4 октомври, от 14 часа пред Паметника на освободителите в Кърджали с поднасяне на венци и награждаване на участниците.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/10/15 17:00

    Браво, едно добро начало за града. Само за избори се говори, нищо друго не ги интересува тези мераклии за власта!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/10/15 22:14

    kıde e armiyata na tazi 5 000 000 dırjava sıs 20000 nekadrni ofitseri

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.