Дребничният Ибрям от Кърджали бил „забравян" в голям куфар в супермаркет, за да може през нощта да отвори прозорец на крадци. Схемата за кражбите действала безотказно около 3 месеца. Години по-късно пък историята на Ибрямчо дала тласък на Боян Папазов да напише сценария за един от най-харесваните български филми „Всичко е любов".
Това разказва 73-годишният Никола Петров Николов от град Тръстеник, който е бил учител и заместник-директор по учебната и възпитателната част в продължение на 28 години на Трудововъзпитателното училище „Макаренко" в село Славовица - от 1970 г. до закриването на училището през 1998 г.
Ибрям бил настанен в школото за превъзпитание на проблемни момчета, което единствено в страната е със строг режим. Сценаристът дошъл да събира сведения за друг случай, но зам.-директорът му разказал и историята на кърджалийчето.
„Разказах историята на Ибрям от Кърджали, която също бе използвана във филма. Този Ибрям беше безпризорен. Въобще нищо не знаеше за себе си - нито кои са родителите му, родното място, нито бе чувал за бабите или дядовците, братята или сестрите си... Добро дете, но наплашено. Прибират го крадци - баш апаши, слагат го в голям куфар, вкарват го в супермаркет и... го оставят. Неговата задача е, когато затворят магазина вечерта, да отвори някой прозорец. Използват го 3 месеца. Милицията го хваща съвсем случайно при рутинна проверка и при разпита той си признава за съучастничеството в кражбите. После го питах: "А на теб какво ти даваха крадците?". "Две кебапчета и една кутия цигари!", ми каза той. Та този Ибрям беше избягал, но го върнахме при нас. И докато заведем учениците на вечеря, оставихме един пазач да стои при него. Защото тези, които връщахме от бягство, задължително ги карантинирахме за 24 часа - да ги проверим, че идваха овъшлени, с трипер... И той ми вика: "Другарю Николов, дай ми една книга". Аз му дадох една на френски - имаше най-много илюстрации. Връщаме се - Ибрям го няма! Пазачът спи, ключовете ги няма и е отключено. А Ибрям късал листите, правил фунийки, от тях пък направил цяла пръчка. Промушил я през решетката на вратата, взел ключовете, отключил си и... избягал!
Този епизод присъства във "Всичко е любов". А и самият Ибрям участва в една от епизодичните роли", разказва Никола Николов.
„Всичко е любов" е български игрален филм от 1979 година на режисьора Борислав Шаралиев, по сценарий на Боян Папазов. В главната роля е Иван Иванов.
„Боян Папазов започна да живее сред учениците - общуваше с тях, даже сред тях ядеше и спеше, докато се роди този сценарий. Мога да кажа, че във "Всичко е любов" нямаше пресилени неща. Категорично заявявам, че това, което се показа във филма, е реалност", допълва Николов.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/10/15 09:06

    Хубав филм с хубави артисти.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/10/15 10:02

    стига бе, наистина ли е било така. Ако сега откриете и интервюирате Ибрям на колкото е години сега, ще призная безусловно, че наистина 24родопи са си номер 1.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.