„Черни точки" в отчета на свършеното по програма „Транспорт"


При строителството на пътя за Маказа е проявена немарливост от страна на изпълнителите на мегаобекта. Това става ясно от отчета на европейската програма „Транспорт" три месеца преди края й.
Констатациите за нередностите се отнасят за отсечката от спирка „Джебел" до Подкова, който води към новия граничен пункт „Маказа – Нимфея". Ще припомним, че малко след откриването на пътя, част от него се срина. Това стана в района на село Градинка.
В одитния доклад е посочено, че основна причина за това е "претоварване на склона с насипен материал, депониран при строителството, и липсата на отводнителен окоп от страната на ската, дясно по нарастване на километража".
След като международният път „тръгна" към река Върбица, се наложи да се направи цялостно геоложко проучване. След публикации на 24rodopi.com се намеси и прокуратурата.
Всички видове строително-монтажни дейности при строежа на пътя са извършени в съответствие с одобрения инвестиционен проект и няма данни за извършено престъпление от страна на фирмата-изпълнител, установиха от държавното обвинение.
В отсечката от спирка „Джебел" и Подкова се появиха и така нар. „вълни", наложи се да се правят изкърпвания на цели участъци. Одиторите са заплашили да наложат 25% корекция, ако не бъдат поправени проблемите, въпреки че Агенция „Пътна инфраструктура" е твърдяла, че реконструираният участък е в ред.
По програма "Транспорт" се финансират 22 проекта в България. Заради нарушения при възлагането на поръчки за някои инфраструктурни обекти и плащането на "непредвидени" разходи чрез нови договори със същите изпълнители, в договори по програмата има финансова корекция от 5% върху бюджета. При общ бюджет от 2 млрд. евро това са около 100 млн. евро, или 200 млн. лева.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/10/15 08:53

    А от Подкова до Маказа е хептен плачевно състояние без никакви отбиви ,подлези,надлези и пътни знаци .Все едно пътя минава през пустинята и тука не живеят хора.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/10/15 09:28

    За АПИ всичко е наред, нали е държавна, а като мине гаранцията ще плащаме ние и пак няма да има пари за подържане на пътища.И една министърка ще ни обяснява как влизали само 200 мил. лева от винетки и не стигали парите, затова трябва да се увеличат цените на винетките.Видете ли как едни хора карат много колите си,разваляли пътищата и трябвало да плащат повече за винетки.Ами тези дето карат не харчат ли бензин и нафта.От тези горива колко влизат като данъци, акцизи, печалби на олигарси.Ама за нашите фирми дето правят пътища контрол няма да има защото винаги на дневен ред са избори.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/10/15 09:38

    Това ще го потвърди и последния чобанин!Ко правим ся???

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/10/15 09:47

    chakaite be oshte ni valiii ni snqg posle she govorim

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/10/15 10:25

    Лили Павлова - Президент !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/10/15 10:38

    Проектантите на пътя са пълни гамфони ,не компетентни ,не са добри професионалисти инженери .За строителството и изпълнението да не говорим Разделиха си парите между изпълнителя и финансиращите обекта и сега пътя е тръгнал към река Върбица .Помнете и това ,няма да отиде много време ,хубаво,че няма дъждове ,дъжд 50-60 литра на кв. м. не е дъжд , роса но при едни проливни дъждове ,както помним в миналото ,река Върбица ще тръгне и ще залее магистралата притакъв проекти при таково трасе .Това ,ще се случи рано или късно .Нивото на пътя и близостта до реката е нищожна ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/10/15 19:40

      Казва се "ГАЛФОНИ", като тебе, но всъщност не това е проблема. Проблема се нарича "БОКО"...

      Изтриване
  7. Анонимен7/10/15 12:57

    За да има пари за кампанията на ГЕРБ в която си купуват кандидати за селски кметове се правят такива некачествени пътища. икономии заради черната каса

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/10/15 13:28

    Hubav pat, ima nujda ot turisti samo:-) stava i bez parkingi, peiki, klozeti i konteineri za bukluk - gora bol.:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/10/15 14:46

    От ГЕРБ ли, пак са Ви виновни? Пътя не Ви харесва а по стария път Подкова - Момчилград никой не пътува. Ако бяха останали на власт ДПС и БСП щяхте да гледате този път през крив макарон. Всички еврофондове за една година бяха перфектно спрели. Това е било винаги когато са били на власт Червените идиоти и ДПС и така ще е. Едно не ми е ясно, защо има все още шефове на държавни институции от ДПС? Бюрата по труда, Социални грижи, Полицейски началници и т.н. Господа от ГЕРБ, мислете и влизайте в релси, защото това няма как да не се отрази на изборните ви резултати. А в структурите на тази партия се вършат подлости които и комунистите не могат. А Караянчева мълчи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/10/15 12:24

      Точно от герб са виновни галфон.... Строител беше трейс и като дойде герб анулираха търга. След втория търг точно от кръговото до спирка джебел строител беше пловдивска фирма за метални конструкции. Арестуван отворете си очите вече или поне се научете да четете галфончета такива....

      Изтриване
  10. Аптикадир7/10/15 18:22

    Много зарт, зарт имаше зад храстите в фанари, а сега няма да има, а?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/10/15 19:48

    14.46 И за кои по-точно началници на бюра по труда и т.н. говориш?Доколкото знам,вече никъде не останаха назначени от БСП и ДПС..Всичко полека лека се подмени с ГЕРБ кадри..............Я дай някои имена..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.