Библиотекарите в Кърджали излизат на протест. Служителите на Регионалната библиотека ще изразят недоволството си от параметрите в бюджета в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство във вторник в рамките на час.
На 24 ноември 2015 г. от 10.30 до 11.30 часа ние - библиотекарите ще бъдем пред входа на библиотеката, за да изразим своето недоволство и се присъединяваме към националния протест под наслов "Ден на недоволството". Очакваме подкрепата на всички Вас, които сте съпричастни с нашите искания - училищни и читалищни библиотеки, Регионален исторически музей Кърджали, Художествена галерия и граждани.
„С протеста се присъединяваме към исканията на колегите от всички останали библиотеки и работещите в музеи, галерии,читалища, музикално-сценични изкуства, театри и българска национална филмотека. Настояваме библиотеките да се финансират според изискванията на новоприетия „Стандарт за библиотечно - информационно обслужване", който е неделима част от Закона за обществените библиотеки. Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1 библиотекар на 15 000 лв. Общините да дофинансират библиотеките с фиксирани средства в процент, съгласно чл. 61. от Закона за обществените библиотеки. Основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България!", посочват в исканията си библиотекарите.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/15 19:44

    Браво бе, поне две минимални. На много места, особено в държавните структури началниците на отдели не получават толкова. Нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/15 20:39

    Аз също искам тази средна заплата,но няма кой да ми я даде.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/15 20:52

    Не ставайте смешни! За начина по който работите и една минимална заплата ви е много.

    ОтговорИзтриване
  4. Стрелец23/11/15 21:36

    Тия протестират, ама просто не знаят, как, и какво да правят! Решили са да протестират за един час пред входа на библиотеката! Вярно, там и да вали, и да гърми – никак не е страшно, там е най-безопасно, видиш ли зора – хоп вътре и толкоз! Ама аз ако съм на тяхно място, за по-голям ефект, ще ида да блокирам ЖП линията на детското влакче в парк `Простор`, пък да видим тогава, какво ще правят управляващите!? Хайде де! От где на где, ще им плащат по малко от две минимални работни заплати! Това и в Африка го няма бре! Абе то вярно, там и библиотеки няма, ама както и да е, това не е толкова важно! Искат си хората да си работят, хей тъй, на топличко през зимата, на хладничко през лятото, както и на сухичко през дъждовното! Какво пък сега, все пак те са интелектуалци, те книги могат да подреждат, както и да ги четат! Даже и по телефона умеят да говорят бре! Какво знаете вие?! То тяхната не е като да си на полето, и въобще от нищо да не ти пука, че да не обръщаш внимание на студ и мраз, на дъжд и кал, на пек и зной, и въобще, ама наистина въобще да не ти дреме, че си с груби и напукани ръце, че си с набръчкано, но не от старост, а от къртовски труд лице! Да си интелектуалец и библиотекар, или там още какъв ли не `деец` на културата, който разчита на държавното виме за да бозае, не е като да си оня, който всеки ден е принуден със зъби и с нокти да се бори, за да изкара насъщния на семейството си! Не е като да си работника или работничката, която трябва да гони норма за да получи надница за деня, която пък надница, е част от минималната работна заплата! Не мяса да си, като гладния безработен, с неплатени от нищета здравни осигуровки, поради което, той и семейството му, при някакво заболяване, разчитат единствено на божията воля! Не е като да си оня, който е принуден да търпи високомерието и надменността на заможния, и да му върши какви ли не работи, само и само да занесе залък хляб у дома! Ееееех, какво знаете вие бре! От нищо хабер си нямате! Не ще и да имате разбира се – докато не станете и вие библиотекари, па да видите тогаз, какъв интелектуален потенциал е необходим за тази дейност!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/15 22:27

    Ама вие работите ли или си почивате от домакинската работа в къщи?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/15 01:59

    Da se zakriqr vsi4ki BIBLIOTEKI koi 4ete knigi ve4e samo sotsat pari na darjavata vsi4ko neobhodimo ima v neta !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/15 02:45

    То скоро и аз ще взема да протестирам с искане минимална заплата за безработните. Някои увеличения наистина са смешни. Реално в България производителността на труда на държавна работа е много ниска. Но какво да се прави, има още куп проблеми преди този, които трябва да се решат за да заживем в една нормално функционираща реплублика с независима пазарна икономика и обществени поръчки.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/11/15 08:16

    23/11/15 21:36 Много точно!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/11/15 10:04

    Жалко за всички Вас, които явно не сте влизали в библиотека!...Вероятно и не сте посещавали часовете по български език в училище, за да се научите да пишете грамотно...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/11/15 10:51

    kakvi pari iskate po syal den sedite osobeno v selata gledam ili v kafeneto ili v kmetstvoto ili pri doktora kakvo etova rabota ili razhodka ili otivat v cujbina za brane na ailki v belgiya kakvo drugo da kaja bibliotekarite si jiveyat neka da se proveri kvo pravyat nie sme bez rabota i za 200 se rabotim

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/11/15 12:24

    А кой контролира работата на читалищните работници по селата? Никой. Никаква дейност, а пари искат. И аз искам поне две минимални работни заплати, ама няма, а работя и то усилено. Тези по селата живот си живеят, когато им се иска, си тръгват, понякога по цял ден не се явяват на работното си място....

    ОтговорИзтриване
  12. констатация24/11/15 14:02

    И минималната им е много,защото имат 1000 лв отгоре рахат.Защо не напуснат ,като са недоволни?!Иначе -жестоко се борят- с дрямката и с прашасалите книжки.Не на брой стари книги,а на брой активни читатели да се формира възнаграждението им.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/11/15 11:03

    Никакви заплати те си живеят там идват си да пият кафето и цигарките ...Кой отива там на брой читатели да им се даде заплата тогава сами ще напуснат работата,а за селските да не приказваме по цели дни са по домовете или при секретарките на кметството това са излишни длъжности.Тази държава да даде на хората,къде заслужават напр. шивачки,строители,стругари...

    ОтговорИзтриване
  14. решение26/11/15 10:01

    Имитират ,че работят нещо.Съкращаване наполовина щатовете и вдигане на 100% заплатите на младите библиотекари и музейни работници.Това е решението.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.