Кърджалийци, събрали се за традиционно отбелязване на Деня Ашуре, осъдиха терористичните актове във Франция. "Ние сме категорично против всякакъв вид насилие. Нашият отговор на това насилие е нашето единство без значение на етнос, народност и религия", каза кметът инж. Хасан Азис. Той благодари на всички, че със своето присъствие показват желанието хората да живеят в мир и разбирателство.„ Кърджали е пример в Европа за стабилност и гаранция за стабилност на Балканите и по света", подчерта оше кметът г-н Азис. Той подчерта, че докато е кмет на Кърджали, градът ще дава най – важният знак, този на заедността, защото общата политика на заедност е в основата на успеха и развитието на Кърджали.
Представители на религиозните общности - християнство и мюсюлманство, гости от Комотини и Бурса, народни представители, кметове заклеймиха терористичните актове в Париж, при които загинаха над 150 души.„ Този който убива един, убива всички. Никоя религия не одобрява подобни актове на насилие", каза районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.„Човещината е нашето оръжие срещу тероризма. Ние се гордеем, че в Кърджали можем да се прегърнем с Хасан и Осман, с кмета, с мюфтията", заяви и енорийският свещеник отец Петър Гарена.Кметът на побратимената на Кърджали турска община Османгаази Мустафа Дюндар поздрави духовниците за техните призиви за религиозна търпимост и заяви, че след атентата в Париж всеки гледа примера на Кърджали. Народният представител Мустафа Ахмед изрази също съболезнования към близките за жертвите от терористичния акт и коментира, че Кърджали е пример за добро съжителство между хора от различни етноси и религии не само на Балканите, но и в Европа.
На празника присъстваха също районният мюфтия на Крумовград, Насуф Насуф, депутатът Ердинч Хайрула, общински съветници, жители на съседни общини. Както вече 24rodopi.com писа, отбелязването на Деня Ашуре в Кърджали се организира вече за 11-ти път съвместно с побратимената община Османгази, град Бурса. Кметът инж. Хасан Азис и неговият колега Мустафа Дюндар, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър раздадоха ашуре на стотици мюсюлмани и християни на Пазара на производителите в областния град. Смисълът на този ден е, че както живеем заедно хора от различни етноси и религии, така заедно можем да споделяме най – истинските човешки радости.За празника бяха приготвени общо 5000 порции, които ще бъдат раздадени освен в Кърджали, също в Джебел и Момчилград.
Ашуре се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух (християнският Ной) призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.