Турска делегация  на обмяна на опит в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Представители на местни инициативни групи (МИГ) от турските градове Шанлъурфа – Биреджик и Чорум – Искилип посетиха Ардино, за да се запознаят с работата на функциониращата Местна инициативна група. Визитата им у нас се осъществява със съдействието на Министерството на земеделието, храните и животновъдството, както и на Министерството на развитието в южната ни съседка във връзка с реализирането на пилотен проект за прилагане на подхода ЛИДЕР.
На работна среща кметът на общината Ресми Мурад и председателят на Управителният съвет на МИГ-Ардино Изет Шабан запознаха гостите с досегашната работа и постигнатите резултати от прилагането на Стратегията за местно развитие на територията на общината. Обсъдени бяха възможностите за изготвяне и реализиране на съвместни проекти, насочени към подобряване на живота на хората в селските райони. Кметът Ресми Мурад посочи, че в момента се подготвя реализацията на нова стратегия за местно развитие съвместно с община Джебел. Тя ще бъде многофондова, за да обхване повече потребности и да може хората от местния малък и среден бизнес да кандидатстват по нея и да реализират своите инвестиционни намерения.
 „Подготвихме пилотен проект за прилагане на подхода ЛИДЕР в Шанлъурфа – Биреджик и Чорум – Искилип. Целта на посещението ни е да придобием нови знания и да се поучим от опита на Местните инициативни групи в България. Как се подготвят Стратегиите за местно развитие у вас и как се включват общините и неправителствените организаци в тях. „Хората тук са много гостоприемни. Почувствахме се като у дома си", заяви Сехер Мугла, ръководител на екипа на Министерството на земеделието, храните и животновъдството в Турция.
По-късно турската делегация посети обектите в Ардино, Бял извор и Търносливка, които са реализирани със средства от Стратегията за местно развитие на СНЦ „МИГ-Ардино".
Преди да отпътуват от Ардино председателят на Местната инициативна група и зам.кмет на общината Изет Шабан дари на гостите пластика на Дяволския мост и им пожела успешен старт на подхода ЛИДЕР в пилотните райони на Турция.
24rodopi.com
На снимките:
Гостите от южната ни съседка посетиха цех за пакетиране и етикиране на готови хранителни продукти в Бял извор, който е реализиран със средства от Стратегията за местно развитие на СНЦ „МИГ-Ардино";
Снимка за спомен от центъра на Ардино;
На работна среща с кмета на общината Ресми Мурад и председателя на Местната инициативна група Изет Шабан
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.